F-44 informacje

Driver
Kontakt:

Post autor: Driver »

Spaced pisze:A co do tego, że seryjnie produkowana rama jest lepsza to czemu prawie wszystkie Worldcupowe ramy sa produkowane w małych ilosciach i poza tajwanem? Nawet iron horse, który jest i był dość tania firmą najwyższa wersje sundaya robi w stanach.
A to dlatego, ze produkcja na tajwanie oplaca sie w duzych ilosciach. Przyklad: robisz 250 ram na tajwanie, liczysz koszty produkcji, koszt transportu, clo i inne oplaty, malowanie i w rezultacie dla takiego giganta jak santa cruz czy iron horse to maly zarobek. Lepiej zrobic na miejscu, gdzie koszty transportu sa o wiele nizsze i wiecej zarabiaja. A naklejke MADE IN USA daja po to, zeby ludzie placili za to $300 wiecej (i mieli radosc z hand made in USA a nie jakis tajwan biedny... :lol: )
Pure Freeride
Spaced
moderator
Kontakt:

Post autor: Spaced »

Driver ale rama factory mogłaby być produkowana na tej samej lini co sunday elite, team etc. Przesłana mogłaby być również razem. Wiec finansowo to jakos nie wychodzi drożej. Chodzi o to, że JESZCZE na tajwanie wszystkiego sie tak łatwo zrobić nie da.
Driver
Kontakt:

Post autor: Driver »

Spaced pisze:Driver ale rama factory mogłaby być produkowana na tej samej lini co sunday elite, team etc. Przesłana mogłaby być również razem. Wiec finansowo to jakos nie wychodzi drożej. Chodzi o to, że JESZCZE na tajwanie wszystkiego sie tak łatwo zrobić nie da.
bez urazy ale nie sadze zebys mial jakiekolwiek pojecie na temat linii produkcyjnych firmy Iron Horse, chodzi mi bardziej o to, ze co z czym zostanie przeslane, co z czym zostanie wyprodukowane, co, gdzie, jak i kiedy, stary to wszystko jest jak najbardziej zoptymalizowane, zeby byla jak najwieksza wydajnosc, jak najmniejsze straty i jak najwiekszy zysk. jako zwykly czlowiek NIE MAM POJECIA jakie decyzje podejmuja w Iron Horse itp., ale napewno nie narazaja sie na straty
Pure Freeride
BikerJG
Kontakt:

Post autor: BikerJG »

Driver z nieba mi spadles :D Zumbi to wymysl goscia ktory chcial zarobic w prosty sposob- stworzyl projekt ramy sugerujac sie topowymi konstrukcjami (pomysl dobry), ale kto za to zaplaci do cholery 4000zl?? Nawet jak koszt produkcji to 1000zl to co?? 3000zl zarobku?? oj nie ludzie przegiecie paly! A firma iron horse ma koszty zwiazane z transportem, ranma idzie do hurtowni a z hurtowni do sklepu i kazdy musi cos zarobic.. a zumbi?? I OCZYWISCIE ZE PROJEKT ZUMBI BYL BANALNIE PROSTY GDYZ JEST SUGEROWANY NA INNYCH RAMACH I POLOWA PRACY ODPADLA! Zumbi moze ladnie pracuje, jest moce itp... nie czepiam sie samej ramy ale jest cholernie drogie i niech mi nikt nie probuje wpierac ze ten dobry czlowiek ktory to sprzedaje robi nam przysloge. Pzdr
Spaced
moderator
Kontakt:

Post autor: Spaced »

Driver tak nie mam pojecia jak to od środka wyglada ale produkowanie prawie takiej samej ramy na tej samej taśmie co ramki z innego materiału nie stanowiłoby zadnego problemu. Co wiecej jak już wczesniej wytłumaczyłem produkowanie tej ramy w US nie byłoby tańsze ponieważ wszystkie koszty zwiazane z transportem i tak spadaja bo przeciez ram factory nie wysyła sie oddzielnie od innych, a koszt produkcji na tajwanie i tak jest niższy niż w us.

BikerJG
1. To jedna z tańszych ram oferujących taką jakość(jedna z lżejszych na rynku, szczególnie z virtuali).
2. Każda rama jest sugerowana inna konstrukcją na rynku.(chcesz coś orginalnego to kup sobie flatline, i zastanawiaj sie czemu musi być tak overbuild)
3. Pogadałbyś z Pawłem zrozumialbys, że to jego pasja, a nie chęc zarobku rozkręciła zumbi
4. Gdyby ramka zumbi miała podobną sieć dystrybucji co duże firmy pewnie tęz cena byłaby bliższa do tych uroczych 2500$ w stanach i duzo wyzej ceny w Polsce ze wzgledu na chory VAT + cła UE.

