spd - jakie buty?

monster11pl
Kontakt:

spd - jakie buty?

Post autor: monster11pl »

Witam,
piszę z prośbą o pomoc do wszystkich doświadczonych w temacie.

Mam zamiar na przyszły sezon założyć spd.
Na początku rodzi się pytanie - wybrałem CB Mallet, tylko czy brać 1 czy 2?
2 rożni się niby tylko materiałem platformy i pinami.
Czy te piny rzeczywiście są potrzebne? - jak często się wypinacie i używacie samej platformy bez wpięcia?

Teraz sednum sprawy - jakie buty do tego dobrać?
Zwykłe na spd, czy bardziej myśleć o czymś, aby miało też zwykłą podeszwę?

Prosiłbym o propozycje - w grę wchodzi także US ebay.
Zależy mi na tym, aby były jak najtańsze, ale ogarniały temat i nie rozleciały się po miesiącu używania...

Sporo pytań, mam nadzieję, że uda się na wszystko znaleźć odpowiedź :wink:

Pozdro :!: :)
kubuspunxdh
Kontakt:

Post autor: kubuspunxdh »

komplet idealny DH-FR-Enduro :) SHIMANO DX PD-M647 + Shimano SH-MP66L :] oczywiście do tego polecam ćwiczenia framuguwe :D
rowerek PB Spider Suspensions boss!
monster11pl
Kontakt:

No właśnie te spd mi się strasznie nie podobają :P Dla tego też wybrałem mallety bo w tej samej kasie (tylko nie wiem czy 1 czy 2).
Buty wydaja się być ok.

Jakieś dalsze propozycje? :)
pietryna
Kontakt:

Post autor: pietryna »

kubuspunxdh pisze:oczywiście do tego polecam ćwiczenia framuguwe
Ja się ze 2 razy wywaliłem bo ciągnąłem but w górę a nie przekręciłem. Nie wiem czemu ludzie mają takie problemy. :P
kubuspunxdh
Kontakt:

monster11pl pisze: Dla tego też wybrałem mallety bo w tej samej kasie (tylko nie wiem czy 1 czy 2).
mam :) chcesz oddam za 4pak :D po roku do wymiany sprężyny trzymające przerastające koszt naprawy... mallety ale 2011-12 nie niższe do DH
Spaced
moderator
Kontakt:

Post autor: Spaced »

DX albo time, nie mallety. A buty 661 filter. Mam bardzo stary model i zyja i zyja. Nie do zajechania
Dylski_
Kontakt:

Post autor: Dylski_ »

Spaced- Czemu nie mallety ?
kubuspunxdh
Kontakt:

Dylski_ pisze:Spaced- Czemu nie mallety ?
i czemu nie siamanexy :) w timach nie na wile wyboru albo mega wpiecie z klasa :) albo wypięcie z niezłą wy-glebą:) ? siamanex ma śrubkę regulacyjną masy wypięcia :)
Schokowafel
Kontakt:

Post autor: Schokowafel »

Nie wiem po co są te piny w malletach. U mnie cały czas schowane bo kiedy je wykręce but sie tak wczepia ze utrudnia albo uniemozliwia wypięcie. Jednak po ich odsłonienciu mozna w miare wygodnie smigac w zwykłych butach. A butów jaki rozmiar potrzebujesz?
nhp890
Kontakt:

Post autor: nhp890 »

Z butów na pewno nie 661 Filter, kupiłem je parę miesięcy temu i już się przetarły w paru miejscach, nitki wyłażą, materiał nasiąka wodą, czucie pedału o wiele gorsze niż Shimano DX (tylko z nimi mam porównanie) i nie mają "klapki" na sznurówki. Nie były by złe, gdyby kosztowały 150zł. Kosztują prawie 2x tyle. Nie polecam - bierz Shimano (DX jeśli gdzieś jeszcze znajdziesz lub AM45)
monster11pl
Kontakt:

Re: spd - jakie buty?

