pompowanie kol helem...
masa tez maleje:
hel - 0,178 kg/m3
powietrze - 1,29 kg/m3
latwo z tego wyliczyc ze jesli detka miala by m3 objetosci to zaoszczedzil bys 1.112 kg!
a ja mam lepszy pomysl - wypompowac calkowicie powietrze z ramy i dokladne zakleic albo zaspawac wszystkie otworki rurach :D
hel - 0,178 kg/m3
powietrze - 1,29 kg/m3
latwo z tego wyliczyc ze jesli detka miala by m3 objetosci to zaoszczedzil bys 1.112 kg!
a ja mam lepszy pomysl - wypompowac calkowicie powietrze z ramy i dokladne zakleic albo zaspawac wszystkie otworki rurach :D
twój stary i 40-stu rozbójników!!
www.freeride.swidnica.prv.pl
www.freeride.swidnica.prv.pl
chrabał, waga/ciężar to siła z jaką grawitacja działa na dane ciało podawana w Newtonach. gościowi z pompowaniem helu chodziło zapewne o to, że hel jest lżejszy od powietrza i unosi się w górę.
Masa (wartość stała dla danego ciała) zmaleje, ale w stopniu niezauważalnym.
Hel będzie "unosić" rower, ale masa własna całego roweru pozostanie praktycznie niezmieniona, a skoro masa pozostanie niezmieniona, to i pęd się nie zmieni.
Nie chce mi się tego dokładnie tłumaczyć. Kto jest inteligentny, ten zrozumie.
Masa (wartość stała dla danego ciała) zmaleje, ale w stopniu niezauważalnym.
Hel będzie "unosić" rower, ale masa własna całego roweru pozostanie praktycznie niezmieniona, a skoro masa pozostanie niezmieniona, to i pęd się nie zmieni.
Nie chce mi się tego dokładnie tłumaczyć. Kto jest inteligentny, ten zrozumie.
-
- Kontakt:
No pewnie że, gdy zastąpisz powietrze helem o gęstości 7 razy mniejszej, masa się zmieni, - w skali całego roweru będzie to zmiana niezauważalna, ale jednak będzie i w takim samym stopniu wpłynie na, jak to ująłeś "unoszenie się w górę", czyli po prostu siła ciężkości zmaleje w stosunku do siły wyporu z jaką otaczające powietrze działa na rower (ona pozostanie stała).Jaca pisze:Masa (wartość stała dla danego ciała) zmaleje, ale w stopniu niezauważalnym.
Mniejsza o to, nawet jakby to było realne (o czym napisał Nikom) to różnice te byłyby baaaaardzo mało odczuwalne :)) - lepiej zmienić dętkę na lżejszą :)
http://img134.imageshack.us/img134/3203/1ffbb5e0ac.jpg
-
- Kontakt:
-
- Kontakt: