PRZEPLATANIE KOŁA... pomóżcie

karol.fr
Kontakt:

Post autor: karol.fr »

to ja jeszcze dodam od siebie zeby to zaniosł do serwisu a nie "serwisu" bo w tych drugich to nie dosc ze mu tego nie zrobia dobrze to powiedza ze taka poważna robota zajmuje dwa tygodnie...
http://www.pinkbike.com/photo/6739274/
piotrek1
Kontakt:

Post autor: piotrek1 »

dam wam wszystkim jednom rade!!! wbardzo prosty sposób mosna sie nauczyć składać koło, nie musisz eksperymentować ma swoim kole.wystarczy ze rozłorzysz jakieś stare koło i patrząc na inne złorzysz je. po 2 lub 3 razach zajarzysz oco chodzi i po problemie!! a jeśłi chodzi o długość szprych w kołe 26 to wachajom sie one od 256 do 262mm rzadko długości szprych wykrczajoą poza te granice. a zaden serwis niebawi w idealne centrowanie kół bo niemają na to czasu!! dlatego sam robie kase na tym, jak mam czas :)
yasiuuu
Kontakt:

Post autor: yasiuuu »

piotrek1 Twoja teoria o zaplataniu kola na jakis wzor jest zdeka do dupy... dlaczego?
Bo początek zaplatnia koła jest z góry ustalony - jak bedziesz zaplatał na wzór jakiegos koła to pogniesz sprychy niekiedy 'upychając' je pod inne na siłe...
Takze bez teori sie nie obedzie - chyba ze lubisz eksperymentować i giąć szprychy.

przykład; przyjmijmy ze ktos zacznie zaplatac kolo nie wiedzac jak to sie robi - na wzor moze najpierw zaplesc lewa strone, a potem sie wziasc za prawą - problem w tym ze nie bedzie mogl umiescic szprych;]
www.feel-free.pl
piotrek1
Kontakt:

wiesz ja składam koła juz od wielu lat!! i mozna składac na rózne sposoby,nawet najpierw np;lewą strone a póżniej prawom bez nadmiernego wyginania szprych.tylko trzeba wiedzieć jak to zrobic,a nawet jakbyś troche wygioł szpryche to nic jej sie niestanie!! poniewaz po naciągnięciu szprycha automatycznie sie zacznie prostowac!! i przypleceniu nietrzeba używać zednej siły, szprychy tak są lużne,ze mozna nimi manewrowac między innymi szprychami. a pozatym teoria bez praktyki jest bez użyteczna!!! np; będzies umiał Back Flipa po przeczytaniu instrukcji?? chyba nie!!!!
yasiuuu
Kontakt:

piotrek1 pisze:będzies umiał Back Flipa po przeczytaniu instrukcji?? chyba nie!!!!
głupi przykład:P wg.instrukcji nawet de.bil by koło zaplotł jak by sprobował pare razy... a backflipa zrobisz jezeli jestes wytrenowany, masz kondyche i nie jestes debilem:P

a poza tym, ze znasz wiele sposobow, cudów na kiju, to nic nam w tym temacie nie daje, bo chłopak chce miec kolo do jazdy a nie trenowania zaplatania, rozplatania, od prawej, od lewej, od srodka, do gory nogami (i co tam jeszcze znasz) :D

peac & love
www.feel-free.pl
piotrek1
Kontakt:

i sam potwierdziłes moje słowa!!! ze trzeba kilka razy próbowac, to chyba będzie próbował na jakimś stary kole a nie na tym co se kupił.prawda?? ja się tak uczyłem:) a co do Back Flipa, "wytrenowany"chodziło o technike? to bez tego nieda rady,nie o kondycje tu chodzi lez o odwage!!! i jednak trzeba mieć troche nierówno podsufitem, nie raz sam to o sobie słyszałem :)) ale mimo to kręce go dalej, bo wiem ze to prawda!!
yasiuuu
Kontakt:

jak by chcial trenować zaplatanie kola to by nie dawał tematu ze potrzebuje kolo do jazdy, a nie treningu zaplatania:P

