Protone tuning dla Boxxera i 888

Spaced
moderator
Kontakt:

Post autor: Spaced »

mlynooo nie wiem skąd wy ten 1000zl bierzecie? Katalogowo tak ale po okazjach róznica jest mniejsza. World cupa uzywki mozna miec <3tys w dobrym stanie, to teama pewnie jeszcze taniej.

Zreszta wychodzac z takiego załozenia praca starego race/teama tez jest dobra, a jeszcze taniej ;)
frango
Kontakt:

Post autor: frango »

Skoro pojawiają się tutaj osoby związane z Bicyklonem.pl to może dowiem się, czy ta oś QR 150x12 będzie dostępna w Polsce
http://www.protone-components.it/catalo ... cts_id=230
i czy jest kompatybilna z ramami/hakami przerzutek bez gwintu?
pozdro

frango
XxUzixX
Kontakt:

Post autor: XxUzixX »

Witajcie.
Występuje ten tłumik do Domaina? :roll:
freed
Kontakt:

Post autor: freed »

Spaced teoretyzujesz juz czasami za dużo. Praca race-a jest stosunkowo dobra,poza tym sam tłumik można jeszcze stuningować zwiększając jego przepustowość co z tym idzie,lepsze wybieranie wielkich i średnich dziur. Prawda jest taka,że większość osób posiadających nawet modele team i wc nie bawią się regulacją kompresji etc... więc pytanie po co przepłacać? Poza tym w tłumikach ms control dh też nic rewolucyjnego nie ma względem protoplasty,mc....
Ride 4 Fun ! Biatch !
Spaced
moderator
Kontakt:

Post autor: Spaced »

freed nie teoretyzuje stare race/teamy pracuja podobnie do nowego race. Bardziej jest to zblizone do nowego niz nowy race do teama/wc. Pamietam prace starszych race/teamów, wiem jak teraz pracuje WC i róznica jest. Jak ktos ma do wydania na teama/wc to czemu ma kupowac race? Wychodzac z takiego załozenia cąły sprzet downgradowac powinien bo nie ma róznic wielkich miedzy topem, a srednia polką cenowa ;)
michalnz
Kontakt:

Post autor: michalnz »

XxUzixX Nie jest to możliwe, gdyż golenie w domainie od wewnątrz nie mają jednakowej średnicy, przy koronie są deko grubsze, występuje wyraźny skok grubości.
michalnz.pinkbike.com
www.nocuje.net
Roman_Maxx
Kontakt:

Post autor: Roman_Maxx »

Panowie producent rozwiązania podaje w tabeli do których amortyzatorów pasuje Protone i nie ma co kruszyć kopi na wynalazki. Z pewnością jest to bardzo ciekawy tuning dla właścicieli 888 i tyle.
Kontakt:

Post autor: GgG »

Czy ktoś z posiadaczy Protone w swoim amortyzatorze może zdać jakąś małą relację po sezonie jazdy? Ktoś ma tą modyfikację w 888 2008 lub 2009?
pietryna
Kontakt:

Post autor: pietryna »

Podbiję trochę... Ma to ktoś w 888 2007? Wszystko na miękko się zainstalowało?

Bo mi nie chce korek w goleń się wkręcić ani trochę i nie bardzo wiem co z tym fantem zrobić. Napisałem do bicyklonu ale czuje ze pomocy to raczej nie uzyskam...
GgG
moderator
Kontakt:

pietryna Próbowałeś wkręcić do drugiej lagi? Może masz coś z gwintem w tej jednej, szkoda by zajechać ten korek z tworzywa.
bazooczyskoDH
Kontakt:

Post autor: bazooczyskoDH »

pietryna jeśli masz dobry gwint to pewnie dostałeś zestaw nie do Twojego amora;P
pietryna
Kontakt:

Nie no zestaw jest do 888. Po zdjęciach patrzę. Mógłby być to ewentualnie od nowego boxxera zestaw, ale ruchomy element który siedzi w ladze jest grubszy.
http://img692.imageshack.us/g/boxxer.jpg/
Mam ten zestaw po prawej, na jaśniejszym tle.

Lagi mam obie sprawne, bez smaru oryginalne korki wkręcają się same. A ten po pierwszym zwoju się zacina... Jak bicyklon powie że mają związane ręce to idę do tokarza zrobić sobie korek alu.

Myślałem że nie będę musiał ale widzę że gówno z tego będzie. Już chciałem składać... Po 5h doprowadzania amora do porządku z syfu jaki zostawił poprzedni właściciel(brud to chyba jeszcze z fabryki Marzocchi był - smar na pewno)

I tak właściwie... Tłumik RC2 jest lekko naruszony. Ten dolny element z regulacją kompresji ma luz. Niewielki, olej przez niego nie cieknie raczej i po skręceniu nie ma problemu pewnie(nawet puszki mi się by nie udało wcisnąć bo szczelina za mała; może czubek igły). Ale czy to może nie jest przez przypadek wina Protone(chociaż pewnie nie był używany bo właściciel musiał mieć ten sam problem i go zataił :|). Bo zwykle lagi trzymają dwa tłumiki. A teraz tylko jeden. Niby dolna komora protone powinna trzymać przez tego segera dużego ale przecież zawsze może się ugiąć chyba(bo jedyne co trzyma tą lagę do kupy to ciśnienie; gdyby go nie było to można by ją wyciągnąć aż po gwint na zestawie Protone)

Się napisałem... ale nie lubię być robiony w ***** a tutaj ewidentnie tak było. A teraz słowo przeciw słowu. Rozkręcałem amora sam i pewnie będzie moja wina że jest coś uszkodzone. Mimo że pewnie w Gregorio czy innym serwisie by mnie wyśmiali za sposób z jakim się obchodzę z tym sprzętem(chociażby to że serwis jednego dla mnie to minimum pół dnia - samo czyszczenie i olej; dla nich pewnie z pół godziny)
pietryna
Kontakt:

Cóż, mogę dodać że pochopnie wypowiedziałem się o bicyklonie. Nie spodziewałem się odpowiedzi jaką dostałem w żadnym stopniu. Wiele to spraw wyjaśniło również odnośnie tego dlaczego amortyzator wygląda tak jak wygląda...
GgG
moderator
Kontakt:

Cóż, mogę dodać że pochopnie wypowiedziałem się o bicyklonie. Nie spodziewałem się odpowiedzi jaką dostałem w żadnym stopniu. Wiele to spraw wyjaśniło również odnośnie tego dlaczego amortyzator wygląda tak jak wygląda...
Możesz troszkę jaśniej?
pietryna
Kontakt:

O amortyzatorze na razie nie będę się wypowiadał. Możliwe że temat pojawi się w dziale skradzione.

O bicyklonie - znowu mi nie wyszło xD. Chodzi mi o pozytywne zaskoczenie doskonałym kontaktem także w niedziele i pełnym wyczerpaniem sprawy oraz odpowiedzią na wszystkie moje pytania.

Ale fakt - przekonałem się że plastikowy korek to nie to. Nie wiem czy z winy kupującego czy winy samego zestawu. Nie chciał się wkręcić w goleń mimo że był sprawny - stawiał potworny opór i się obrobił. Na dniach idę do tokarza dorobić sobie aluminiowy albo w ostateczności stalowy.
GgG
moderator
Kontakt:

Na rowerowy.com można już dostać protone do boxxerów (32mm i 35mm) i Liryka. Boxxer pojawił się jakoś na dniach, tak więc domyślam się, że sklep może będzie sukcesywnie wprowadzał sprężyny do innych amortyzatorów.
ODPOWIEDZ