minusy SPD
to sa SPD spojzcie na lewa noge widac doskonale ze na podeszwie jest blok SPD :) A swoja droga niezla gleba. Ja kiedys jezdzilem w spd ale dawno temu i wiem ze jesli juz SPD to warto zainswestowac w dobre buty. Nie zadne smieszne i miekkie gdzie nozykiem wycinasz miejsce na blok. Chodzi o konkretne sztywne buty typu Northwave , Axo itd. Mialem 2 pary butow 1 axo - pieknie sie jezdzilo i wypinalem sie zawsze kiedy musialem. 2 Shimano takie szmaciaki- wlasnie przez nie odpuscilem sobie SPD - dosyc gleb, szram i siniakow z powodu wpietego buta. Jesli uprawiasz XC,Szose,Turystyke, Enduro lub DH zawodowo to chyba warto miec Spd. Natomiast jesli nie zalezy Ci na czasie i nie przemierzasz dlugich odcinkow tras nie ma dla ciebie znaczenia czy podprowadzisz rower czy podjedziesz nim to warto zaopatrzyc sie w platformy :)
n0 ridE n0 fUN
czy sie przy whipie wypnie czy nie to zalezy od tego jak sobie ustawisz sprężyne jak bedzie za lekko to przy bunny hopie sie tez wypna a jak za mocno to z kolei beda małe problemy z wypięciem sie przed glebą .... a co do wypinania sie przy glebie to wypną ci sie po uderzeniu w ziemie bo na nodze sie zazwyczaj kładziesz wyginasz ją no i sie spd wypina ...
http://www.pinkbike.com/photo/731941/
Jak dla mnie nie ma zadnych problemow nigdy nie wywrocilem sie przez spd podczas jazdy ani na hopkach zawsze zdazalem sie wypiac nawet w powietrzu. Co innego np przed przejsciem kiedy nie chce ci sie nogi wypinac i akurat sie zachwiejesz ;] Ale to jest do przebolenia. Ja goraco polecam spd. Teraz mam platformy ale to dlatego ze przezucilem sie na street.
Ssij pento
a dlaczego nie??????????? ?????????? !!!! ????????
wsadasz i jedziesz....... tylko minimalnie wieksze ryzyko na glebe... ale mniejsza o to... zajebiscie sie jezdzi!!!
ps: juz sam sobie zrobilem pdm 646 serwis:D jakies pytania techniczne ...do tego modelu- to dawac pomoge...:D
wsadasz i jedziesz....... tylko minimalnie wieksze ryzyko na glebe... ale mniejsza o to... zajebiscie sie jezdzi!!!
ps: juz sam sobie zrobilem pdm 646 serwis:D jakies pytania techniczne ...do tego modelu- to dawac pomoge...:D
[b][SPRZEDAM]
Rockring Shamana, siodło DABOMB chariot, kieronica Easton ea50[/b]
Rockring Shamana, siodło DABOMB chariot, kieronica Easton ea50[/b]
-
- Kontakt:
bez kitu sami specjalisci sie wypowiadaja: " spd to syf ale ja nigdy nie jezdzielm bo sie boje gleby".. pffff
od siebie powiem tyle jezdze w spd juz dobry kawal czasu jak nauczysz sie wtypinac w kazdej sytuacji (1-2 miesiace jazdy) nie bedziesz chcial ich zmieniac na platformy jedynym minusem jest to ze wiecej rzeczy moze sie popsuc niz w zwyklych platformach i cenna wyzsza ale za to ile plusow ... :)
od siebie powiem tyle jezdze w spd juz dobry kawal czasu jak nauczysz sie wtypinac w kazdej sytuacji (1-2 miesiace jazdy) nie bedziesz chcial ich zmieniac na platformy jedynym minusem jest to ze wiecej rzeczy moze sie popsuc niz w zwyklych platformach i cenna wyzsza ale za to ile plusow ... :)
http://tnij.org/xwl
ciaćkodhświęte słowa Panie! Ja po prawie 9 latach w SPD nie potrafię bez nich jeżdzić.A wypinanie się jest tak odruchowe,że jeśli zdarzy mi się jechać na rowerze z platformami to i tak noga odruchowo idzie w bok gdy się zatrzymuję.(rower spięty z człowiekiem staje się jego częścią - bez kitu)
http://www.forumrowerowe.pl/forum/index.php