10 biegów - czy to ma sens
10 biegów - czy to ma sens
Witam, mam problem z napędem w moim biek'u (BH fsr III).
krótka specyfikacja:
manetke slx 10 przelozen,
kasete 10sp,
przrzutke xt średni wózek
+ blat z przodu 32T shimano (mozliwa przyczyna problemu?)
Problem jest taki, że za cholere nie moge zgrać tego wszystkiego ze sobą co skutkuje tym że biegi wchodzą w cały świat,
rower został już kupiony z takim sprzętem i nie mam pojęcia co teraz począć.
Osiedlowy serwisant probowal to ustawic ale nie dal rady więc tamten sezon odpuscilem, ale teraz sie nie poddam tak latwo.
W planach mam kupno napinacza, jednak przy takiej wielkosci blatu wybor jest niewielki, takze planuje go zmienic oraz dograć reszte napedu.
krótka specyfikacja:
manetke slx 10 przelozen,
kasete 10sp,
przrzutke xt średni wózek
+ blat z przodu 32T shimano (mozliwa przyczyna problemu?)
Problem jest taki, że za cholere nie moge zgrać tego wszystkiego ze sobą co skutkuje tym że biegi wchodzą w cały świat,
rower został już kupiony z takim sprzętem i nie mam pojęcia co teraz począć.
Osiedlowy serwisant probowal to ustawic ale nie dal rady więc tamten sezon odpuscilem, ale teraz sie nie poddam tak latwo.
W planach mam kupno napinacza, jednak przy takiej wielkosci blatu wybor jest niewielki, takze planuje go zmienic oraz dograć reszte napedu.
Sprawdź, czy przerzutka też jest na 10 biegów - nie podałeś tego info.
Przerzutka będzie miała wtedy przelotkę do linki odsuniętą na większą odległość od korpusu.
Blat z przodu raczej nie może być przyczyną problemu. Zmieniłbym go na Twoim miejscu na 36/38T, bo z 32 będziesz katował ciągle najmniejsze zębatki z tyłu.
Przerzutka będzie miała wtedy przelotkę do linki odsuniętą na większą odległość od korpusu.
Blat z przodu raczej nie może być przyczyną problemu. Zmieniłbym go na Twoim miejscu na 36/38T, bo z 32 będziesz katował ciągle najmniejsze zębatki z tyłu.
ehh... więc raczej zostane przy Sramie, Shimano nie ma sensu z tego co czytam ostatnioGgG pisze:Widziałem kilka xt (na 9) które po sezonie jazdy trekingowej u ludzi około 60letnich praktycznie nie dzialały, dziadowska spreżyna nie napina tak mocno i biego albo wchodzą dobrze albo schodzą, nigdy nie dało ustawić się po środku.
-
- Kontakt:
GgG mam dokładnie tak jak opisałeś w moim XT na 9rz. Idzie je świetnie wyregulować, tylko ma lekkie opóźnienia (po wymianie całego napędu kaseta+łańcuch+dwa blaty na korbie) i potrafi czasem wskoczyć przy mocniejszym wstrząsie na inne przełożenie po czym wrócić. przy zakręceniu parę razy pedałem. Gdyby nie to, to nie miał bym jej nic do zarzucenia.
Spróbuję
http://chomikuj.pl/pawel197619/Rower/Ko ... 541552.doc
i powiem jak chodzi po serwisie w przyszłym tyg...
P.S. upewnij się też, że nie masz zużytego napędu-w tym przypadku nie sposób wyregulować przerzutki, bo i tak będzie żyć swoim życiem.
Spróbuję
http://chomikuj.pl/pawel197619/Rower/Ko ... 541552.doc
i powiem jak chodzi po serwisie w przyszłym tyg...
P.S. upewnij się też, że nie masz zużytego napędu-w tym przypadku nie sposób wyregulować przerzutki, bo i tak będzie żyć swoim życiem.
..a więc tak, po sesji zdjeciowej napedu i dokladniejszemu sprawdzeniu poszczególnych części wygląda to tak:
przerzutka tylna XT: RD M-771 (9biegów max 34T)
Łańcuch CN HG-73 (9biegów)
Kaseta tylna - chyba XT 11-36T (największa zebatka ma 36T)
Napewno przerzutka tylna do wymiany (tylko na jaka?) i co z reszta?
Jeżeli łańcuch do wymiany to czy kaseta rownież?
Wydaje mi sie ze jest w niezlym stanie (zdjecia). Przedni blat napewno wymienie, raczej na nowy.
Takze jeśli ma ktoś potrzebne mi części to prosze o kontakt.
Dzieki za naprowadzenie na przyczyne problemu Pietrek i Pedros

przerzutka tylna XT: RD M-771 (9biegów max 34T)
Łańcuch CN HG-73 (9biegów)
Kaseta tylna - chyba XT 11-36T (największa zebatka ma 36T)
Napewno przerzutka tylna do wymiany (tylko na jaka?) i co z reszta?
Jeżeli łańcuch do wymiany to czy kaseta rownież?
Wydaje mi sie ze jest w niezlym stanie (zdjecia). Przedni blat napewno wymienie, raczej na nowy.
Takze jeśli ma ktoś potrzebne mi części to prosze o kontakt.
Dzieki za naprowadzenie na przyczyne problemu Pietrek i Pedros

No i sprawa jasna. Zamiast mitycznych luzujących się sprężyn jest napęd składany przez jakiegoś niepełnosprytnego.
Sprawdź jaką masz manetkę ( model - coś np SL-m770 ).
Jeżeli manetka jest 10 rzędów, to musisz wymienić:
- przerzutka na kompatybilną z dyna-sys
- łańcuch na 10 rzędów
lub
- kasetę na 9 rzędów
- manetkę na 9 rzędów.
Jeżeli manetka jest na 9 rzędów to po prostu zmień kasetę na 9 rzędową.
Sprawdź jaką masz manetkę ( model - coś np SL-m770 ).
Jeżeli manetka jest 10 rzędów, to musisz wymienić:
- przerzutka na kompatybilną z dyna-sys
- łańcuch na 10 rzędów
lub
- kasetę na 9 rzędów
- manetkę na 9 rzędów.
Jeżeli manetka jest na 9 rzędów to po prostu zmień kasetę na 9 rzędową.
Blog: www.uzurpator.com.pl | Zębatki: www.trybo.pl
Manetka jest na 10rz, na poczatku chcialem kupic przerzutke zee, ale naped 10rz do fr/dh jakos mnie nie przekonuje,
wiec zdecydowalem sie zrobic downgrade calego napedu do 9rz.
Manetka 9sp slx jest juz w drodze, teraz zastanawiam sie nad kaseta i lancuchem oraz przednim blatem,
ale bedzie to raczej
- kaseta hg50 9rz 11-32 (nowa)
- łańcuch hg53 (nowy)
- jakis blat shimano 36T (alivio, deore itp. - maly budzet) (nowy/malo uzywany)
P.S. Uzurpator widze ze tez nie mozesz spac po nocach
Pozdrawiam.
wiec zdecydowalem sie zrobic downgrade calego napedu do 9rz.
Manetka 9sp slx jest juz w drodze, teraz zastanawiam sie nad kaseta i lancuchem oraz przednim blatem,
ale bedzie to raczej
- kaseta hg50 9rz 11-32 (nowa)
- łańcuch hg53 (nowy)
- jakis blat shimano 36T (alivio, deore itp. - maly budzet) (nowy/malo uzywany)
P.S. Uzurpator widze ze tez nie mozesz spac po nocach