A jak jest cholernie drogie to kup sobie supreme dh i daj za niego 2200 Euro, jest tanio ;)
piotrex
Kontakt:

Post autor: piotrex »

BikerJG idac od poczatku: f44 to ofertowy odpowiednik v10 ktory kosztuje 6900zl,wiec wcale nie taniej.dalej,nie podobaja Ci sie produkucje manufakturowe?karpiel,brooklyn machine works?wlasnie oni szczyca sie najwyzsza jakosc ze wzgledu na mozliwosc nadzorowania produkcji kazdej jednej ramy.poza tym na zakup maszyn,oprogramowania i technologii potrzeba nie 3mln tylko 30mln,jak nie lepiej.wlasnie dlatego 95% firm spawa na taiwanie-bo oni juz maja te technologie,najnowszy sprzet i tania sile robocza.
co sie zas tyczy podanego przez Ciebie przykladu-Azonic ma to do siebie,ze wiekszosc jego ram to ramy prosto z katalogu fabryki w ktorej spawa.jakosc jest na przyzwoitym poziomie,jak to na taiwanie.
tyle tylko ze azonic tak naprawde nie posiada doswiadczenia w projektowaniu ram fs,bo sam tego nie robi.on po prostu zamawia gotowce.
dalej-koszt pospawania ramy to nie 500zl,chyba ze zamawiasz seriami po pareset sztuk.w wypadku zumbi gdzie masz mozliwosc zmiany geometrii te ramy musza byc robione indywidualnie.do tego sprawa tytanu-tytan nie jest tani,jest ciezko dostepny,kupuje sie go kilogramy w cenie paredziesiat euro za kilo.poza tym malo kto chce sie podjac obrobki tytanu.
przechodzac do kwestii konstrukcji ram-hmm,a iron horse sunday jest podobny do starej tosy,ktora to pochodzila z katalogu-mam racje?nie takie samo,ale mozna by powiedziec ze iron horse zasugerowal sie taiwanskim katalogiem przy tworzeniu swojej ramy..patrzyl tez na pewno na kone stinky.
prawda jest taka,ze w tej chwili ciezko jest wypuscic cos nowatorskiego,bo zawsze cos komus sie bedzie kojarzyc.
poza tym widac ze za cholere nie znasz sie na projetkowaniu ram-caly sek nie tkwi w tym jak rama wyglada i co Ci przypomina,tylko czy katy i sily rozkladaja sie tak,ze rama wytrzyma.to wlasnie jest najwieksza robota.

Driver i Spaced-worldcupowe ramy sa produkowane w malych seriach poza taiwanem,wlasnie dlatego ze sa produkowane w malych seriach.minimalne zamowienie na taiwanie to 500sztuk,a do tego nie masz mozliwosci indywidualizowanie poszczegolnych ram.

Spaced-Taiwan ma najwiecej technologii i nowoczesnych maszyn,w koncu utrzymuja sie z tego i tluka ramy dla calego swiata.
Nie udzielam porad przez PW/nie skupuje sprzetu
wookie85
Kontakt:

Post autor: wookie85 »

BikerJG pisze:ale kto za to zaplaci do cholery 4000zl?? Nawet jak koszt produkcji to 1000zl to co?? 3000zl zarobku?

ty sie naucz liczyc a nie takie rzeczy ********** , wiesz co to podatek ? wiesz jakie sa inne dodatkowe koszty ? wiesz ze dajac gwarancje jest ona wkalkulowana w cene ramy ? wam dzieciakom to sie wydaje takie proste , 1000 zl material 4000 zl rama = 3000 zl zysku ! palnijcie sie w leb , druga sprawa , nawet nie wiel godzin poszlo na zrobienie/zaprojektowanie ramy itp a to tez koszty , ale pewnie oni za darmo to robia , a jak sprzedaja to za cene wykonania bo przecierz za darmo bede zyc i sie utrzymywac , w koncu sprzedadza 1000szt i na kazdej po 100 zl to wyzyja nie ? baran z ciebie i tyle

gratuluje stiwerdzenia ze to kopia , jesli ty potrafisz z foto innej ramy zrobic wlasny projekt to do cholery jestes bogiem ! wroze ci swietlana przyszlosc inzynierze z koziej wolki

nie no poczytalem co za brednie wczesniej pisales ty naprawde dzieciak masz pojecie o tym jak ja znam sie na podpaskach , ich technolgii , wykoniania i produkcji , boki zrywam z ciebie
www.mm-foto.pl
wookie85
Kontakt:

