Nadeszla zima, co z rowerem ??

siwy-84
Kontakt:

Post autor: siwy-84 »

dla mnie sezon nigdy sie nie konczy, jezdze w kazdej porze roku
felek
Kontakt:

Post autor: felek »

U mnie sezon trwa przez cały rok. Choć przyznam szczerze, że zima mnie dobija, ale jeżdżę.
jozekrj
Kontakt:

Post autor: jozekrj »

niechce misie czytac wszystkiego

Ale niezle radzicie koledze

zeby spuscił troche powiertrza z opon na czas zimowania tylko zapomnieliscie zeby kupił nowe opony na nowy sezon!!!!!!!!

na czas nie uzywania pompuje sie koła na MAX
http://www.s-cam.pl/
elnariel
Kontakt:

Post autor: elnariel »

Trzymanie roweru na balkonie (nawet przykrytego) sux :/ Kiedyś tak zrobiłem z markrokeszem i przybrał odcień purpurowo-rdzawy :P
Kiera wtp (bmx) i borla 670mm (mtb) do opchnięcia
dieee
Kontakt:

Post autor: dieee »

no dokladnie. wstaw lepiej o domu rower. Albo do piwnicy i wynajmij ochroniarza :D
www.pinkbike.com/photo/1007092/
kondzik16
Kontakt:

Post autor: kondzik16 »

podstawowa zasada1. jak rower bedzie stal zimą, to koniecznie zrzuc z tylu bieg na 8/9 na najnizszy(byly sytuacje ze przez zime sie rozciagaly sprzeyny w przerz. xtr.
2.spusc powietrze z opon do oplowy
gdzies na dhzonie jest artykul jak rower zakonserwowac na zime chyba w dziale artykuly...
http://www.allegro.pl/show_user_auctions.php?uid=6080322
kondzik16
Kontakt:

Każdego roku kończy się lato i zaczyna to, czego cyklista nie lubi najbardziej - jesień i zima. I nie tylko ze względów pogodowych nie jeździ się wtedy na rowerze. Trzeba zdawać sobie sprawę jak szybko zużywa się rower w takich warunkach. Dlatego większość z nas odpuszcza sobie jazdę o tej porze roku. Odstawiając rower do piwnicy czy garażu opiszę jak zrobić to fachowo - co jest najważniejsze bez uszczerbku dla zdrowia naszej maszyny (ktoś tu może powiedzieć a jakaż w tym filozofia i co tu trudnego? - a jednak mało osób potrafi to dobrze robić). Po pierwsze myjemy i czyścimy rower najdokładniej jak nas na to stać. Jeśli chodzi o mycie to nie będę się rozpisywać bo to osobny temat, ale w skrócie:

nie myjemy gorącą wodą pod ciśnieniem! (tym bardziej z ostrymi detergentami np. pasta Komfort) - to tworzy wybuchową mieszankę która pozbawia nasz rower jakichkolwiek smarów).

posiadaczom czarnych szprych odradzam czyszczenie napędów benzyną lub jej pochodnymi (grozi to odbarwieniem!!)

jak tylko można należy unikać polewania wodą (aczkolwiek czasami jest to niezbędne)

Gdy rower wyschnie należy go przesmarować (mam tu na myśli cały rower - czyli wszystkie elementy, które tego potrzebują). Opony: spuszczamy powietrze do połowy a także możemy je spryskać specjalnym preparatem nawilżającym gumę oraz spowalniającym proces jej murszenia. Rower najlepiej należy podwiesić - służą do tego specjalne wieszaki mocowane na ścianę (to dla posiadaczy piwnic). Jeśli nie możemy tego zrobić z różnych względów to pod opony na czas odstawienia roweru podkładamy deseczki (jeśli ma on stać na "gołym" betonie). Koleją sprawą jest to czy na pomieszczenie w którym mamy zamiar przechowywać rower będą działały czynniki atmosferyczne - mówię tu głównie do właścicieli garażów (komórek itp.). Jeśli tak wszystkie chromy lub elementy silnie narażone na korozję należy pokryć cienką warstwą smaru lub oleju. Lakier natomiast pastujemy zwykłym woskiem samochodowym przy czym wosku nie polerujemy zostawiając na ramie warstwę ochronną.

