Co to za tłumik??
Co to za tłumik??
Siemano. Mam problem a mianowicie mam takie dwa tłumiki skąd one są nie mam zielonego pojęcia liczę na waszą pomoc. Czy możliwe że są to tłumiki z marzocchi super t??
-
- Kontakt:
-
- Kontakt:
-
- Kontakt:
jak cos tot to foto tlumikow rc
http://www.pinkbike.com/u/macekanzas/album/serwis/
http://www.pinkbike.com/u/macekanzas/album/serwis/
To są stare tłumiki HSCV.
Przed rokiem 2004 albo i nawet przed 2003.
Jeśli starsze to niekoniecznie z super T bo przed 2002 rokiem nazywały się ssv mimo że był to już pełnoprawne tłumiki hscv. I wg mnie to są właśnie tłumiki z tego okresu.
Jeśli wsadzisz to do juniora nowszego to nawet niezłe pieniądze możesz dostać.
Ale sprawdź czy nie masz tego co ja w shiverze tak starym. Na dole tłumika zawór się przestawił bo po tylu latach zaprasowanie w aluminiowej tubce o ściance 0,8mm już nie wytrzymało i puściło.
Przed rokiem 2004 albo i nawet przed 2003.
Jeśli starsze to niekoniecznie z super T bo przed 2002 rokiem nazywały się ssv mimo że był to już pełnoprawne tłumiki hscv. I wg mnie to są właśnie tłumiki z tego okresu.
Jeśli wsadzisz to do juniora nowszego to nawet niezłe pieniądze możesz dostać.
Ale sprawdź czy nie masz tego co ja w shiverze tak starym. Na dole tłumika zawór się przestawił bo po tylu latach zaprasowanie w aluminiowej tubce o ściance 0,8mm już nie wytrzymało i puściło.
To w takim razie 2003 Super T Pro bo w 2004 nie było amora z goleniami 32mm i dwoma tłumikami hscv a oemy raczej były wybrakowane w stosunku do sklepowych, a nie lepsze,
Wkładając to do starego juniora 9mm dużo nie zyskasz. Max z 400zł ci ktoś za to da(albo desperat/niedoinformowany). W jurku 20mm nowszym, czy nawet w Super T RCV z 2007 roku możesz już wyciągnąć za to z 600-700 na luzie jeśli tłumiki nie mają tej wady o której mówiłem(inna raczej nie wystąpi).
Wkładając to do starego juniora 9mm dużo nie zyskasz. Max z 400zł ci ktoś za to da(albo desperat/niedoinformowany). W jurku 20mm nowszym, czy nawet w Super T RCV z 2007 roku możesz już wyciągnąć za to z 600-700 na luzie jeśli tłumiki nie mają tej wady o której mówiłem(inna raczej nie wystąpi).
Jestem nowym właścicielem tych tłumików, są to na 100% tłumiki z super t 2003r.
Chciałbym się dowiedzieć czy one posiadają regulację kompresji i tłumienia? Tak wyczytałem na forum.
Jeśli tak to który tłumik odpowiada za kompresje, który za tłumienie, przyglądam się tym tłumikom od tygodnia i oba są identyczne
Chciałbym się dowiedzieć czy one posiadają regulację kompresji i tłumienia? Tak wyczytałem na forum.
Jeśli tak to który tłumik odpowiada za kompresje, który za tłumienie, przyglądam się tym tłumikom od tygodnia i oba są identyczne
tłumiki te są takie same jak w starym Monsterze (2002 i niżej) i w Shiverze. Masz regulacje naprężenia wstępnego sprężyn (pociuchrane prawie prostokątne elementy na górze korka które się obraca) i tłumienia powrotu (na śrubokręt na środku). Nie ma innych regulacji, oba tłumiki idento.
bo jedno i drugie to tłumienie.
jeżeli używasz już takich skrótów to pisz powrót i kompresjaFRmaniak pisze:tłumienie