Nowe Banshee Rune 2013

Spaced
moderator
Kontakt:

Nowe Banshee Rune 2013

Post autor: Spaced »

http://www.vitalmtb.com/photos/features ... turman,109

Szczerze jakbym miał bliżej do gór i mieszkał gdzieś gdzie moge uzasadnic taki rower to brałbym go od razu. Fajne kąty, poprawione zawieszenie i sensowne łożyska w końcu. Rower i na trasy z wyciągami i na dłuższe wyjazdy.

Obrazek
krylos
Kontakt:

Post autor: krylos »

Zajebista maszynka i ten zielony kolorek <3
nopainnogame
Kontakt:

Post autor: nopainnogame »

Teraz oparli 3 ramki na tym samym zawieszeniu i wszystkie mega wyglądają. No i w końcu dodali jakieś ładne kolorki ;)
https://www.facebook.com/GeckoRS - moja hodowla gadów ;)
ajo81
Kontakt:

Post autor: ajo81 »

Mega, długa strasznie, ale to pewnie kwestia rozmiaru
Spaced
moderator
Kontakt:

115cm w mce to nie jest tak źle.
=disbrainer=
Kontakt:

Post autor: =disbrainer= »

ajo81 pisze:długa strasznie, ale to pewnie kwestia rozmiaru
faktycznie sie turbo dluga wydaje, ale wg mnie to raczej efekt malowania.

bardzo fajna opcja z tej ramki, dziwie sie tylko, ze poza geometria nie zrobili zmiennego skoku.
ArthurGreen
Kontakt:

Post autor: ArthurGreen »

Na Koninki idealny!! Kolor genialny. Legend w tym kolorze też bosko wygląda
http://BiotopRacing.com Problemy z hasłem? pisz - arthurgreen@wp.pl 

http://bicyklon.pl - mój ulubiony sklep! - dystrybutor http://oneindustries.com/bike
Spaced
moderator
Kontakt:

ArthurGreen pisze:Na Koninki idealny!! Kolor genialny. Legend w tym kolorze też bosko wygląda
Tak bardzo jak mi traski w koninkach nie leżą trudno się nie zgodzić. Ogólnie na 90% polskich tras idealny, a patrzac, że w top30 na aline dh był rune nowy to i do parku się nada. Jakbym mieszkał w górach albo jak się zestarzeje to koniecznie coś takiego skłądam.

Kolor też super chociaż musiałbym pewnie sporo części zmienic zeby zielony z fluoro nie walił po oczach ale mysle czy nie odmalowywać legenda.
ablee
Kontakt:

Post autor: ablee »

ArthurGreen pisze:Na Koninki idealny!!
Spaced pisze:Ogólnie na 90% polskich tras idealny, a patrzac, że w top30 na aline dh był rune nowy to i do parku się nada.
Czy kiedykolwiek jeździliście na rowerze enduro coś więcej?
Jeśli nie to po co pisać takie rzeczy. Kiedyś, ktoś już na tym forum namawiał wszystkich do jazdy na trasach DH rowerem enduro...

Od kiedy zastrajkowała mi zjazdówka jeżdżę wszędzie na rowerze 2x160mm. Daje on radę, jeździ się nawet nie źle, ale jak zaczynają się "wertepy", trzeba gdzieś skoczyć rower już nie zachowuje się tak pewnie jak zjazdówka. Brakuje mi często skoku oraz geometria też nie ułatwia życia.
Tego typu rower ma dobrze zjeżdżać, ale również sprawnie podjeżdżać.
Ze swojego doświadczenia wiem, że np. w Ruzemberoku na frirajdówce czy w Wiśle na A-linie można tego typu rowerem pojeździć, ale większa frajdę sprawiła mi jazda na zjazdówce.
Spaced
moderator
Kontakt:

ablee pisze:geometria też nie ułatwia życia
Rune v2 ma geometrie jak rowery zjazdowe jeszcze 3-4 lata temu.
ablee pisze:Brakuje mi często skoku
Na polskich trasach? Pojedź za kimś szybkim np. na wishu. i zobaczysz ze nic mu nie brakuje. Szczerze mamy na prawde mało tras w pl uzasadniających pełną zjazdówke. A komentarz o "A line" w wisle jest dla mnie niezrozumiały. Trasa równa, wybicia bardzo krótkie (za krótkie) i uwazasz, ze rower zjazdowy lepszy? Zaczynam wierzyć w porady "zacznij od ht" jak widze takie komentarze.

