[Amortyzator] Problem z Marzocchi XC600 Tst2
[Amortyzator] Problem z Marzocchi XC600 Tst2
Witam, mam problem z powyższym amortyzatorem. Otóż do tej pory było wszystko dobrze, ale od wczoraj zaczął on przy uginaniu wydawać dziwne dźwięki. Tak jak by był w środku piasek i przemieszczał się pod wpływem ugięcia. Nie jest to nie wiadomo jaki hałas, jednak słyszalne to jest i przyznam całkiem denerwujące 

możliwe, że rzeczywiście nabrał jakiegoś pyłu jeśli np. uszczelki są już trochę nie halo i jeździsz na jakichś piaszczystych trasach, ale to tylko przypuszczenia. Kiedy ostatnio robiłeś w nim serwis (rozkręcenie, dokładne wyczyszczenie środka i ew. wymiana oleju jeśli to amorek z tłumieniem olejowym)?
No i stało się... Wziąłem się sam za serwis i klapa
Amortyzator na górze po prawej stronie ma regulację TST2 a po lewej wejście na pompkę. Na dole po lewej ma jakąś zakrętkę na klucz a po prawej regulację na ten sam klucz. Myśląc, że ta pierwsza nakrętka to również regulacja, zacząłem ją odkręcać. Chcąc sprawdzić czy coś to dało, zacząłem uginać amortyzator i nagle z dołu strzeliło powietrze, wypuszczając masę oleju i wystrzeliwując nakrętkę. Amortyzator się zapadł. Teraz nakrętki nie można wkręcić do końca (nie ma oporu). Może to przez to, że wypłynął olej i wystrzeliło powietrze? Co z tym zrobić? 

-
- Kontakt: