Początki DH 3000zł

fireFighter
Kontakt:

Początki DH 3000zł

Post autor: fireFighter »

Witam!
Pragnę spełnic swoje marzenie z dziecinstwa i popróbowac swoich sił w lekkim DH/Enduro, Aktualnie jeżdziłem XC i AM na moim 29".
Ty moj dylemat:)
Nie chce od razu szalec i wydawa nie wiadomo ile kasy. Myślę ze budżet to max 3000 pln zdecydowanie nie więcej. Nie wiem czy w tej cenie znajdę coś ciekawego nowego złożonego z danej marki. Czy może lepiej złoży samemu rowerek od początku. I tu pierwsze co przychodzi mi do głowy to rama dartmoor hornet 18" mam 180cm wzrostu ( Rama póki co HT). Od razu mówię że nie chcę żadnej używki, co nowe to nowe :)
Six Six One
Kontakt:

Post autor: Six Six One »

Myślę ze jak złożysz to kupisz częśći jakie ci się spodobają ,ramka hornet nie kosztuje dużo a do tego jakieś 66, i fajny bik był by rower, i szczasem po trochu coś zmieniać tak jak ja.
Jestem w teamie KONA FACTORY TEAM !!!
fireFighter
Kontakt:

Tyle ze sam 66 przekracza mój cały budżet hehe.
Myślalem bardziej o jakims Pike albo RST Storm
Irion
Kontakt:

Post autor: Irion »

Po raz, poczytaj sobie tematy o skladaniu rowerow, bylo tego od groma na forum. Dwa, interesuja Cie tylko nowe czesci ? Teraz wiele dobrej jakosci partsow mozna dostac po niewielkiej cenie tylko dlatego bo sa wiekowe a swoje zadanie pelnia nadal swietnie. Moze przepatrz allegro pod katem Big Hitow, moze Cie to taniej wyjsc ;)
chillyzi
Kontakt:

Post autor: chillyzi »

To już lepiej kup nowe 66 rcv z 2010 i wrzuć je do swojego XC ;P
kuklis
Kontakt:

Post autor: kuklis »

Kup sobie używkę... będziesz miał lepszy sprzęt i na wartości tak nie stracisz.
pawelfr
Kontakt:

Post autor: pawelfr »

Kolega ma na sprzedaż super rower na ramie core, to jak coś to pisz priv :D
chillyzi
Kontakt:

Post autor: chillyzi »

Może się mylę, ale myślę, że nikt nie da rady pomóc Ci w złożeniu nowego i sensownego roweru do DH za 3 tys. Szkoda po prostu wywalać te pieniądze do kibla, bo to co można za to złożyć, to rower mega niskiej klasy, który jeśli dobrze pociśniesz, rozwali się w 2 miesiące (albo mniej).

Za te pieniądze możesz kupić naprawdę dobrego i zadbanego HT - ale używanego.
I to takiego na którym się wyjeździsz, nauczysz zjeżdżać, a później zmienisz tylko ramę na coś z zawiasem i będziesz miał zajebisty rower do zjeżdżania.
pawelfr
Kontakt:

Post autor: pawelfr »

za taka kase to tylko ht na w miare ogarnietych czesciach. Na poczatek wystarczająco :D
Kacper Czewa
Kontakt:

Post autor: Kacper Czewa »

Popopieram wypowiedz Irona i czillyzi !

Szkoda hajsu na niskiej klasy nowe HT ;) chcesz polatac w dh,kup używany rower cały na 888 i fulla . W przeciwnym wypadku szkoda pieniędzy na jakaś sztywna i na dodatek nowa rame . Jeśli tak bardzo zalezy ci na hardtailu to tez polecam kupić lekko używany dobry rower na fajnym osprzecie .
Rowery " do sportów grawitacyjnych" stały sie teraz modne i dużo gimbusow często na nich jeździ na wycieczki szkolne albo do sklepu jak im sie skuter kimco zepsuje ,wiec warto poszukać używanego roweru bo mozna kupić super maszynę lekko używana w dobrych pieniądzach ;)
Są tez ludzie co używają swoje rowery zgodnie z przeznaczeniem ale dbają o nie bardziej niż o własna żonę czy dziewczynę , a to mozna od razu poznac co jest w jakim stanie ;)

To ze uzywane to nie znaczy ze złe ;) Ja mam bardzo mało nowych części w rowerze , 4/5 to używki znalezione na dh zone lub na Allegro i szczerze polecam ten sposób zakupu ;) Jestem bardzo zadowolony ze swoich części w rowerze i zadne mnie nie zawiodly .Tym bardziej ze twój budżet jest nie za duży to sugeruje kupić cały rower np jakaś kone czy bighita .
Wrzucaj linki na dh zone jak cos znajdziesz ciekawego. Ekipa na bank ci powie czy to jest warte zakupu czy lepiej sobie odpuścić.

