Full Prodigy "freedom"

trampek
Kontakt:

Post autor: trampek »

Ta rama jest bardzo tania. Przecież 1900 zł to rama i damper metel, który u dystrybutora w polsce kosztuje 800 zł, więc sama rama wychodzi 1100 zł. Jeśli rama będzie działać dobrze (poczekam na opinie) to biorę ją!
-----> Feel the gravity <-----
XXX
Kontakt:

Post autor: XXX »

patrząc na geometrie tej ramy po raz kolejny stwierdzam ze ta rama to nie wypał i znow wolałbym signa fr od tej ramki..nie mowie ze sign jest dobry ale jest duzo tanszy i daje rade z duzymi amorkami typu 888/monster
a do tej ramki prodigy nie mozna nawet 66 włożyć... nie mowie o modelu RC ktory ma 595mm ale np. rc2x ktory ma 565....
bo jesli przy widelcu 545mm kąt wyprzedzenia widelca wynosi 66.5stopnia....to przy 888 kąt wyszedlby ze 60stopni...nie wiem jak dla was ale dla mnie to czoper.....
pozatym jesli to rama do DH to raczej nie bedzie uzywana z amorkiem typu PIKE czy Z1....bo w dzisiejszych czasach w ktorych panują 66 domain i totem Z1 to raczej malutki amorek do enduro....

pozatym piszecie ze 1900zl to nie wiele jak na fulla...zalezy na jakiego...(mam na mysli jednozawiasy)
skoro Kross mógł zrobic ramke Sign FR która razem z damperem kosztowala ponizej 1000zl to 1900zl za ramke prodigy to raczej nie malo... tym bardziej ze to pierwszy full tej firmy i nie wiadomo jak jest z praca zawieszenia itp...
[S] [b]DHX 5.0 241mm stan bdb[/b]
5th Elemen 241mm stan bdb
gg: 9422645
nopainnogame
Kontakt:

Post autor: nopainnogame »

Konstrukcja prosta i stara jak świat - myślałem,że pokażą coś ciekawszego. Cena...hmm ,raczej nie dałbym tyle,wolałbym skobinować ptyśka więcej i wziąć coś lepszego. Do czego wogóle ta rama być ? Taki produkt do wszystkiego,czy co?
https://www.facebook.com/GeckoRS - moja hodowla gadów ;)
Steel2
Kontakt:

Post autor: Steel2 »

XXX pisze:... tym bardziej ze to pierwszy full tej firmy i nie wiadomo jak jest z praca zawieszenia itp...

No bez jaj. Przecież wiadomo jak to będzie pracowało, bo takich konstrukcji w historii kolarstwa górskiego było na tony.

Oczywiście pewnie zaraz przeczytamy, że jest cudowna, seksowna i opalona, bo co jak co ale DC ma niezłych ludzi od promocji. I właśnie promocją nadrabiają średnią jakość i średnie konstrukcje.
[url=http://www.weeze.pl/][color=#ff0033][b]weeze.pl[/b][/color][/url]
Spaced
moderator
Kontakt:

Post autor: Spaced »

Panowie nie przesadzajcie to jest obecnie najtansza rama na rynku. Oczekiwaliscie fulla za 1000zl? Nie bądźcie smieszni.

groochas to nie kurs dolara bo ci co narzekaja w wiekszosci narzekaja na wszystkie ceny. Rama z PL ma kosztowac tyle co 2 butelki piwa i tyle. Tak samo sie przeciez narzekalo, ze CC czy zumbi sa za drogie.

Steel2 a ile twoim zdaniem za kopiacy jednozawias to ok? Oczekiwales, ze dadza patent duncona? Czy moze zapracuja na cos nowego? To miala byc rama budżetowa i masz rame praktycznie za pol ceny innych.

Inna sprawa, ze pare drogich firm stosuje podobne systemy, moze z minimalnie inaczej umieszczonymi pkt. obrotu. Jazda na intense zradykalizowala cie.

