Problem z kolanami

ari4
Kontakt:

Post autor: ari4 »

Ja miałem podobnie. Kilka lat temu (też miałem 20 lat) naderwałem ścięgna w kolanach (pod rzepką) podjeżdżając pod górę. Ból jak skurwysyn. Na dodatek po dzwonie na zawodach w Bystrzycy Kłodzkiej strzela mi w kolanach.
Pomogła mi rehabilitacja. Jak dobrze pamiętam, to chyba ultradźwięki. Taki talerz przykładają Ci do kolana.
Poza tym dokupiłem sobie opaski, podtrzymujące od spodu rzepkę. Dużo daje i rzadziej kolana mnie bolą.
Polecam.
Idź na RTG. Lekarz powinien stwierdzić co Ci jest.
Vezi
Kontakt:

Post autor: Vezi »

możliwe ze to przez ramę bo mam 16 ;/
chyba bede musiał zmienic rowerek na fulla;P
http://www.pinkbike.com/photo/5460965/
marcin0011
Kontakt:

Post autor: marcin0011 »

Na praktycznie wszystkie dolegliwości basen... z Twoim wzrostem pewnie z plecami też masz, lub będziesz miał problemy w przyszłości, dlatego kluczowe jest pływanie. Nie obciąża chyba niczego, poza plecami jeśli pływasz niepoprawnie kraulem lub żabką.
karopl2
Kontakt:

Post autor: karopl2 »

tak to przez rame, sam jezdzilem tamten sezon na ramie 14" a mam jakies 193 cm ;p ( nie, nie napierdzielalem kolanami w kierownice)
poza tym przy tym wzroscie masz dosc duze obciazenia na kolana ;) jak juz chcesz na tym sztywniaku jezdzic to na stojaka :D
Vezi
Kontakt:

cały czas na stojąco praktycznie się jezdzi bo przy lekkim skręcie kolana idą w kiere ;P
Jarell20
Kontakt:

Post autor: Jarell20 »

wiem ze dużo osób używa Nutrend - Flexit liquid i jest podobno mega skuteczny, do tego ćwiczenia i stawy powinieneś mieć mocniejsze. Sam tego używam bo jest po urazie, ale narazie nie mogę nic o tym powiedzieć bo biore od paru dni ;)
http://patrykfr.pinkbike.com/

https://www.instagram.com/kolek_czc?igsh=ZW84MnIyYmpvZmE0
Space86
Kontakt:

Post autor: Space86 »

Generalnie dobrym patentem na stawy ogólnie (nie tylko kolana) jest imbir można kupić w każdym markecie teraz a działa zajebiście :}
Ja po operacji kostki po złamaniu otwartym i zerwanych więzadłach jak już mi wyklecili śrubki, dostałem zalecenie od chirurga żeby okładać kostkę (i kolana - żeby wzmocnić) startym imbirem i przykładać ciepłymi ręcznikami i ten patent działa lepiej niż rehabilitacja IMHO :}
Ale najpierw polecam wizytę u dobrego ortopedy albo jakiegoś lekarza sportowego.

PS Też mam dysleksje, ale co innego dysleksja a co innego niechlujstwo językowe...
Damek-GDA
Kontakt:

Post autor: Damek-GDA »

Proponuje włączyć do diety więcej rzeczy zaw. żelatynę (np. różne galaretki), która zawiera sporo kolagenu. Ew. suple typu wspomniany 4flex Oprócz tego, lekkie i umiarkowane aeroby - nawet na rowerze, byle siodło było na tyle wysoko abyś na godzinie 6 cyklu miał prostą nogę, no i na delikatnym biegu.
karopl2
Kontakt:

Post autor: karopl2 »

Zrób sobie rtg, albo zahacz o Rzesze to ci zrobię ;p
marcin0011
Kontakt:

chcesz, mogę popytać o ramy 22' do XC-> sam kupiłem ramę (już nie produkują modeli 22 tylko 20,5)
http://www.canyon.com/_pl/mountainbikes ... ab-reiter2
za 500 złotych i jestem zadowolony, tylko trochę sztywności bocznej jej brakuje, ale przy takiej gramaturze to trudno o coś sztywniejszego :P
off_road
moderator
Kontakt:

Post autor: off_road »

Coś mnie tknęło i odpaliłem sobie filmik w którym jedzie autor tematu.
Zatrzymajcie sobie w 0:37s

http://www.pinkbike.com/video/274204/

Jak dla mnie wygląda jakby na rowerku dziecięcym jechał :D Do tego ultra niski kokpit z mega niskim amorem... mistrzostwo świata :D Geo z dupy to i kolana boleć będą ;) Ramka to rozmiar S? ;>