Pomijam już fakt, ze odnosisz się do komentarzu Artura do koninek gdzie lubic te trasy lub nie nie rozwija się wysokich prędkości.

Może masz po prostu rower ze słabą geometrią/zawieszeniem do jazdy w dół i nie ma to nic wspolnego z tym czy jest enduro czy dh ;)
freed
Kontakt:

Post autor: freed »

Spaced zmień swoją turbo zjazdówkę na rower enduro to może w końcu podeprzesz teorię doświadczeniem. Miałem kilka rowerów enduro i najlepiej z nich spisuję się taki trochę bardziej freeridowy. W swoim sx trailu mam 66 stopni na głowce z amorem 160mm sprawnie zjeżdza i super się skacze. Nie miałem okazji jeździć na takim rowerze w górach jeszcze,ale w porównaniu do demo 7 które wcześniej miałem, sx-owi nic nie brakuje. Inne rowery typu cube fritzz/ lapierre spicy no tutaj zależy od setu jaki poskładamy, raczej jeżeli myślimy o śmiganiu w dól to musem jest sprężynowy damper, powietrze nie nadaje się za dobrze na trasy dh ( no nie uginałem nowych ccdb air czy vivida air,ale wszystko inne tak ). Wszystko też zależy od tego, jakie ambicje mamy co do tras dh. Większość tras dh da się zjechać na rowerach 140mm typu zesty/blur lt2 , kwestia tego czy mamy ambicję i chęci do startowania w zawodach, czy jeżdzenia 4fun. Wszystko też zależy od ramy przede wszystkim. W moim sx-ie jest długa baza kół ( rozmiar M, dłuższą ma bazę niż ibis mojo hd w rozmiarze XL!! ) więc jest stabilny na trawersach i w locie, w zakrętach też dobrze się kładzie ale w porównaniu do voltage-a fr rower jest mniej zwinny. Generalnie czuć jakby miał więcej skoku ( 160/170mm ) planuję przesiadkę na mojo hd M i jednak boję się tej krótszej bazy kół ( główny powód to waga i fakt,że mam dobrą ofertę). Jeżeli przesiadacie się z zjazdówki to polecam wam rower Fr o ambicjach enduro, będzie trochę cięższy ale będzie dawał większe poczucie pewności, generalnie coś typu Uzzi Vp, sx trail
Ride 4 Fun ! Biatch !
ablee
Kontakt:

Post autor: ablee »

Spaced pisze:

ablee napisał(a):"geometria też nie ułatwia życia"

Rune v2 ma geometrie jak rowery zjazdowe jeszcze 3-4 lata temu.

ablee napisał(a):"Brakuje mi często skoku"

Na polskich trasach? Pojedź za kimś szybkim np. na wishu. i zobaczysz ze nic mu nie brakuje. Szczerze mamy na prawde mało tras w pl uzasadniających pełną zjazdówke. A komentarz o "A line" w wisle jest dla mnie niezrozumiały. Trasa równa, wybicia bardzo krótkie (za krótkie) i uwazasz, ze rower zjazdowy lepszy? Zaczynam wierzyć w porady "zacznij od ht" jak widze takie komentarze.

Pomijam już fakt, ze odnosisz się do komentarzu Artura do koninek gdzie lubic te trasy lub nie nie rozwija się wysokich prędkości.