Jeszcze jedna ostatnia i bardzo ważna zasada, która zresztą jest najczęściej łamana. Odstawiając rower zostawiamy go na przełożeniach, które przez te parę miesięcy nie "wyciągną" nam sprężyn w przerzutkach - a te chociaż by nawet były z grupy XTR nie wytrzymają takiego traktowania. Dlatego rower zostawiamy na najmniejszych koronkach (z przodu jak i z tyłu).
Ostatnią rzeczą jest przykrycie roweru chroniące go przed zakurzeniem no i oczywiście przed zmarnotrawieniem pracy jaką w jego czyszczenie włożyliśmy. Pozostaje nam już tylko czekać do wiosny.
Dareko
Kontakt:

Post autor: Dareko »

Ja jeżdze caly rok praktycznie zima tak samo jak i latem a tak wyglada rowerek po wczorajszej jezdzie:]:D http://www.pinkbike.com/modules/photo/? ... age=667064

moim zdaniem jest wiecej atrakcji jak jest snieg:]
Hope
Kontakt:

Post autor: Hope »

Sprzedaj rower, i kup nowy na lato ;)

Moj stoi w ciepłym pokoju przez cały rok :) Wiec sie o niego nie martwie :P
Marcal
Kontakt:

Post autor: Marcal »

no moj tez stoi tylko ja go wole zabezpieczyc :P tzn poluzuje wszystkie czesci :P

A mam pytanie- jakie czesci mam nasmarowac?? lancuch kasete rolki od przezutki co jeszcze??
Marcal
Kontakt:

Post autor: Marcal »

up
kondzik16
Kontakt:

jesli mozesz to posmaruj wszystkie ruchome miejsca... czyli stery, suport, klamki, manetki, rolki od napianacz, piasty...dlugo moznaby tak wymienaic:)
Pucek_fr
Kontakt:

Post autor: Pucek_fr »

Powiem tyle, bierz łopate do śniegu, usyp hope, i będzie git, serwis ci tyle przyjemności nie da.
http://pucofr.pinkbike.com/album/2012/
http://www.g3riders.com
http://www.facebook.com/pages/G3Riders/146101528738083
BigRomek
Kontakt:

Post autor: BigRomek »

a mi najbardziej denerwuje sul, ktora wprawia moj i zembatke w zloto-rdzawy kolor :/
SPRZEDAM NAPINACZE DO STREETLEGALA => PRZEJSCIOWKA 14/10
BFR- Big Fat Romek
motomysz
moderator
Kontakt:

Post autor: motomysz »

Nadchodzi zima .. mój rower juz jest rozberany co do śróbki, nawet kaseta jest w częsciach .. wszytsko czyszcze - idealnie, składam od nowa.. wymieniam link i pancerze, smaruje dobrymi smarami, przelewam widelec, w tym roku nawet maluje rame i dolne golenie, wsio ma być na błysk - łacznie z polerką ramy i nabłyszczeniem jej. Potem - zajmie mi to jeszcze około miesiąca gdy rower będzie juz spowrotem złozony, wszysytko będzie nasmarowane i jak nowe zaczynam jeździc w zimie. Póki co nie jeżdze bo zamiast snigu jest błoto-śniego-kaka. Na wiosne rower znowu ląduje w czesciach ( jak są roztopy i sie nie chce jeździć po gównie).

W zimie poza jazdą na rowerze, w tym wypadku skupiam sie na niegowych hopach i naucew trików, jeżdze na nartach i biegam z rana ok 6 rano aby robić kondyche i wtrzymałosć - także tą na choroby.

Tak to wygląda w zimie... moze ktoś sie dziwi, ale skoro mam możlwisoci i czas .. rozbieram np. kasete i czyszcze każdą zębatke... jeszcze mam piaste z tyłu na kulki wiec zmieniam je na nowe i smaruje.. niektózy nawet sobie nie zdają sprawy ile syfu tam jest i róznych innych miejscach...

Łańcuch czyszcze mocząc w ropie i benzynie a potem zabespieczam gotując w ŁOJU Z TERPENTYNĄ. Mało osób juz pamieta o tym sposobie, ale gdy nie było w sklepie smarówm nasi ojcowie i dziadkowie wymyślili ta genielną metode, jest REWELACYJNA !! Każdy biker starej daty wam to powie, potem jeszcze uzywam smaruj CASTROLA do łańcuchów motorowych.

Reszte czyszcze i smaruje "STANDARDOWO" :)
strefek
Kontakt:

Post autor: strefek »

Dokładnie! Jak to większosć mówi - sezon trwa cały rok! A jak jest śnieg to jest dobra amortyzacja upadków ;) no i można bałwany lepić, hehe
Suchy G-ce
Kontakt:

Post autor: Suchy G-ce »

Nadeszla zima, a moj rower jest w 3 czesciach :p 2 kola i reszta kola sa na szafie a reszta roweru dokladnie wyczyszczona lezy przykryta nazuta obok mojego lozka :P rower nie rozbieralem na czesci przesmarowalem lancuch i rolki od przezutek, czy zapomnialem zrobic cos jeszcze ??
Kupie pompke do amora !!
gg: 2568599
Suchy G-ce
Kontakt:

Post autor: Suchy G-ce »

aha i jak jeszcze cos nasmarowac to czy to cos moge nasmaroweac wd 40 bo narazie tylko to mam :P
Kupie pompke do amora !!
gg: 2568599
motomysz
moderator
Kontakt:

Post autor: motomysz »

Suchy G-ce wd40 to nie jest smar, to sie nadaje co najwyzej do łańcucha i pancerzy ... chyba ze chcesz popsuć rower..
ODPOWIEDZ