No to dobra, będę szukał czegoś z shimano. (^rozmiar 45 potrzebuje)
Tylko teraz mam dylemat jakie spd w końcu wybrać... :P
karii111
Kontakt:

Re: spd - jakie buty?

Post autor: karii111 »

nhp890 pisze:Z butów na pewno nie 661 Filter, kupiłem je parę miesięcy temu i już się przetarły w paru miejscach, nitki wyłażą, materiał nasiąka wodą, czucie pedału o wiele gorsze niż Shimano DX (tylko z nimi mam porównanie) i nie mają "klapki" na sznurówki. Nie były by złe, gdyby kosztowały 150zł. Kosztują prawie 2x tyle. Nie polecam - bierz Shimano (DX jeśli gdzieś jeszcze znajdziesz lub AM45)
Dokładnie 661 są nie warte jakiejkolwiek złotówki. Po 6 miesiącach buty do wyrzucenia. Po 2 pierwszych zaczęły wyłazić nitki i przecierać a ostatnio całkowicie się podarły i nadają się tylko na śmietnik. Jeżeli możesz kupić za granicą to uważam że Vansy SPD to ciekawy wybór. Shimano AM45 to też raczej niezbyt udane buty jeżeli chodzi o wytrzymałość. Koledzy zniszczyli wiele par w tym sezonie. Jednemu udało się nawet 3:) A co do pedałów to ja jeżdżę na DX i uważam że to całkiem niezłe pedały.
Schokowafel
Kontakt:

Post autor: Schokowafel »

MP66 szukaj. AM45 miałem kupowac ale nie sprawiały wrażenia solidnych. Możliwe ze nic sie z nimi nie dzieje mimo tego "lekkiego" designu. A co do pedałów to rozne systemy roznie pracuja. Shimano wpina sie z charakterystycznym klikiem, po wpieciu tzyma noge na sztywno a do wypiecia potrzeba sporej sily (zazwyczaj trzeba mocno skrecac regulacje bo noga wypada przy ciagnieciu pedalow w gore". Mallet wpina sie bardzo łatwo, mozna to robic na 3 rozne sposoby, po wpieciu noga ma pewien luz i kat skretu, czujesz sie bardziej jak na platformach tylko trzyma gdy ciagniesz w gore. Wypięcie praktycznie bez oporu po prostu trzeba obrocic noge o pewien kąt. Moim zdaniem bardziej intuicyjne i przyjazne. W shimano celowalem, uwazalem, myslalem ciagle zeby sie wypiac w czas a na mallety wsiadlem i pojechalem. Na twoim miejscu sprobowalbym time attack . Jest to podobny system do cranków ale nie słyszy sie o awariach pękajacych osiach i jeśli jest zachowana jakośc starych zetek to sprzęt nie do zajechania.
klexuh
Kontakt:

Post autor: klexuh »

Pedaly ja polecam Time'y- trzeci rok i pedaly jak nowe. A co do butow- nie wiem o co wam chodzi z Filterami? Tez mam 3ci rok te buty i po praniu wygladaja jak nowe. Teraz kupilem drugi komplet tylko dlatego, ze stare po 3 latach sie troche "rozepchaly" i lata mi noga co mnie dosc irytuje podczas jazdy. Nie kupilbym innych butow, zadne shimano nie wytrzymaly znajomym tyle co moje 661.
monster11pl
Kontakt:

Dobra, dzięki za wszystkie odpowiedzi :!: :D

Wybór padnie na Time Z, nówki za 70$ do dostania.