Może masz po prostu rower ze słabą geometrią/zawieszeniem do jazdy w dół i nie ma to nic wspolnego z tym czy jest enduro czy dh ;)
Ściana też swoją rację... :shock:
freed
Kontakt:

Post autor: freed »

ablee ma chyba jedną z lepszych ramek do takich zastosowań.
Ride 4 Fun ! Biatch !
=disbrainer=
Kontakt:

Post autor: =disbrainer= »

freed pisze:najlepiej z nich spisuję się taki trochę bardziej freeridowy.
;)
freed pisze:Jeżeli przesiadacie się z zjazdówki to polecam wam rower Fr o ambicjach enduro, będzie trochę cięższy ale będzie dawał większe poczucie pewności
;)
Spaced
moderator
Kontakt:

freed pisze:Spaced zmień swoją turbo zjazdówkę na rower enduro to może w końcu podeprzesz teorię doświadczeniem.
Zebyś miał pewność, że mam doświadczenie nastepnym razem na dhz jak wsiąde na inny rower wrzuce 30 śłit fociek jak na fejsie. Swoja droga to zabawne, że potem własciwie się ze mną zgadzasz.

Jasne, że na zawody rower dh pewnie będzie lepszy ale do zabawy?
ablee pisze:Ściana też swoją rację...
Przynajmniej umie używać argumentów. Chłopie to że tobie nie ogarnia rower wszedzie nie znaczy, że każdemu nie ogarnie. Na prawde nie chce tego tematu w kolejną kłutnie zamieniać ale smieszą mnie ludzie czujący potrzebe roweru dh na każdej trasie w pl kiedy ani nie mamy wiele szybkich tras ani bardzo wyboistych. Nie na każda trase dh rower enduro ale nie każda trasa pod wyciągiem w pl to trasa dh.
mysticar
Kontakt:

Post autor: mysticar »

Kompletnie nie rozumiem argumentu, że rower tego typu, zaprojektowany jakby nie patrzeć także do podjeżdżania, miałby być lepszy "do zabawy" jak się nie ścigasz. Skoro na normalnej zjazdówce można daną trasę (pewnie wszystkie znane polskie trasy dh) przejechać po prostu sprawniej, niekoniecznie cisnąć przy tym, to gdzie tu ten "fun" z posiadania takiego roweru enduro, jeśli ktoś TYLKO zjeżdża po tych polskich, płaskich quasi trasach dh?
ciesz się z tego co masz, lub przynajmniej śmiej...
Spaced
moderator
Kontakt:

mysticar pisze:Kompletnie nie rozumiem argumentu, że rower tego typu, zaprojektowany jakby nie patrzeć także do podjeżdżania, miałby być lepszy "do zabawy" jak się nie ścigasz
Problem w tym, że on nie został zaprojektowany do podjeżdżania. Poczytaj forum banshee na mtbr czy bloga gdzie udzielaja sie konstruktorzy. To jest rower, który podjedzie ale przede wszystkim ma zjeżdzać dobrze. Zreszta jest to wyraźnie widoczne w geometrii, nie tylko w wpowiedziach Keitha.
mysticar pisze: Skoro na normalnej zjazdówce można daną trasę (pewnie wszystkie znane polskie trasy dh) przejechać po prostu sprawniej, niekoniecznie cisnąć przy tym, to gdzie tu ten "fun" z posiadania takiego roweru enduro, jeśli ktoś TYLKO zjeżdża po tych polskich, płaskich quasi trasach dh?
Moim zdaniem na niektórych trasach zjazdówka wcale nie daje przewagi w pl.
Grześ
Kontakt:

Post autor: Grześ »

Ma może ktoś już jakieś doświadczenia z tą ramą?
Przymierzam sie do zakupu na wiosnę co by wymienić xc na endurówkę.
Zastanawiam się miedzy właśnie rune v2 a nomadem, ale z racji geometrii skłaniam się w stronę banshee.
Interesuje mnie czy zawias jest liniowy czy raczej progresywny?
Spaced
moderator
Kontakt:

Napisz do Keitha w banshee on ci dokładnie wszystko wytłumaczy. Bardzo kontaktowy jak na inzyniera ;) Doświadczenia ludzie maja mało bo dopiero co pierwsze do ludzi w stanach przyszły. Na blogu i forum banshee na mtbr pewnie sporo informacji będziesz miec ale poważnie keith(małpa)bansheebikes.com
ODPOWIEDZ