Manetki SRAM a przerzutki tylne shimano

K.M.F.D.M.a.x.
Kontakt:

Manetki SRAM a przerzutki tylne shimano

Post autor: K.M.F.D.M.a.x. »

WITAM mam pytanko chyba :!:

Ludzie :wink: dlaczego piszecie tu czasami lub w necie można znaleźć info, że
do manetek srama nie można stosować przerzutek tylnych SHIMANO?
(nie mowie tu o jakiś najnowszych systemach shadow lub dyna sys itp.
tylko o normalnym systemie przerzutek jak np. w starym STX-rc, alivio, deore, starszy LX itd.) jeśli kaseta jest 8 srama lub shimano i manetka 8 srama (gripshift lub np X4 lub x5) a przerzutka tylna shimano to dlaczego to ma niby nie pracowac dobrze? cytat: "Tylna przerzutka to przecież obojętne
,bo ważne co ciągnie, a przerzutka obsłuży" poniewaz maja one płynny zakres max i minimalny wychylenia i nie ona ustala skok oraz moment zatrzymania sie w odpowiednim miejscu przerzutki z wozkiem na tylnym trybie a manetka.
Jesli jest tak w szimano 1m ciagnianej linki odpowiada 2mm na przerzutce a
w sramie jest 1:1 to ewentualnie przerzutki tylne srama moga nie pasowac do manetek szimano bo maja za maly min i max wychylenia ale odwrotnie powinno byc ok miec jesli sie nie myle nawet zapas.
w czym tkwi diabel ? marketing czy trzeba pozucic logike?
Pisze to poniewaz w mym NORCO DH team 1x8speed z przerzutka szosowa shimano i na starej SZIMANO i na nowej obecnie kasecie SRAMA nie mogłem nie moge wyregulowac przelozen z manetka shimano 8speed alivio (linki i pancerze sprawdzone i zakonserwowane, manetka nasmarowana)
Chce kupic moze nowa manetke 8 speed ale nie koniecznie znow szimano aliviio a np. sram x4, x5 trigger.
Czy jest ktos kto ma doswiadczenia z roznymi grupami? czekam uzbrojony PO ZEBY :twisted: na odwet :wink:
timon92
Kontakt:

Post autor: timon92 »

Przerzutka Srama jest tak skonstruowana żeby przesunąć się o 1mm przy pociągnięciu 1mm linki. Shimano przesuwa się 2mm przy tym samym uciągu linki. Zakładając manetkę Sram i przerzutkę Shimano będziesz musiał przerzucić na manetce 2 biegi żeby przerzutka przesunęła się o jeden na kasecie.
diskordia
Kontakt:

Post autor: diskordia »

są manetki srama do przerzutek shimano. zawsze jest to zaznaczone w opisie manetki.
kaseta nie ma z tym nic wspólnego, kaseta sram 8,bezproblemowo będzie działać z manetką i przerzutką shimano,pod warunkiem że zestaw też jest na 8 biegów-to że nie możesz wyregulować to problem chyba twoich umiejętności.

co do przełożen manetki to właśnie manetka ciągnie linkę,i w tym tkwi haczyk. zupełnie inną ilość linki ciągnie manetka srama a manetka shimano.
skok 1 do 1 srama to skok przerzutki skalibrowany ze skokiem linki.

jeżeli założysz przerzutkę shimano? to manetka srama pociągnie linkę w skali 1 do1 ,efekt będzie taki że przerzutka shimano skoczy-ale zbyt mało żeby zmienić tryb kasety.

jak sam napisałeś- to wyłącznie logika-nie ma w tym żadnego marketingu poza tym że sram to sram,a shimano to shimano- obie marki rywalizują o dominację-nie dziwota więć że nie chcą kompatybilności.
K.M.F.D.M.a.x.
Kontakt:

do timona

witaj chcesz powiedzieć iż ogólnie przerzutki które są konstruowane do pracy płynnej w swoim zakresie min - max, przesuwaja się same o te milimetry za pomoca siebie swej konstrukcji ze tak powiem 8-) czy za pomoca tego co je ciagnie czyli linka prowadzaca do serca :) czyli manetki????? ;)

nooooo :) chyba ze chodzi tu o jakies specjalne kąty inne typy wygięcia układania się.... szkoda ze nie mialem nigdy srama jakiegos w miare nowego w lapach ale nie wydaje mi się aby technicznie roznilo sie to od pracy srajmano, jest mocowanie do haka potem korpusik z nitami na 2~4 slizgach przechodzi to w wozek z koleczkami :roll:
FRmaniak
Kontakt:

Post autor: FRmaniak »

Słuchaj, wózek przerzutki przesuwa się w sramie i shimano tyle samo, ale w sramie żeby się przesunął o tyle ile trzeba manetka musi wciągnąć 1cm linki a w shimano 2cm

K.M.F.D.M.a.x.
Kontakt:

diskordia pisze:są manetki srama do przerzutek shimano. zawsze jest to zaznaczone w opisie manetki.
kaseta nie ma z tym nic wspólnego, kaseta sram 8,bezproblemowo będzie działać z manetką i przerzutką shimano,pod warunkiem że zestaw też jest na 8 biegów-to że nie możesz wyregulować to problem chyba twoich umiejętności.