chodzilo mi mi.n. o technike (kondycja tez sie lizy)... byl juz w krakowie przypadek odwagi... Darek MIAŁ 16 lat... był odważny, ale nie miał techniki i kondychy na to co zrobił:( Więc odwaga to inna sprawa - pozatym to strach daje adrenaline, a nie odwaga:)
www.feel-free.pl
piotrek1
Kontakt:

no wiesz trzeba od czegoś zacząć!! moze odrazu zacząć składać koło na którym chce jeżdzic!! wtedy bedzie bardziej sie starał:) a najlepiej iść do kumpla który wie co i jak,złorzy mu koło a on przy okazji zobaczy jak proste jest złorzenie koła. to szkoda Darka!! :( ale ja BF sie uczyłem w zime, więc w miękim sniegu trudno sobie coś zrobić! przełamując strach trzeba zawsze brak pod uwage ryzyko,zdrowie jest wazniejsze! niz jakiś popis przed kumplami. a adrenalina to jednak wspaniałe coś!! :))
DIRT_BIKER_M
Kontakt:

Post autor: DIRT_BIKER_M »

thx yasiuuu... widze ze chcesz mi pomoc i starasz się zreszta tak samo jak reszta ZDOBYLEM WIECEJ INFO... mam kolo zapleciona na 3 krzyze wiec przy nowej piascie moze da rade na 4 i wszystko bedzie spox
motomysz
moderator
Kontakt:

Post autor: motomysz »

piotrek1 pisze:a zaden serwis niebawi w idealne centrowanie kół bo niemają na to czasu!!

No to przejebane macie w Tychach .. naprawde przejebane.. skoro serwisy którym płacicie nie bawią sie w "idealnie centrowanie".

Luzy na sterach tez kasują tak ze zostaje troche no nie ??

Ja pierdole... no comment ... naprawde fajne msacie te serwisy ..
piotrek1
Kontakt:

ja nie korzystam z zadznych serwisów bo to strata kasy!! ale taka jest prawda ze często jadą na ilość a nie na jakość,no z tymi sterami to moze przesada bo to odrazu wykrywalne. ale tak ogółem to ludziska słabo się znają na sprzęcie na którym jezdzom więc mozna im niezły kit wciskać!! tez zalarzy co dlakogo jest idealnie wycentrowane koło! bo ja swoje mam idealnie czyli dokładność do 0.2 milimetra.tyle mi pozwala cierpliwość i centrownica którą używam!!!
yasiuuu
Kontakt:

:)
www.feel-free.pl
yasiuuu
Kontakt:

cierpliwosc? no to słownik w łape i pisz jeszcze raz swoje posty:D

W krakowie, nawet jak pojdziesz do najgorszego serwisu (m.in. ze znanej sieci sklepów w krakowie) to nawet tam Ci wycentrują porządnie, tylko sobie słono policzą... fakt, ze niekiedy odmowią centrowania (jak widać ze kolo jest pogiete i trzeba je rozplesc i wyprostowac), ale o tym informują klienta - w tym momencie klient wie, ze jak by to robil sam (tylko centrował) to by mu koło szłag trafił...
www.feel-free.pl
piotrek1
Kontakt:

czy tu są tylko poligloci!! że,ze słownikiem w ręku piszą??! ale to nic! tak,jak słono zapłacisz to rzeczywiście wtedy sie postarają!! odrazu jesteś inaczej traktowany. a wtakim zwykłym pospoiltym serwisie to ci najwyżej powiedzą ze więciej nic z tym sie nieda zrobić. i dlatego warto nauczyc sie tej sztuki!!
yasiuuu
Kontakt:

piotrek1 pisze:czy tu są tylko poligloci!! że,ze słownikiem w ręku piszą??! ale to nic!
Poprostu są tu ludzie co umieją pisać:P

'ale to nic'!, nie o tym temat:)

Mi sie tylko rozchodzi, ze jak juz chcesz posiąść tą wiedze, to lepiej wg. wyznaczonej regóły, a nie metodą prób i błędów typu "zrób sobie sam za n-tym razem sie nauczysz", jaką Ty sugerujesz...
www.feel-free.pl
ODPOWIEDZ