Saint 2013? Proto

ACextreme
Kontakt:

Post autor: ACextreme »

Jeśli jest tak jak zawsze było z Shimano, a więc ceny na aukcjach podane są bez tarcz, to nie są one specjalnie atrakcyjne w porównaniu do konkurencji. Zestaw Zee na byle jakich tarczach wychodzi drożej niż Code 2012 :shock:
http://www.endura.pl
jeżykBDG
Kontakt:

Post autor: jeżykBDG »

No niestety ceny na 2013(praktycznie wszystkich nowych części) są tak wysokie że się człowiek za łeb łapie...

SIEMA MELON!
klexuh
Kontakt:

Post autor: klexuh »

Nowe sainty sa juz u mnie, z tym ze kupowalem w czesciach i wybralem set zaciski i przewody saint + klamki xtr z 2 powodow:

1. W shimano po obietnicach dotyczacych terminu konca lipca, pojawily sie same przewody i zaciski, natomiast klamki i zestawy w hurcie dostepne do sprzedazy dopiero 20 sierpnia ( pewnie bikecenter chcial miec przez jakis czas wylacznosc ) a ja nie chcialem tyle czekac.
2. Srednio podoba mi sie "odstajaca" regulacja odleglosci klamki w saincie i to ze jest na pierwszym miejscy w strefie zgniotu, gdyby nie to juz bym odzalowal i poczekal te 2 tygodnie..

Pierwsze wrazenia? Jakie te zaciski wielkie! Wielkosc tloczkow raczej sie nie zmienila, ale w porownaniu do starych zaciskow naprawde widac roznice, i nie jest to zludzenie przez IceTech, bo bez klockow tez to widac. Waga fajna, caly zestaw na tyl wyszedl cos kolo 340g. Narazie tylko wstepne dotarcie na najblizszej gorce, ale juz widac ze faktycznie modulacja daje czadu. Pierwsze testy w niedziele w gorach, jak beda chetni to moge zdac jakas relacje jak to sie sprawuje. ( narazie niestety z braku funduszy zwykle tarcze xt, icetech wpadnie w zime pewnie )
frango
Kontakt:

Post autor: frango »

Ja czekam na wrażenia, bo przymierzam się do setu XT/Saint na przód, jeśli pełen XT nie dawałby rady w dużych górach...
pozdro

frango
klexuh
Kontakt:

Mialem zdac relacje, w niedziele niestety sie nie udalo bo pogoda byla niepewna, ale za to wczoraj udalo mi sie wyrwac w gory. Wiec tak:

Plusy:
-modulacja faktycznie niszczy, latwo zapanowac nad hamulcem a jak potrzeba to mocy nie brakuje
-mimo usilnych prob zagrzania, caly czas pracuja tak samo
-w porownaniu do avida mega wygodne klamki

Minusy:
-bardzo trudno odpowietrzyc w porownaniu do innych shimano, ale napewno wplyw na to mial fakt ze kupowalem zestaw w czesciach nigdy nie zalewany
-lekko gumowe klamki (mozliwe ze za ktoryms odpowietrzaniem problem zniknie, narazie juz mi sie nie chce z nimi meczyc, mam dosc )
off_road
moderator
Kontakt:

Post autor: off_road »

Klexuh ;)

Odpowietrzenie trudne? Dziwne.
Lekko gumowe klamki to wieksza modulacja :P Wiec sie zdecyduj :D
Ohlins RS Elka DT Marzocchi AvA DSP WP Showa KYB

Serwis:
www.fb.com/BFGsuspension
frango
Kontakt:

Nie, gumowe klamki to nie modulacja. Modulacja to możliwość dozowania siły. A nie działanie 0/1 - koło kręci się/jest zablokowane.
pozdro

frango
klexuh
Kontakt:

To znaczy trudne nie trudne, pomysl z tym "sloiczkiem" bardzo fajny i ulatwia sprawe, problem stanowi to ze powietrze srednio ma ochote opuszczac zacisk i klamke ( bardziej chyba klamke, bo przy przepychaniu oleju ku gorze mam wrazenie ze bamble leca w nieskonczonosc ). Gumowatosc pojawia sie tylko przy najblizej ustawionej klamce, wystarczy 1-2 obroty regulacja i problem znika- dziwne. Z odpowietrzaniem mam ten problem ze przy szybkim pompowaniu klamka tyl troche puchnie, wiec musi cos tam byc, natomiast w trakcie jazdy nie do odczucia.
EZrider
Kontakt:

Post autor: EZrider »

Z wieloma hamulcami miałem tak że im bliżej klamka tym bardziej gumowate. Kiedyś snułem jakieś teorie na ten temat nawet ale nie wiem na ile one mają rację bytu.
off_road
moderator
Kontakt:

Post autor: off_road »

Obrazek

Tak sie zastanawiam co to za mały cuś z dwoma otworkami z tyłu zacisku po prawej?
Ohlins RS Elka DT Marzocchi AvA DSP WP Showa KYB

Serwis:
www.fb.com/BFGsuspension
frango
Kontakt:

Otwór technologiczny ;)
pozdro

frango
ODPOWIEDZ