Damper-METEL,DNM,FOX???

Amator DH
Kontakt:

Post autor: Amator DH »

Swistak1989 No dokładnie tylko tak robię,to jest idealna opcja...tyle,że sprzedający musi takie coś zaznaczyć,ale jak tego nie robi to o czymś zawsze świadczy i wtedy nie biore.
konex
Kontakt:

Post autor: konex »

Amator DH pisze: PS: myślałem,że "Konex" się wypowie.
Jak bardzo chcesz to się wypowiem ;)
Jako posiadacz Metela R (a właściwie były posiadacz ;/)...

Manitou ma powiększoną średnicę, zarówno sprężyny, a co za tym idzie równiez pozostałych elementów konstrukcji.
To znacznie ograniczyło zakres regulacji w mojej ramie, miałem do wyboru 2 ustawienia (góra - góra) albo (góra - sam dół) [odpowiednio rama/wahacz]
W tym pierwszym miałem za mało skoku jak pod Monstera ale przynajmniej pracował progresywnie i ciężko było go dobić.
W ustawieniu skrajnym zyskałem więcej skoku, ale...uszkodziłem damper przy dobiciu, gdyż stał się bardzo miękki.
Wygiąłem dość znacznie trzpień, który pękł trochę. Nastąpił wyciek i poszła spieniona kałuża oleju przez dziurę na pokrętło tłumienia powrotu, które odpadło.
Zostałem z damperem z tłumieniem sprężyna/elastomer...;p
Teraz reklamuje damper, jestem ciekaw czy zostanie pozytywnie rozpatrzona regulacja.

Jeśli chodzi o tuleje, ja je dostałem gratis ale z warunkiem że musze je sobie spiłować u tokarza. To mnie kosztowało 10zł i miałem dopasowane oryginalne tuleje. Ale pewnie to był taki bonus.

Chciałem kupować Metela RP ale po pierwsze nie było odpowiedniej długości, druga sprawa nie byłem pewien czy mi nie będzie wadzić zbiorniczek.

To tyle z mojej strony, jakbyś miał jakieś dodatkowe pytania to wal :)
Pozdrawiam.
Amator DH
Kontakt:

Okey,dzięki.Nieciekawa sprawa...no ale pewnie nieżle dobiłeś.
Do mojej ramki podobno RP wejdzie,kumpel mi to ma sprawdzić.
Słyszałem,że Metel jest generalnie miękki,więc trzeba zwracać uwagę na twardość sprężyny.
Ja się dowiem czy istnieje u nas (w Polsce) możliwość wyboru twardej sprężyny-jak tak to pewnie się zdecyduje.Przy mojej wadze 70-73kg. może nie będzie takiego problemu.
Powodzenia w reklamowaniu.
konex
Kontakt:

Amator DH Ja waże niewiele ponad 6 dych. Miałem sprężyne 500lbs.
Pamiętam że w AC 2004 były montowane Manitou, myślę że nie powinno być problemu.
Dzięki :)
czajnik dh
Kontakt:

Post autor: czajnik dh »

Fox albo manitou ..:) A przy okazji wiem ze to nie gielda ale moze ktos by chcial sie wymienic za sprezynke nowke 550lbs 2.80 z dhx na np 600 i w gore?? BO dla mnei zamiekka:( I jeszcze raz FOx lub Manitou ..pozdro:)
Amator DH
Kontakt:

No to jest tak: Moge mieć Manitou Metel RP za 730zł. (nowy,gwarancja,możliwość przymiarki) bez tulejek ze sprężyną 600.
Szukałem w sklepach internetowych i ceny są kosmiczne(tz.katalogowe).

CZY ZA TĄ CENĘ ZAMAWIAĆ,CZY MOŻE POCZEKAĆ NA OKAZJĘ?

CHCĘ KUPIĆ DO KOŃCA TEGO MIESIĄCA-MOŻE JAKIEŚ OFERTY?

Pozdrawiam
konex
Kontakt:

Amator DH Bierz, będzie ok myśle. Sprawdzałem w katalogu 2004 - do AC pasują Manitou ze zbiorniczkami. Pozdrawiam
Amator DH
Kontakt:

A jak nie to Ci zniszcze opinie! Żart oczywiście.
Ok.Dzięki-pewnie tak zrobie.
Acha-wielkie dzięki!
konex
Kontakt:

http://www.mtbgallery.personal.pl/infom ... t-ac-2.jpg
Tu masz foto jakby co.
A czy można zniszczyć ją jeszcze bardziej ;P hehe...
:) Pozdrawiam
ODPOWIEDZ