X-Fusion vector HRL czy coś innego w tej cenie?

lollex
Kontakt:

X-Fusion vector HRL czy coś innego w tej cenie?

Post autor: lollex »

Witam, szukam dampera do ramy ktm tribute 2009, dl. 222, rama ma stosunkowo duże przełożenie, prawie 3 z haczykiem, z podanej długości dampera ma 225mm skoku. W oko wpadł mi ten damper: http://allegro.pl/x-fusion-vector-hlr-2 ... 93348.html sprzedający sprawdzony, cena wydaje mi się też być ok. Mógłby ktoś co nieco powiedzieć o tym sprzęciku? czy rozglądać sie za jakimś foxiakiem, lub kupić vivida z odpowiednim zaworowaniem? Pozdrawiam.
GgG
moderator
Kontakt:

Post autor: GgG »

Tak naprawdę dampery z górnej półki są wszystkie dobre, pod warunkiem że są ustawione pod ramę i osobę która na tym jeździ. Mam u siebie Vectora ale model 2012, miałem w ramie kilka dhx5.0, rc4, 5th elementy, na wielu innych jeździłem i z xfusiona jestem bardzo zadowolony. W środku nie ma cudów, działa bardzo fajnie. Zamieniłbym go tylko na rc4 ale z uwagi na awaryjność tych damperów nawet się nie rozglądam, bo lepiej on nie pracuje. Na vividzie jeździłem za mało żeby się wypowiedzieć, za to kolega w ktm aphex miał dhxa5.0 przypasowanego pod tą ramę i jeździło to całkiem fajnie.
lollex
Kontakt:

Poprzedni właściciel miał w niej DHXa 4.0 ale znów pakować sie w jakiegoś starego foxa? W tym rozmiarze są nieosiągalne, a jak są to ludzie krzyczą chore ceny. Na tym dhxie też pracowało to fajnie, ale nie mam możliwości zakupu tego dampera i musze znaleść coś innego.
GgG, jakie masz przełożenie we flatlinie?
GgG
moderator
Kontakt:

A cholera wie, przełożenie jest zmienne, a skoku mam 215mm. Damper 241mm.
Schokowafel
Kontakt:

Post autor: Schokowafel »

KTM ma progresje. Przełożenie 4,3 -> 2,5 Fuzja z aukcji to starszy model ale fajna cena. Jeśli vivid to Tune C ze starszych roczników a z nowych to tune MH by pasował najlepiej. generalnie ciężka rama, większośc damperów z zaworowaniem uniwersalnym nie będzie w nim chodziła najlepiej.
lollex
Kontakt:

Schokowafel masz może jakiś wykres ilustrujący to? pytam z czystej ciekawości. Cóż, damper jest w drodze, zobaczymy co z tego bedzie, mam nadzieje że ryzyko popłaci.
Schokowafel
Kontakt:

Post autor: Schokowafel »

Obrazek

Z tej fuzji będziesz zadowolony, jednak widzę że ktoś kombinował w nim z shimami i jak wnioskuję jest zwiększone HSC co nie bardzo nam pasuje w tym wypadku. Ale wszystko jest do ogarnięcia, jak cos to PW ;)
GgG
moderator
Kontakt:

Jakby praca xf Ci nie siedziała w tym ktmie to pisz to szokowafelka, robił mi mojego pod flatline'a i różnica jakbym miał całkiem inny damper, z resztą kilka osób na forum też z tego co wiem ja dampery po jego tjunach i są bardzo zadowoleni.
lollex
Kontakt:

No i o to mi chodziło.Dzieki panowie za pomoc ;)
@szoko, odezwe się jak przyjdzie mi ten wynalazek.
ODPOWIEDZ