Alternatywa dla GoPro HD

nopainnogame
Kontakt:

Post autor: nopainnogame »

Omer spytaj się u dystrybutora - mam kilka rzeczy niby na mini usb,ale przewody pasują mi tylko między mp3... bo każda ma trochę inny kształt. jasiek_krk nie wyskakuje Ci napis USB, gdy włączysz go przyciskiem z przodu ?
https://www.facebook.com/GeckoRS - moja hodowla gadów ;)
Omer
Kontakt:

Post autor: Omer »

Dzięki za pomoc. Maile poleciały do paru ludzi a jak cena będzie za duża (jeśli w ogóle coś znajdą) to kupie czytnik kart tak jak mitoza wspomniał i po krzyku :D
Wie ktoś może jeszcze czemu nagrywa mi tak cicho dźwięk? Nawet bez obudowy ochronnej. Przełączałem na wys. i niską jakość ale jest tak samo. Czy po prostu ta starsza, SD wersja kamerki tak nagrywa?
Tym pytaniem kończę z lekkim offtopem z mojej strony ;)
frango
Kontakt:

Post autor: frango »

Hmm... kabel mini-USB to mini-USB... to standard, wszystkie powinny być takie same... ale... tu same będę przeczyć sobie ;)
Jak podłączam kamerkę (HD) kablem od Canona (dłuższy = wygodniejszy), to stacjonarny komp jej nie widzi :| Używam więc czytnika.
Chyba muszę poszukać oryginalnego kabla i sprawdzić teorię o braku kompatybilności...
pozdro

frango
nopainnogame
Kontakt:

Post autor: nopainnogame »

Tutaj chodzi o to,że usb występuje w 2 wersjach (chyba A i B jak dobrze pamiętam) + różne długości przewodu ( na dłuższych nie mogłem np. naładować mp3 do końca lub mi nie widziało karty w nawigacji) = masa głupich nie potrzebnych problemów :?
https://www.facebook.com/GeckoRS - moja hodowla gadów ;)
jasiek_krk
Kontakt:

Post autor: jasiek_krk »

nopainnogame pisze:jasiek_krk nie wyskakuje Ci napis USB
Właśnie nie wyskakuje, z kolei go pro znajomego jedne komputery widzą a inne nie (mimo wykrywania sprzętu itp ).

Inni znajomi którym kiedyś pożyczyłem gopro użyli do ładowania kabla z dysku przenośnego i komputer widział kamerę a kabel nie wypadał. Teoria jest taka że ten oryginalny jest do bani bo podobny problem ma wielu użytkowników na całym świecie.

przewodu używam tylko do ładowania (podczepiam wtedy do gniazdka sieciowego bo jest szybciej )
Omer pisze:kupie czytnik kart tak jak mitoza wspomniał i po krzyku
2zł najtańsze czytniki w formie pendrive'a ( na sd ), często dają takie gratis jak kupujesz np kartę kingstone :)

Obrazek

Na koniec ciekawostka: najczęściej uszkadzanym elementem go pro jest zatrzask ( w końcu to zwykły plastik ) Na forach użytkowników polecają (jeżeli długo nie używamy kamery ) ściągać silikonową uszczelkę przed zamknięciem obudowy tak żeby nie męczyć materiału.

Może to przesada ale z tego co czytałem wiele osób tak robi.
kubuspunxdh

Re: Alternatywa dla GoPro HD

Post autor: kubuspunxdh »

Panowie pytanie za 100 pkt. :) miał ktoś lub używa Kodak Zx1 ? :) bo jakością również z tego co widzę nie grzeszy :)
frango
Kontakt:

jasiek_krk pisze:Na koniec ciekawostka: najczęściej uszkadzanym elementem go pro jest zatrzask ( w końcu to zwykły plastik ) Na forach użytkowników polecają (jeżeli długo nie używamy kamery ) ściągać silikonową uszczelkę przed zamknięciem obudowy tak żeby nie męczyć materiału.
Też słyszałem o tym problemie. Kumplowi jedno zamknięcie się już rozpadło. Ja ściskam w dłoni obudowę, gdy zamykam zatrzask. I jak kamerka leży w domu, w pudełku, to obudowa nie jest zamknięta.
pozdro

frango
Omer
Kontakt:

kupiłem czytnik kart, dokładnie taki jak pokazał jasiek_krk i jest elegancko. Na maile odpisał mi tylko jeden sklep ale nie mieli kabla bo już ten model nie jest w produkcji.
A jeszcze jedno pytanie. Nagrywam sobie film, potem kolejny, i przy dajmy na to trzecim nagrywaniu, gdy chce już zastopować, kamera się zwiesza (oczywiście materiał jest nie do odczytu) i tylko wyjęcie baterii pomaga. Później włączam na nowo i wszystko śmiga. Kilka razy mi się to przytrafiło i nie wiem czy to jakaś wada fabryczna starej konstrukcji czy może moja kamera ma jakiś defekt. Ma ktoś podobnie z Was?
juzio-biker
Kontakt:

Post autor: juzio-biker »

Siema mam pytanie jak zamocować aparat na kasku ? Mam małego nikona który kręci w HD więc może być ciekawie :) POZDRO
http://juzio6.pinkbike.com/
http://www.pinkbike.com/photo/5802625/
jasiek_krk
Kontakt:

juzio-biker pisze:Mam małego nikona który kręci w HD

Drogi Józiu to nie jest temat o tym jak zamontować na kasku małego nikona co kręci w hd. To temat o go pro i na dodatek jest już lekko zapchany.