Nawet Ci wysle jednego linka ;) http://allegro.pl/giant-faith-swinger-x ... 77779.html
fireFighter
Kontakt:

Skoro jednoznacznie wszyscy radzicie kupno używki to chyba faktycznie przemyślę tą opcję:) Na pewno w tym wypadku wchodzi w gre full już chyba.
Na razie nie chcę szalec ze sprzętem i kasą, gdyż na początku na pewno w pełni go nie wykorzystam, jako początkujący i stawiający peirwsze kroki w DH.
Rower planuje i tak kupic dopiero jak coś koło marca, więc może coś ciekawego sie pojawi w sieci , albo u was chlopaki.
Kacper może gdzies się spotkamy kiedyś na bikach, też jestem z Czewy:)
Pozdro.
Kacper Czewa
Kontakt:

Post autor: Kacper Czewa »

O widzisz ! To wiem komu dobrze radzić hehehe :p

A tak całkiem poważnie to bierz fulla, pozńiej byś sie wkurzal ze masz HT na nowych bardzo niskiej klasy częściach . W Czestochowie mamy zgraną stała ekipę wypadowa wiec jak tylko bedziesz miał ochote z nami polatac to zapraszamy ! ;) Lepiej kupuj teraz maszynę jak masz mięte bo w marcu to okres zbrojen sie kończy i ceny zimowe tez zazwyczaj ;)
Śpiący
Kontakt:

Post autor: Śpiący »

Nie lepiej kupić używanego HT, na częściach dobrej jakości? Co tego horneta do 18" pod 180cm? Ja mam 174 i mierzyłbym w 14", jak kto woli.
:*
kadziaj
Kontakt:

Post autor: kadziaj »

Witajcie,

nie będę zakładał nowego tematu bo mam identyczny problem. Do 18 roku jeździłem na BMX, ale przerwałem pasję z różnych powodów. Teraz mam 24 lata i chciałbym wrócić do jazdy na rowerze. Zainteresował mnie DH i rower w granicach 3 tys PLN. Boję się trochę fulla, wiem ze na nim się trochę inaczej jeździ w szczególności podrywanie roweru. Nigdy nie jeździłem na amortyzowanym rowerze zawsze były sztywne. Mam 180 cm wzrostu i ważę 72 kilogramy. Aha i od razu mówię interesują mnie tylko używane rowery.

Co sądzicie o tym ? http://dh-zone.com/forum/viewtopic.php?f=24&t=81558

Czemu on jest taki tani ? Na co zwracać uwagę podczas kupna używanego roweru ?

dzięki za posty
Frcol
Kontakt:

Post autor: Frcol »

Co do fulla nie ma się czego bać... To przecież rower jak każdy inny - chwile pojeździsz i zobaczysz o co biega. HT przecież tez musiałeś się nauczyć "podrywać" to z Fullem też sobie poradzisz.
Na co zwracać uwagę kupując rower :
- Popatrz czy nic nie strzela w zawieszeniu.
- Obejrzyj spawy i miejsca mocowania łożysk pod kątem pęknięć (rysy farby jak i malowania przy spawach sygnalizują jakieś pęknięcia alu i lepiej to sprawdzić)
- Przejedź się na rowerze i postaraj się zmusić zawieszenie do pracy (zobacz czy nic nie strzela i nie cieknie).
- Sprawdź czy nie ma luzów na wahaczu - spróbuj nim ruszać trzymając za tylne koło lub sam wahacz (nie powinien chodzić na boki)
- Przy luzach na łożyskach czy tulejkach, zawieszenie może strzelać i mieć jakiś zakres ruchu na boki (nie powinno być czegoś takiego)
Hamulce, przerzutki chyba będziesz wiedział o co chodzi,
- Zobacz jeszcze czy nie ma luzu na sterach ( naciśnij przedni hamulec i ruszaj rowerem przód, tył)
Co do roweru - popatrzył bym na jakiegoś gianta faitha / specialized big hit bo to na prawdę pancerne maszynki ;>.
http://tnij.org/frcol Giant Glory FR Zapraszam !
http://frcol.pinkbike.com/ Pink Bike
pietryna
Kontakt:

Post autor: pietryna »

Wg mnie całkiem całkiem.
czarny650
Kontakt:

Post autor: czarny650 »

już prędzej celowałbym w ten rower ;) http://allegro.pl/specialized-big-hit-3 ... 32138.html
pietryna
Kontakt:

Post autor: pietryna »

Za 600zł mniej raptem? Pozdro. Szczególnie że Big Hit to rama FR a Atomik jest typowo zjazdówką.

Norco jest pod względem osprzętu sporo lepsze i bardziej pod kątem zjazdu robione. A jak stargowałoby się cenę to już w ogóle.
ODPOWIEDZ