Wolna Dyskusja Użytkowników
-
- Kontakt:
Sokół, nie chciałbym mieć praktycznie pionowych szprych po stronie hamulca
Wystarczy mi że teraz po kilku jazdach muszę naciągać od nowa wszystkie szprychy.

Tak to wygląda, odległość dla standardowych piast jest ta sama - 5,7mm od krawędzi wewnętrznej wahacza. Czyli w nowym standardzie stara piasta musiałaby mieć 5mm tulejki bądź adapter 5mm aby to spasowało. Albo przesunąć ewentualnie zacisk 5mm do koła.

Tak to wygląda, odległość dla standardowych piast jest ta sama - 5,7mm od krawędzi wewnętrznej wahacza. Czyli w nowym standardzie stara piasta musiałaby mieć 5mm tulejki bądź adapter 5mm aby to spasowało. Albo przesunąć ewentualnie zacisk 5mm do koła.
-
- Kontakt:
Sprawdziłem-tarcza prosta, ale ma odchył ok.2mm z powodu krzywej ośki czy czegoś tam, jeden klocek jest krzywo zdarty-u góry jest grubszy, a na dole chudszy, a klamka jest nowa. Nie morze to być wina zapowietrzenia, bo jak już napisałem tak było też zaraz po odpowietrzeniu.
Zacisk to shimano slx bl-m665
Zacisk to shimano slx bl-m665
UMF Duncan d2 Merida+ rs boxxer rc 2011.+ Fox Dhx 5.0
-
- Kontakt:
-
- Kontakt:
"przejechać" to trochę mało, ja zawsze szorowałem szmatką z benzyną dość konkretnie, później jeszcze myłem gorącą wodą z "ludwikiem" do mycia naczyń. Klocki przynajmniej z wierzchu papierem ciernym żeby zetrzeć pierwszą warstwę (jak są mocno brudne to wypalić, albo nawet wymienić), a później trzeba od nowa dotrzeć hamulec ostrymi hamowaniami jeszcze przez jakiś czas.
http://brooce.pinkbike.com
-
- Kontakt:
Nieznajomy
Popsikaj tarcze i klocek zmywaczem do hamulców, ja używam CRC Brakleen ale niezastąpiony w tej klasie jest motorex brake cleaner. Są to preparaty głównie do samochodów i motocykli ale hamulce rowerowe też tym spokojnie można psikać. Znajomy kiedyś przez przypadek polał tarczę olejem i dowiedział się o tym dopiero gdy zahamował. To wziął motorexa, popsikał tarczę i dokładnie klocek (bez rozbierania) i chodziło jak nowe. Ja przed chwilą też potraktowałem CRC Brakleenem Avida Code 5 z przodu i już teraz widzę że hamuje wiele lepiej a co będzie jak sie rozgrzeje
Popsikaj tarcze i klocek zmywaczem do hamulców, ja używam CRC Brakleen ale niezastąpiony w tej klasie jest motorex brake cleaner. Są to preparaty głównie do samochodów i motocykli ale hamulce rowerowe też tym spokojnie można psikać. Znajomy kiedyś przez przypadek polał tarczę olejem i dowiedział się o tym dopiero gdy zahamował. To wziął motorexa, popsikał tarczę i dokładnie klocek (bez rozbierania) i chodziło jak nowe. Ja przed chwilą też potraktowałem CRC Brakleenem Avida Code 5 z przodu i już teraz widzę że hamuje wiele lepiej a co będzie jak sie rozgrzeje

http://www.pinkbike.com/u/bizon1807/
Specialized Demo 8 2010 + Rock Shox Boxxer Team 2011
Specialized Demo 8 2010 + Rock Shox Boxxer Team 2011