Jeżeli chcesz uzyskać pomoc załóż nowy temat i podaj co to za nikon (najlepiej zamieść miniaturkę albo linka). Obawiam się tylko że dostaniesz informację o użyciu power tape'a.
Omer pisze:Omer
Ciężko powiedzieć co to. Próbowałeś formatować kartę lub ew wrócić do fabrycznych ustawień go pro (chyba gdzieś była taka opcja) ?
Wujek_cieta_riposta
Kontakt:

Post autor: Wujek_cieta_riposta »

Omer pisze:A jeszcze jedno pytanie. Nagrywam sobie film, potem kolejny, i przy dajmy na to trzecim nagrywaniu, gdy chce już zastopować, kamera się zwiesza (oczywiście materiał jest nie do odczytu) i tylko wyjęcie baterii pomaga
Napisz jaką i jakiego producenta masz kartę pamięci, niektóre modele sandiska nie współpracują dobrze z GO PRO i zachowują się właśnie w ten sposób.
Omer
Kontakt:

jasiek_krk Formatowałem kartę kilkakrotnie bo właśnie na stronie GoPro wyczytałem, że musi być typ plików FAT lub FAT16. Tak też sformatowałem. Myślałem nad resetem ale nie wiem jak go wykonać. Znasz może sposób na to?
Wujek_cieta_riposta Używam karty microSD SanDiska (2GB) poprzez adapter Kingstona. Może taka kombinacja powodować jakieś problemy? Wcześniej to mi nie przyszło do głowy ale faktycznie używanie adaptera może być przyczyną. Kartę pamięci dostałem od kumpla bo on nie używa w ogóle więc mi odstąpił. Jaka by się sprawdziła/jakiej uzywacie Wy? GoPro na swojej stronce poleca Kingstony i Patrioty, tyle że tam jest mowa o HD ale za dużej różnicy to chyba nie robi.
Wujek_cieta_riposta
Kontakt:

Omer pisze:Używam karty microSD SanDiska (2GB) poprzez adapter Kingstona. Może taka kombinacja powodować jakieś problemy?
To nie kombinacja powoduje problemy, tylko twoja karta powoduje problemy. Musisz zmienić kartę pamięci, polecam firmy GoodRam, Adata, Kingston, ( Sandisk oczywiście jest dobry, ale w tym konkretnym przypadku będzie się gryzł z kamerami GO PRO, testowałem na wersji HD 960p ). Do jakości SD ( standard definition ) wystarczy bezproblemowo karta o szybkości transferu class 4, szybsze karty ( class 8, class 10 ) zaleca się dopiero do kamer HD, więc zakup karty nie wyniesie Cie majątku ( +/- 30zł ).
frango
Kontakt:

Mam GoPro HD i Kingstona 8Gb klasy 4. i nigdy nie miałem problemu z zapisem.
pozdro

frango
Omer
Kontakt:

Dzięki Wujek za pomoc. Kupiłem dziś GoodRama 2 GB i problem z zacinaniem zniknął. Dzięki za pomoc :)
Wujek_cieta_riposta
Kontakt:

Omer pisze:Dzięki Wujek za pomoc. Kupiłem dziś GoodRama 2 GB i problem z zacinaniem zniknął. Dzięki za pomoc :)
Nie ma sprawy, cieszę się, że mogłem pomóc ;) .
Omer
Kontakt:

Temat chwilowo odpoczywa więc miałbym jeszcze jedno pytanie ;) . Ostatnimi czasy kombinuję ostro jak przymocować moją kamerę (Digital Hero 3) do kasku. Mam niestety tylko obudowę do nagrywania pod wodą, która nie za bardzo chce współpracować z moimi wizjami przymocowania jej na kask. Tata zawziął się i próbuje wyczarować jakieś mocowanie na kask przy pomocy lekkich płytek aluminiowych lub czegoś podobnego a w międzyczasie w mojej głowie zrodziła się myśl, że może by kupić coś takiego:

http://allegro.pl/gopro-hd-hero-zamienn ... 59141.html

Wiadomo, nie ma to jak oryginalne mocowanie, wszystko idealnie pasuje itp.
Tylko teraz nie wiem czy moja kamera (stary model Digital Hero 3) wejdzie do tej obudowy... Wyczytałem, że wraz z kamerami HD zmienił się kształt i rozmiary kamerek. Może ktoś się orientuje czy taka kombinacja zda egzamin? Nie chciałbym wydawać na darmo ponad 100 złotych :?
jasiek_krk
Kontakt:

Omer pisze:czy taka kombinacja zda egzamin?
Z tego co kojarze Digital Hero jest nieco mniejsze od wersji HD i przez to może latać w nie swojej obudowie.
Omer
Kontakt:

Aha to w sumie nie jest problem bo zawsze można czymś wypchać tą wolną przestrzeń hehe. Czyli teoretycznie zmieściłaby się moja kamerką w tą obudowę? Fajnie by było jakby pasowało, nawet z tym luzem, bo już nie mam siły bawić się z mocowaniem kamery na wszelkie możliwe sposoby :evil:
ODPOWIEDZ