Driver pisze:mieli radosc z hand made in USA a nie jakis tajwan biedny... Laughing )
kolejny ktory ma pojecie o technoligii i tego co sie dzieje na tajwanie , chyba ci bilet zasponsoruje zebys sie przekonal jak to teraz wyglada , ale w jedna strone tylko...
www.mm-foto.pl
ArthurGreen
Kontakt:

Post autor: ArthurGreen »

wookie85 Jak coś to też bym się pisał na bilet :wink:

Tak na serio, to czasy się zmieniły.. Firmy produkują w Taiwanie/Chinach z wiadomego wszystkim powodu... Technologie, linie produkcyjne itp są już danego producenta...
Np zobaczcie na produkty Apple.. Napis na pudełku
Designed by Apple in California Assembled in China
http://BiotopRacing.com Problemy z hasłem? pisz - arthurgreen@wp.pl 

http://bicyklon.pl - mój ulubiony sklep! - dystrybutor http://oneindustries.com/bike
BikerJG
Kontakt:

wookie85 nie wyzywaj mnie *****... zarobku maja tyle co za produkcje odjac 22% Wiem o produkcji wiecej niz wy wszyscy wiec morda!! "iile godzin poszlo" jestes smieszny bo doskonale zdaje sobie z tego sprawe.

piotrex to jak azonic nie posiada to zumbi napewno <buahahahahaa> i kogo do cholery obchodzi koszt produkcji-zumbi jak chce zarobic niech zamawia po kilkaset sztuk. Wiem ze wyglad nie ma znaczenia, nie wypowiadam sie na temat samej ramy zumbi tylko na temat kosztow wiec prosze mi nie ublizac bo ja nikomu nie ublizam.

wookie "kolejny ktory ma pojecie o technoligii i tego co sie dzieje na tajwanie , chyba ci bilet zasponsoruje zebys sie przekonal jak to teraz wyglada , ale w jedna strone tylko..." o przepraszam za urazenie twojej osoby... Naucz nas debili czegokolwiek <hahahahahaa> baran z ciebie ;)

wookie85 "w koncu sprzedadza 1000szt i na kazdej po 100 zl to wyzyja nie ? baran z ciebie i tyle" 10000zl to malo nie?? :) a 1000 szt moze sie sprzedac w ciagu roku i zarobek z kazdej wyniosl by po 500zl spokojnie... gdyz zumbi nie sprzedaje w sklepach itp.

I NIECH MI KURWA NIKT NIE MOWI ZE AZONIC NIE MA DOSWIADCZENIA A ZUMBI MA jestescie smieszni :)

I jak kazdy z was pisze to : taiwan ma technologie lepsza niz w pl wiec chyba lepiej jak sie tam rame produkuje!!

Pie dole takie nadzorowanie produkcji jak ktos tu powiedzial... wole jak mi spawa robot z dokladnoscia co do mikrona i w razie przegrzania spawu rama trafia na przetop a nie jakiegos jozia z mielcas ktory gowno wie o rowerach i ramy pozniej pekaja/krzywia sie (widzialem foto kilku krzywych zumbi... a przy tym ile oni ram sprzedali to bardzo duzo!! z 30%?? :D hehe zajbisci ludzie jestescie) Pozdrawiam i polecam sie nie wypowiadac jak sie nie jest przekonanym do czegos w 100%

Aha i jeszcze 1... koszt materialow bez ti= okolo 250zl (najwiecej) spawanie 250zl+ malowanie i lozyska tuleje itp czyli 200zl odjaz podatek to wyjdzie z 1500zl... NO TO DO CHOLERY ZKAD TE 4000zl?? Sklepy na tych ramach nie zarabiaja wiec prsze nie *********. Pzdr
BikerJG
Kontakt:

i moze ktos mi powie przy czym sie projektanci bardziej napracowali?? v10 czy zumbi?? PRZY ZUMBI bo projektowali w gownianych programach o le wogole w programach. Ale za to jaki lans na zumbi bo koles na tym wygrywa jakies zawody ;) AHA I ZUMBI NIE MUSI WYZYC Z TYCH 100zl GDYZ SPAWA U KOGOS, NIE MA SKLEPU DO UTRZYMANIA ITP.aha iw ookie to ty naprawde sie znasz na tych podpaskach ;) Jakich uzywasz? :D
BikerJG
Kontakt:

