Jakość zdjęć GoPro

CJKamilDHlife
Kontakt:

Jakość zdjęć GoPro

Post autor: CJKamilDHlife »

Witam..
Intryguje mnie to, że moje zdjęcia i nagrania kamerą GoPro 2 nigdy nawet trochę nie dorównują jakości tym nagraniom wszechobecnym na YT czy zdjęć na funpage'ach na facebooku, chciałem zapytać, czy ktoś wie, jak oni potrafią uzyskać taki świetny obraz niczym z najlepszej lustrzanki, w dodatku w ruchu, gdzie moje zdjęcia robione pojedynczo i w serii 10 kaltek/s są tak rozmazane, że nie widać prawie obiektu poruszającego się..

Oto poniżej przykład zrobionych przeze mnie zdjęć z jazdy, gdzie to w locie jest robione serią 10klatek/s, a to drugie zostało wycięte w programie Adobe Premiere CS5:
Załączniki
GOPR0127.MP4.Still001.jpg
GOPR0135.JPG
jasiek_krk
Kontakt:

Post autor: jasiek_krk »

chyba do offtopu taki temat (?)

a co do pytania: po pierwsze postprodukcja na najwyższym poziomie i po drugie filmy reklamowe są nagrywane w pięknych miejscach przy idealnym świetle. Dlatego np https://www.youtube.com/watch?v=yo3M6EB8kmk ten filmik defacto równie dobrze mógł by promować HD 2 czy 3.

Dobrze było to widać, przy okazji ogłoszenia hd 3, kiedy wszyscy czekali, na nie obrobione nagrania, bo filmik promocyjny jak zwykle był bez zarzutu
Spaced
moderator
Kontakt:

Post autor: Spaced »

1. Dupne światło
2. Czarna bluza na zawodniku (myslisz,ze po co piżamki maja durne kolory?)
3. Nie ten dział.
CJKamilDHlife
Kontakt:

jasiek_krk dzięki za sprostowanie, na jakość nagrań z kasku nie narzekam, są takie, jakich się spodziewałem, tylko te zdjęcia..
Spaced
moderator
Kontakt:

Powtórze się - ciemny las. Drugie to rozumiem wycięta klatka z filmu? bo pierwsze duzo jaśniejsze.
CJKamilDHlife
Kontakt:

Odwrotnie, pierwsze to klatka, a drugie to seria 10 zdjęć, ale ciemny las czy jasna sceneria, tak samo raczej by rozmazało, jedynie kolory zdjęcia tracą, ale zamrozić ruchu GoPro raczej się nie da..
adrian4477
Kontakt:

Post autor: adrian4477 »

CJKamilDHlife pisze: na jakość nagrań z kasku nie narzekam
Czyli kamera spełnia swoje zadanie ;) Ja też nie narzekam, a mozliwość zrobienia nią zdjęcia uważam za dobry dodatek.
Żeby takie zdjęcie dobrze wyszło, tak jak mówi Spaced potrzeba dobrego światła. Przykłady:
https://www.dropbox.com/sh/pyk0w5o3bf1e ... PR2428.JPG
https://www.dropbox.com/sh/pyk0w5o3bf1e ... PR2362.JPG
https://www.dropbox.com/sh/pyk0w5o3bf1e ... PR2360.JPG
CJKamilDHlife
Kontakt:

adrian4477 zgadzam się co do światła, robiłem już nawet w nie najlepszym świetle zdjęcia krajobrazom lub przedmiotom i wychodziły super, tyle że mi chodzi o zdjęcia obiektów w ruchu, w internecie krąży multum na prawdę ostrych, świetnych i niezależnych od pogody zdjęć (np. narciarz i każda śnieżynka uchwycona "zamrożona" na focie), czego nigdy mi się nie udało wykonać ani klatkując film, ani robiąc seriami i pojedynczo.. :?
Dylski_
Kontakt:

Post autor: Dylski_ »

Ciagle wraca ten sam temat. Las to niewdzięczne miejsce jezeli chodzi o oświetlenie. Przenieś się na otwartą przestrzeń i zobaczysz dużą róznice. Ja tak samo robilem zdjęcia w lesie i jakość lipa. A na środku zatoki puckiej na windsurfingu przy predkosciach rzędu 60 km/h ostre zdjęcia bez żadnych smug. Niestety gopro nie jest aparatem fotograficznym..
CJKamilDHlife
Kontakt:

Ok, w przyszłości będę eksperymentował naświetlonym otoczeniem..
off_road
moderator
Kontakt:

Post autor: off_road »

Przede wszystkim jeśli chcesz ostrą fotkę w ruchu potrzebujesz 2 osoby która będzie śledzić Cię za pomocą obiektywu.

Przy tak sietowym oświetleniu to jedyny sposób na ostre zdjęcie ;)
Ohlins RS Elka DT Marzocchi AvA DSP WP Showa KYB

Serwis:
www.fb.com/BFGsuspension
Spaced
moderator
Kontakt:

Jak uwazasz, że ilość światła nie wpływa na rozmazanie to wiesz troche mało o fotografii ;) Im mniej światła tym dłuższa migawka.
off_road
moderator
Kontakt:

Kamerka za pewne jedzie na sporym iso (wylazły szumy), długim czasie 1/24s (łatwo poruszyć) do tego przysłona za pewne 2.8 więc to jedyny sposób na ostre zdjęcie w takich warunkach oświetleniowych :)

Spaced zainwestowałem w siebie i naukę fotografii sporo kasy ;) Więc proszę nie mów, że mało wiem o wciskaniu spustu w aparacie ;)

Ja nie pisze co jest powodem zaszumienia i ogólnie sietowej jakości, tylko jak w takich warunkach zrobić ostre zdjęcie zawodnika. ;)

Serwis:
www.fb.com/BFGsuspension
FRmaniak
Kontakt:

Post autor: FRmaniak »

Choćby nie wiem jakie te zdjęcia były ostre to i tak mi nie nie będą podobały, obraz taki "krzywy" na nich jest

off_road
moderator
Kontakt:

To zmniejsz kąt widzenia obiektywu ;) jak robisz na tak szerokim kącie fotki to musi zakrzywiać :) Poza tym zawsze można to wyprowadzić w photoshopie hehe chociaż częściowo :)

Serwis:
www.fb.com/BFGsuspension
Spaced
moderator
Kontakt:

off_road pisze:Spaced zainwestowałem w siebie i naukę fotografii sporo kasy Więc proszę nie mów, że mało wiem o wciskaniu spustu w aparacie
Nie mówie do Ciebie. Przecież nie ty mówiłeś, że ilość światła nie wpływa na rozmaz.

A i btw. znam fotografów co potrafili 3 tys euro za kurs dać i dalej robią słabe zdjęcia ;)
off_road
moderator
Kontakt:

Spaced pisze:Nie mówie do Ciebie. Przecież nie ty mówiłeś, że ilość światła nie wpływa na rozmaz.

A i btw. znam fotografów co potrafili 3 tys euro za kurs dać i dalej robią słabe zdjęcia ;)
A to przepraszam myślałem, że odnosisz się do mojej wypowiedzi ;)

Serwis:
www.fb.com/BFGsuspension
Spaced
moderator
Kontakt:

off_road pisze:A to przepraszam myślałem, że odnosisz się do mojej wypowiedzi
Przestań, przecież my jesteśmy w tajnej moderatorskiej komitywie i spisku i zawsze sie ze sobą musimy zgadzać, a na ulicy witamy się tajnym powitaniem.
ODPOWIEDZ