Typ wyglada jakby na BMX jechał ;)
Ohlins RS Elka DT Marzocchi AvA DSP WP Showa KYB

Serwis:
www.fb.com/BFGsuspension
Seba1994
Kontakt:

Post autor: Seba1994 »

Zapewne jest to wina ramy jak jest w zbyt małym rozmiarze co do twojego wzrostu.
Może opisze swój przypadek. Bo też miałem problem z kolanami nie taki jak wy, ale czułem że coś mi chrupocze, lub strzyka(jak wychodziłem po schodach było to bardzo słychać) i to tylko w prawym kolanie. Jak się teraz domyślam było to spowodowane częstym uderzaniem kolanem o kierownicę kilka lat wcześniej gdy zaczynałem śmigać na rowerku. Nawet nie zdawałem sobie sprawy jakie to może mieć konsekfencje w przyszłości. Teraz po uderzeniu się w kolano przez kilka dni mnie napierdziela i nie mogę chodzi. Teraz ćwiczę nogi na siłowni i jakoś ten dyskonfort zniknął. UWAGA jak będziesz miał zamiar ćwiczyć nogi na siłowni to podczas robienia przysiadów uważaj żeby kolana nie schodziły się do środka bo w ten sposób zniszczysz sobie kolana... .
greg2405
Kontakt:

Post autor: greg2405 »

Vezi pisze:ja mam dopiero 20 lat stawy powinny być jak nowe ;P
znajomemu w wieku 18 lat kolana padły tak, że lekarz powiedział "koniec z rowerem"...
marcin0011
Kontakt:

też uszkodziłem sobie kolana-za gówniarza (12-14 lat) skakaliśmy z balkonu kumpla na ogród... Serio, zainwestuj w ramę, szkoda zdrowia, to już gorsza chyba tylko używana, katowana kierownica :mrgreen:
Vezi
Kontakt:

nie dziw się ze to tak wygląda to jest rama 16 amorek ma 170/180 skoku pod mostkiem mam podłozone 3x 1cm podkładka i więcej nie dam rady go podnieść jednynie kierownica o dużym wzniosie
damianfmx
Kontakt:

Post autor: damianfmx »

Ajz
w temacie kolan jestem nieco zorientowany, pozwol ze przytocze wnioski, ktore przez jakis czas udalo mi sie zebrac:

po pierwsze: 90% zjazdowcow nie uznaje rozgrzewki. Tym samym zajeżdżają stawy i ścięgna. Najprawdopodobniej jestes w tej grupie.

po drugie: najprawdopodobniej twoj miesien czworoglowy uda (odpowiedzialny za wsparcie i odciazanie kolana) jest w przecietnej, lub slabej kondycji.

po trzecie: technika jazdy - wiekszosc zjazdowcow zle rozklada mase ciala na rowerze.

no i czwarte - byc moze masz lipny sklad tkanki chrzestnej, mozesz sprobowac suplementow na to, choc w praktyce trzeba brac bardzo dlugo zeby jakies efekty w ogole byly. najlepiej przyswajalny jest kolagen dostepny pod nazwa handlowa artivit.

zacznij od regularnego basenu, poczytaj na temat cwiczen na miesnie nog - takie, ktore nie obciazaja stawow.

2-3 miesiace i odczujesz poprawe w gorach. jesli nie - artroskopia.

pozdro
Bardzo ciekawy post. Rozumiem że zaliczasz się do grupy dbającej o stawy. Czy możesz napisać jakie ćwiczenia wykonujesz przed jadzą (rozgrzewka) ?? I wytłumaczyć mi na czym polega rozklada mase ciala za rowerze ?
jbl
Kontakt:

Post autor: jbl »

Ja miałem przeciążone więzadła w kolanie (krzyżowe i boczne). Diagnoza lekarza była taka ze za szybko rosłem i więzadła nie ogarnęły przyrostu a mam tylko 185cm wzrostu. Ból był dość mocny pod rzepką i po bokach kolan. I pojawiał się po wzmożonym używaniu kolan. Lekarz zabronił mi jeździć na rowerze, miałem zwolnienie z wfu na ponad pół roku. Kilka różnych zabiegów fizjoterapeutycznych i kilka miesięcy później kolana już nie bolały tak często przy ich intensywniejszym użytkowaniu. Teraz ból pojawia się sporadycznie.
http://allegro.pl/listing.php/user?us_id=14942479
ODPOWIEDZ