Strona 2 z 2
: 04.09.2005 00:23:15
autor: Juri
woda w rurce to po to chyba zeby powietrze sie nie dostawalo a nie wody po rurke pozdro ;]
: 04.09.2005 00:31:01
autor: kapkama
Ludzie,wy macie jakies pojecie o winach :D DO rurki wlewa sie troszke wody zeby tylko zatrzymala sie na tym wygieciu.I jest ona po to zeby ocenic czy wino jeszcze pracuje,czy fermentuje czy nie.Rozumiecie to ?
: 04.09.2005 02:30:52
autor: PaTyK
Pershing nie wiem ile masz tych winogron i jak duzy baniak!!
jak masz baniak to nalej mnie wiecej 4/5 jego pojemnosci, co do cukru to na 20l ok 1,5-2 kg, drozdzy dajesz jedno opakowanko na te 20l (przeczytaj jeszcze na opakowaniu tam pisze ile powinieneś tago wsypac )
wino musi stać tak dlugo az przestanie pracowac ( wydzielac gaz, jak przestanei juz calkiem pracowac to znowu dodajesz cukru i drozdzy (teraz mozesz syać wiecej cukru najwyrzej winko bedzie mocno słodkie)
a co do rurki to kapkama juz c napisal o co chodzi