****** poczta polska !
Przy okazji tematu,ja ostrzegam przed firmą kurierską OPEK. Oto zdjęcia paczki jaka do mnie przyszła. Zwróćcie uwagę na znaczek uwaga szkło.
http://img391.imageshack.us/my.php?imag ... 001dj0.jpg
http://img293.imageshack.us/my.php?imag ... 002sm5.jpg
http://img391.imageshack.us/my.php?imag ... 001dj0.jpg
http://img293.imageshack.us/my.php?imag ... 002sm5.jpg
Ostatnio kupiłem amora na allegro, koleś wysłał go w poniedziałek priorytetem, a doszła do mnie 2 tyg. później. Ciągle dzwoniłem i dowiadwywałem się co z paczką, a oni twierdzili, że etj paczki nie ma. Jak nadawca poszedł dowiedzieć się co z paczką okazało się, że leżała ona na poczcie u niego do czwartku. Jakby paczka do mnie nie doszła po 2 tygodniach, to nadawca miał iść i oskarżyć pocztę o kradzież paczki. Na maile to chyba odpowiadają wtedy, kiedy im się podoba, to jest żenujące, od tej pory postanowiłem wysyłać DHL-em.
poczta to zlodziejska instytucja...
ktos napisał zeby zrobić zdięcie przy listonoszu i zanieść na pocztę - nie wiem czy by to coś dało:) każdy dureń wtedy może udowodnić ze sam zrobiłes tą dziurę a potem pstryknąłes fotke... a bez papierów listonosz się wyprze i wyjdziesz na bałwana:) nic na gębę panowie - wszytsko dokumentować podpisami i papierami!!!
ktos napisał zeby zrobić zdięcie przy listonoszu i zanieść na pocztę - nie wiem czy by to coś dało:) każdy dureń wtedy może udowodnić ze sam zrobiłes tą dziurę a potem pstryknąłes fotke... a bez papierów listonosz się wyprze i wyjdziesz na bałwana:) nic na gębę panowie - wszytsko dokumentować podpisami i papierami!!!
Wysłaliśmy ponad 14 tyś paczek, 2 z nich się gdzieś zgubiły, ale wróciły do nas po 14 dniach. (wcześniej ponownie wysłaliśmy towar klientom)
Jedyną wadą poczty jest to, że jeśli wysyłasz paczkę bez podanej wartości, to jeśli gdzieś ja zgubią to otrzymasz maksymalnie 10 krotność wartości nadania paczki (tak więc uwaga na drogie amory, ale jeśli idzie za pobraniem to jest to przesyłka kartowana i jest wpisana w specjalny rejestr)). A jeśli podasz wartość (nie chodzi o pobranie) paczka kosztuje więcej niż kurier.
Firmy kurierskie też nie są idealne ponieważ bardzo trudno wyegzekwować od nich ubezpieczenie. Mi kiedyś zgubili pobranie za ramę Marin`a czekałem na nie ponad miesiąc i jeszcze musiałem o nie walczyć.
Reasumując poczta działa bardzo dobrze, ponieważ jak obserwujemy przeszło 90% paczek dociera w 1 dzień (jeśli zostały nadane do godziny 16.00 oraz jeśli wysyłane są z miasta wojewódzkiego/powiatowego do miasta wojewódzkiego/powiatowego, do mniejszych miejscowości docierają w ciągu 2-5 dni).
Jedyną wadą poczty jest to, że jeśli wysyłasz paczkę bez podanej wartości, to jeśli gdzieś ja zgubią to otrzymasz maksymalnie 10 krotność wartości nadania paczki (tak więc uwaga na drogie amory, ale jeśli idzie za pobraniem to jest to przesyłka kartowana i jest wpisana w specjalny rejestr)). A jeśli podasz wartość (nie chodzi o pobranie) paczka kosztuje więcej niż kurier.
Firmy kurierskie też nie są idealne ponieważ bardzo trudno wyegzekwować od nich ubezpieczenie. Mi kiedyś zgubili pobranie za ramę Marin`a czekałem na nie ponad miesiąc i jeszcze musiałem o nie walczyć.
Reasumując poczta działa bardzo dobrze, ponieważ jak obserwujemy przeszło 90% paczek dociera w 1 dzień (jeśli zostały nadane do godziny 16.00 oraz jeśli wysyłane są z miasta wojewódzkiego/powiatowego do miasta wojewódzkiego/powiatowego, do mniejszych miejscowości docierają w ciągu 2-5 dni).
Zadowoleni klienci i dobre ceny ...
www.rowerowy.com
... na maile odpowiadamy zawsze
www.rowerowy.com
... na maile odpowiadamy zawsze
mAcieKz pisze:dlatego należy korzystać z fimr typu DHL przy cenniejszych paczkach
kupa panie kupa
w tym tyg 2 razy z nich korzystalem i co..
za pierwszym razem zamowiny kurier do 13 ni ma , zero telefono nic dopiero po 3 moich interwnejca do 15 odebrana paczka ! , fartem ktos jeszcze byl ale tak to zero kontaktu !
druga sprawa zamowilem kuriera - godziny 17-19 po pracy dopiero , wracam karta z info ze bylo o 16 ( byla 15:40 !!! ) ze dzis nie moze w poniedzialek bedzie lol , dzownie to mowi ze musi zona gdzies zawiezc :/ ale tera zmoze jeszcze przyjechac i zapierdalama pakuje dwie paczki bo JEMU sie spieszy lol.... dno kompletne , aha oczywiscie nie raczyl do mnie zadzwonic nie przeyjedzie pozniej !!!
ai ostatnio do mnie paka przez GLS szla do mnie , kurier dzowni ze ma pake i tylko do 15 ( do 15 pracuje nie zdaze ) jak mu mowie gdzie bede to nie tam nie przyjedzie bo nie podrodze !!! , na *** mi taki kurier ?? to ja jako klient mam sie laskawie dostosowac do niego ? zenada.... teraz mysle ze jednak poczta zla nie jest po za ta i innymi drobnymi wpadkami
www.mm-foto.pl
Osobiscie problemow nie mialem, wysylam srednio 10 paczek tygodniowo i jeszcze nigdy nic nie zaginelo. Conajwyzej zdarzalo sie ze listonoszowi nie chcialo sie avizo przypinac i adresaci znajdowali je walajace sie po korytarzu. Ogolnie poczta w Polsce jest biedna, uslugi gwarantowane sa nieproporcjonalnie drozsze od zwyklych. Kilka razy w miesiacu wysylam paczki na terenie Anglii i musze przyznac ze jest duzo lepiej mimo ze przesylek ginie tam wiecej niz w polsce. Przynajmniej mozna za 2x wiecej niz przesylka priorytetowa (na zasadzie ze powinno dosc nastepnego dnia ale nie musi) wyslac przesylke z ubezpieczeniem 5000 funtow ktora na 100% dojdzie nastepnego dnia. U nas czegos takiego nie ma, trzeba korzystac z kuriera a to juz koszt kilka razy wyzszy.
www.trialshop.pl