co do przełożen manetki to właśnie manetka ciągnie linkę,i w tym tkwi haczyk. zupełnie inną ilość linki ciągnie manetka srama a manetka shimano.
skok 1 do 1 srama to skok przerzutki skalibrowany ze skokiem linki.

jeżeli założysz przerzutkę shimano? to manetka srama pociągnie linkę w skali 1 do1 ,efekt będzie taki że przerzutka shimano skoczy-ale zbyt mało żeby zmienić tryb kasety.

jak sam napisałeś- to wyłącznie logika-nie ma w tym żadnego marketingu poza tym że sram to sram,a shimano to shimano- obie marki rywalizują o dominację-nie dziwota więć że nie chcą kompatybilności.

10 -> przypisokazan krecacej 26 ;p calówki :twisted:

1. wiem ze sa taaeekie majnetki
2. wiem ze kaseta nie ma prawie znaczenia tylko 8+8 ma byc 16 ;))) lub 9=9=0 :oops: :o :shock:
3. moje umiejetnosci nie maja problemu :mrgreen:
4. problem ma MAJNIETA która zwie sie AJLIIWJOO :P
5. chyba wiem ;) iż minietka ciagnie line
6. haczyk tkwi z tego co wiem od dziadka przewaznie w rybce ;)
7. wiem ze ciaganie ;P jest rozne zalezy jak ona sie dzis nazywa :oops: :lol:
8. "skok 1 do 1 srama to skok przerzutki skalibrowany ze skokiem linki.
" tio cytalo si na tfu.tfu.tfu.srajm.cum.on.glass ;))))
Przerzutka nie ma skoku tylko płynny ruch min - max regulowany przez majnietke.
9. "SHIMANO korzysta ze stosunku 1:2 - 1 milimetr naciągniętej manetką linki powoduje przesunięcie przerzutki o 2 milimetry. ESP to 1:1 - 1 milimetr naciągnięty manetką to ruch przerzutki tylko o 1 milimetr." obydwie majnietki ciągna ;) po 1mm ;)
czyli co w koncu odpowiada za skok majnietka i przerzutka czy sama majnietka??? :), jesli sram i sram (oczywiscie no nie ja ;)) to 1:1 jesli majnietka sram i tyl srajmano to skok majnietki 1mm wychyl-ruch przerzutki srajmano (jesli kontrukcyjnie jest podobna do przerzutki SRAJM, a przecierz to ten sam ruch fizyczny) taki jak zada majniusia. ehhhh jesli nadal to niby nie ma prawa :)))) działac to Bardziej bym sie sklanial do tego co już czytalem i gadolil kolega iż skoczy ale za duzo i ominie jeden bieg, przez to, że srajmano to 1:2 czyli przy 1mm wiekszy wychyl przerzuty.
10. ...............MARGARET i MARKET RADZI..........................
K.M.F.D.M.a.x.
Kontakt:

FRmaniak pisze:Słuchaj, wózek przerzutki przesuwa się w sramie i shimano tyle samo, ale w sramie żeby się przesunął o tyle ile trzeba manetka musi wciągnąć 1cm linki a w shimano 2cm
nom nom :) czyli ??? :!: jest to i są to jak stare nokie ;) all conecting zero problem fuc.... guarantee :lol:

czyli jesli dobrze rozumiem czytanie ze zrozumieniem ;)

po prostu manetka srajma ciagnie mniej a srajmano jest bardziej ciagozerna
ale wozek przerzutki przesunie sie tyle ile zada majnietka, a konstrukcyjnie przerzutki sa takie same i maja ta sama zasade działania i moze nawet podobne giecia oraz kąty.

??? czy jestem jeszcze IQ :))) czy jednak to nie prawda iż od sportu rowerku glowka sie bardziej dotlenia i rozwija ;)
timon92
Kontakt:

Post autor: timon92 »

Jak widzę w jaki sposób piszesz to nie dziwię się że nie rozumiesz dlaczego to nie będzie działać.
FRmaniak
Kontakt:

K.M.F.D.M.a.x. pisze:czyli jesli dobrze rozumiem czytanie ze zrozumieniem
Przyznaje się z czystym sumieniem że nie rozumiem co ty do mnie piszesz...

diskordia
Kontakt:

Post autor: diskordia »

1 wpis na trzeźwo- 2 po spożyciu.
w tym temacie już ze 2 razy sam sobie odpowiedzialeś na zadane pytania.
ja ni hu.hu nie rozmumiem- toczysz jakąś walkę sam ze sobą?
raz rozumiesz-a raz nie?
wszystko juz zostalo wyjaśnione po kilka razy(różne osoby=różne żródłai różny sposób wyjaśnienia.)
chyba jednak nici z CZYTANIA ZE ZROZUMIENIEM.
Czerwu
Kontakt:

Post autor: Czerwu »

A czy manetka shimano deore będzie działać ze sramem x4?
FRmaniak
Kontakt:

nie

ODPOWIEDZ