aha i juz was nie mecze.. poddaje sie- szkodami czasu na to. Nie podajecie zadnych sensownych argumentow tylko "ty sie nie znasz a ja tak" ble ble ble a to mnie wcale nie przekonuje. Zumbi to naprawde super rama, co z tego ze zgapiona skoro z najlepszych konstrukcji, ale lepiej poczekac az firma zacznie projektowac na taiwanie i bede pewien ze wszystkie spawy sa ok i ze nie dalem komus zarobic takiej kasy. Pozdrawiam i przepraszam jak kogos urazilem.
BaDMaN
Kontakt:

Post autor: BaDMaN »

BikerJG koszty materialu bez Ti to 250zl? powiedz gdzie!
IMO, zumbi zastosowalo polityke ekonomiczna taka, ze dadza wysoka cene, czyli w pewien sposob beda porownywac swoj produkt z produktami innych firm na tym samym poziomie cenowym, przez co zaistnieja na rynku od razu w wysokich sferach.
Rownie dobrze cena ramy mogla by byc nizsza, ale i mniejszy zysk i ludzie by mogli miec podejrzenia ze tania to moze i byc badziewna, przeciez za 2k dobrej ramy sie nie kupi! (bzdura).
to odnosnie samych cen i wiem ze moje zdanie teraz wydawac sie moze malo obiektwne.
Jezdzilem i na F-44 (ta wersja z avalanchem) i na team DH i na team DH nic specjalnego- ot, zwykla rama zawieszona, ktora dziala na trasach. Ale juz F-44 dziala faktycznie dobrze i bardzo fajnie sie na niej zjezdza-wrecz idealna zjazdowka, widac duza roznice miedzy jednym produktem a drugim i wydaje sie to glownie z powodu zawieszenia stosowanego wczesniej przez inne firmy (WIEC NIE JEST ONO KURWA INNOWACYJNE JAK BYLO NAPISANE NA STRONIE ZUMBI).
Pozatym sama produkcja czlowieka tylko po technikum daje duzo do myslenia- albo jest geniuszem, albo ma dojscia, znajomosci i cos tam potrafi wydlubac przy wsparciu innych. jak jest pewnie sie nie dowiemy.
BikerJG
Kontakt:

BaDMaN nic dodac nic ujac :) wlasnie chodzi tu o polityke cenawa :) tylko ze zumbi a santa to pewna rozniac- santa ma doswiadczenie, ludzi wyksztalconych i madrych, PIENIADZE, wiec moim zdaniem to tak jak by wybrac sie z motyka na slonce ;)

aha i nie ma sie co klocic juz... cokolwiek ktokolwiek by tu cos napisal nic to nie zmieni. Ludzie kupujcie co chcecie ale szanujcie czyjes zdanie. Moje jest takie ze rama zumbi nie jest warta 4000zl a jest warta ok 3000-3500 w ti. I wtedy byla by to konkurencyjna cena. A chetnie bym sie wypowiedzial co do ich zimowej promocji zwanej sponsoringiem <lol> ale to juz zostawie :D
wookie85
Kontakt:

dobra jednek jestes debilem , dalsza rozmowa nie ma sensu jak ty tak kalkulujesz koszta i taki spec z ciebie to coz tu dla mnie za miejsce...

brawo za wiedze na temat tego ile pracy bylo wlozone w zaprojektowania i zrobienie ramy, z pewnoscia ty ktory z nia nic nie miales doczynienia wiesz najlepiej , za twoje pseudo podejscie do marketingu i tego za ile dany produkt nalezy sprzedawac

a co do ilosci 1000szt ze mozna sprzedac w ciagu roku - popatrz ile np. sant bylo sprzedanych , biorac pod uwage renome a ile zumbi , nawet sobie nie zdajesz kurwa sprawy jak ciezko jest wypromowac dobry produkt i zbudowac marke oraz jakie sa z tym zwiazane koszta

i osmieszasz sie mowiac ze za 4000 zl cena a 3500 zl , to co zysk 2500 moze byc a 3000 juz nie ?...

a no i azonic ma nie bywale doswiadczenie , w przegladniu katalogu i zamawianiu gotowego produktu... z tajwanu
www.mm-foto.pl
BikerJG
Kontakt:

hahaha powiedzialem ze cena 3500zl za ti byla by konkurencyjna ty malpierdzie!! Znajdz mi identyczna rame jak azonic recoil pod inna nazwa to cie przeprosze i bede zwracal miszCZ hehe Zumbi sie w ten sposob nie wypromuje tylko osmieszy..