Z butami zobaczę jak wyjdzie, nastawiony teraz jestem na shimano, ale z tego co podaliście fajne buty, ale ceny niestety też ;P
Będę szukał po ebayu, bo sporo fajnych, tanich butów shimy jest - może akurat na coś trafie ;]

EDIT:
A co byście powiedzieli, dla przykładu coś takiego :?:
http://www.ebay.com/itm/Fly-Talon-2-SPD ... 45f6fc7f6d
ravfr
Kontakt:

Post autor: ravfr »

Zależy gdzie i jak jezdzisz , chłopaki polecają buty DXy, są ok pod warunkiem, że tylko miejscówki miejskie i wyciągi, przy włóczeniu sie po górkach podeszwa momentalnie umiera. Jeżeli jeździsz w śniegu i błocie pomyśl o butach z goretexem itp.
CB mają poważny problem z trwałością , ośki i druty zaczepów , do tego wysoka cena. DXy ok , bardzo trwałe z tym, że nietanie i plastikowa ramka moment konczy żywot przy uderzeniu , miałem dwa komplety , oba rozpirzyłem, teraz mam 530stki nie do zaje*ania , połowa ceny DX.
.
brooce
Kontakt:

Post autor: brooce »

Może nowsze roczniki tych 661 są kiepsko robione, u mnie kumple mają je po 3-4 sezony i zawsze polecali.

Co do MP-66 - używam od prawie 4 sezonów i jeszcze nie zamierzam zmieniać, wymagały jedynie podszycia tylnej części (trzymającej pięte), bo się przetarła i gąbka zaczęła wyłazić - 20zł u szewca. Aha, na codzień nie jeżdżę wyciągiem, przeżyły dużo podchodzenia (o różnych stromiznach) ;) Jedynie mogłyby być trochę wygodniejsze - muszę mieć je luźno zawiązane, bo inaczej stopa boli.
http://brooce.pinkbike.com
Banan725135650
Kontakt:

Post autor: Banan725135650 »

Spaced pisze:A buty 661 filter. Mam bardzo stary model i zyja i zyja. Nie do zajechania
Popieram, nie wiem dlaczego w tym temacie spotkały się z tak ogromną, negatywną krytyka. Osobiście używam ich około 1,5 roku - dosyć intensywnie - w błocie, pyle, zdarzało się mi tez wpaść w nich do wody, używać ich do kopania na lokalnych miejscówkach i mają się dobrze - jedynie ciężko je idealnie doczyścić. W moim odczuciu są bardzo wygodne i w połączeniu z Mallet'ami tworzą fajny komplet. Polecam.

nhp890 pisze:czucie pedału o wiele gorsze niż Shimano DX (tylko z nimi mam porównanie)
Taki mały OT. Jakiego rozmiaru 661 używasz i jakiego rozmiaru DX'y nosiłeś? Chodzi mi głównie o to jaka jest różnica miedzy rozmiarówką 661 a Shimano. Z góry dzięki za odpowiedź.

monster11pl pisze:Mam zamiar na przyszły sezon założyć spd.
Na początku rodzi się pytanie - wybrałem CB Mallet, tylko czy brać 1 czy 2?
2 rożni się niby tylko materiałem platformy i pinami.
Czy te piny rzeczywiście są potrzebne? - jak często się wypinacie i używacie samej platformy bez wpięcia?
CB Mallet to dobry wybór. Używałem Mallet 1 z 2011, teraz przerzuciłem się na tegoroczne Mallet'y 3. Jeśli masz wybierać miedzy 1 a 2 - zdecydowanie bierz 2 - piny to fajna sprawa, przydają się, noga siedzi jakby "stabilniej" na pedale niż w 1. Praktycznie w ogóle nie używam samej platformy, bez wpięcia - gdybym chciał tak robić to zdecydowałbym się na zwykłe platformy + 5.10.
nhp890
Kontakt:

Post autor: nhp890 »

Banan725135650 pisze:Taki mały OT. Jakiego rozmiaru 661 używasz i jakiego rozmiaru DX'y nosiłeś? Chodzi mi głównie o to jaka jest różnica miedzy rozmiarówką 661 a Shimano. Z góry dzięki za odpowiedź.
Shimano były 42 i były idealne, 661 są 42.5 i są minimalnie za duże, więc wychodzi na to samo
ODPOWIEDZ