"dobra jednek jestes debilem , dalsza rozmowa nie ma sensu jak ty tak kalkulujesz koszta i taki spec z ciebie to coz tu dla mnie za miejsce..." to czemu dalej gadasz glupoty?? :D i w takim razie powiedz mi o ty co masz wiele wspolnego z zumbi (sam tak twierdzisz" ile czasu zajelo projektowanie?? AHA I PROSZE ZAOWARZYC ZE PAN-****** WOOKIE NIE ODPARL ZADNEGO ALE TO ZADNEGO ARGUMETU Z MOJEJ STRONY I SAM ZADNYCH NIE PODAJE TYLKO MA OCHOTE SIE KLOCIC- czytaj: probowac podnosic swoj status barana na forum :D Pzdr
loko
Kontakt:

Post autor: loko »

BaDMaN pisze:Pozatym sama produkcja czlowieka tylko po technikum daje duzo do myslenia- albo jest geniuszem, albo ma dojscia, znajomosci i cos tam potrafi wydlubac przy wsparciu innych. jak jest pewnie sie nie dowiemy.
przepraszam ze sie wtrace, jestem mgr inz

biker JG dzieki za pomysl z przeniesieniem produkcji na daleki wschod
jestes chyba geniuszem :mrgreen:
co do programu grassroots to kazda firma prowadzi podobna polityke

wszyscy sa madrzy to niech kazdy zacznie robic swoje ramy to zabaczy ile to pracy kosztuje...ciekawe czy tak cale oprzyrzadawanie do spawania moich ram spadl mi z nieba i programy na obrabiarki tez sie same napisaly nie mowiac juz o samych projektach i prototypach itd... Co do bikepolu z mielca to chlopaki spawaja swietnie co zostalo udowodnione badaniami. Poza tym mam pelna kontrole nad produkcja kazdej ramy robiac je na miejscu ale jak kto woli kupowac chinszczyzne to jego sprawa.
Szczesliwego Nowego Roku i do zobaczenia na zawodach i trasach!
Pawell
www.druidbicycles.com
wookie85
Kontakt:

A gdzie sa te twoje SENSOWNE argumenty poza smiechami i pisanie ze nie jest warta bo to czy siamto ? Gdzie piszesz ze sensowne rzeczy ? Wysuwasz przypuszczenia i wyceniasz rame chociaz tak naprawde nie wiesz nic o tym jak powstawala , skad material , kto robil projekt ( ja tego tez nie wiem za to ty robisz z siebie mastache ktory to niby wie ta ? )

robisz z siebie conajmniej znawce technoligii , marketingu , doswiadczonego projektanta a gowno prawda

wyjazd ze cena za wysoka i takie argumenty sa smieszne , bedziesz moze kiedys sam chcial wypromowac marke sprzedac produkt to sam zobaczysz , z takim podejscie jak teraz dlugo nie pociagnal bys
www.mm-foto.pl
BikerJG
Kontakt:

"A gdzie sa te twoje SENSOWNE argumenty poza smiechami i pisanie ze nie jest warta bo to czy siamto ? " no wlasnie to czy siamto :D

"wyjazd ze cena za wysoka i takie argumenty sa smieszne , bedziesz moze kiedys sam chcial wypromowac marke sprzedac produkt to sam zobaczysz , z takim podejscie jak teraz dlugo nie pociagnal bys" nie zkladal bym takiej firmy bez odpowiedniej sumy pieniedzy ;) JAK JUZ MOWILEM RAMA BARDZO MI SIE PODOBA tylko koszta produkcji moze sa za drogie (macie racje, nie wiedzialem ze sa tak wysokie) ztad wynika ta cena... panie wokkie ja sie potrafie przyznac do bledu... Mysle jednak ze firma utrzyma sie gdzies na rynku.. rama jest ladna i duzo ludzi sie na nia pokusi. A moze i dobrze dziala :P (tego nie wiem) Ale ja osobiscie wybral bym co innego- cane corso/poison epo itp... jest tego multum. Jak bym mial wiecej kasy napewno bym ja kupil. Zauwarz ze wypowiedz loko byla skladna-przedstawil swoje argumenty, nie ublizal nmikomu (a ty zaczeles mi ublizac) I moze mial racje. Pzdr
ODPOWIEDZ