BTW. No geo fajnie ale jak to rower DH to czemu nikt z laski swojej nie podal wysokosci supportu?
jajokso
Kontakt:

Post autor: jajokso »

mi sie wydaje ze to nie jest raczej rama do DH, długość dampera świadczy że dużo skoku z tyłu mieć niemoże (dużo w sensie że napewno nie ma tam 200 albo 190), i w dodatku geometria nie pozwala włożyć większego widelca (tak jak mówią przedmówcy) szczeki testował prototyp tej ramy z Lyrikiem w szczyrku na zawodach i jeszcze ogólnie se na niej jeździł, w sumie to rama jest dobra, bo możesz wsadzić jakiś niski amor np. travisa Single 150 (podałem przyklad bo jest niski i go mam :D) i masz z tyłu niemało skoku, jak dla mnie to jest plus... chociaż w FR1 też tak jest bo pakuja tam seryjnie duro ;p ale porównując do saigna to żeczywiście są bardzo podobone, tylko że sign daje rade z jakimiś sporymi widłami, ale jest troche klocowaty (chociaż freedom też ma nielichą wagę) no ale ten PROdigy napewno lepiej pracuje, np. jednozawiasowce orange pracuja o niebo lepiej niż FR1 a też mają jeden zwias, napewno mają lepsze łozyska czy cos tędy, nie znam sie, moze w tym prodigy bedzie podobna sytuacja ale nie dorówna napewno orange ;p a jeżeli chodzi o cene to jest tam damper który jest juz droższy niż jakiś tam KS i lepszy, i napewno zużyli do niej sporo materiałow, poprostu jest droga w produkcji, i płaci sie tu za robote przy tej ramie, np. Akita FR była za droga w produkcji i ją wycofali (a szkoda)

napewno zaraz mnie wszyscy zwyzywają że nieznam sie na rowerach ale dobra :D peace
Spaced
moderator
Kontakt:

jajokso w sumie racja bo tak to wyglada. Zwlaszcza podany przy geo amor. Taka tośka by prodigy troche to bedzie. Tyle, ze malym damperem bym sie nie sugerowal bo np. w santach tez nie sa duze :P
mosbergus
Kontakt:

Post autor: mosbergus »

Jakby obok postawić Signa i przemalować to nie wiem czy ktoś by zauważył różnicę... Waga 4400g bez tłumika to raczej sporo... Ale cena spoko jak na nówkę z gwarą... Od signa fr2 różni się tylko niewiele wahaczem, nie wiem czy sign nie ma nawet mocniejszej główki...

Materiał: Alu 6061, skok 160 mm <--- Sign FR2
Materiał: Alu 6061 skok 216mm <--- Prodigy Freedom

Ogólnie poza firmą i malowaniem mała różnica... Z tym że ramę signa prawie nową
można dostać za 700-800zł i dołożyć jakiś normalny tłumik to taniej wyjdzie...
Sam nie wiem co myśleć o tej ramie... Poczekamy aż ktoś na niej pośmiga i się wypowie :)
Be free...
jajokso
Kontakt:

Post autor: jajokso »

mosbergus ta rama nie ma aż tyle skoku, to jest długość dampera, a z taką długością skok ramy bedzie wynosił coś koło 180, a sign z KS'em ma skok 160mm a długość dampera wynosi chyba 200
Steel2
Kontakt:

Spaced niby masz rację jednak jest sign. Taki sam system amortyzacji, też kopiący. A dużo tańszy.

Metel do dobrych damperów też nie należy.

Więc masz:
Rama prodigy ok 1200 zł + sensowny damper
albo
rama Sign ok 700 zł +sensowny damper

Hmm, system amortyzacji taki sam, kąty w obu skopane a 500 zl piechotą nie chodzi w szczególności przy mocno ograniczonym budżecie ( a do ludzi z takim budżetem jest rama adresowana ).
Spaced
moderator
Kontakt:

Steel2 tak ale Sign to wlasciwie rama enduro o mniejszej wytrzymalosci. Te ramy sa podobnie wykonane ale maja inne kąty i pewnie prodigy bedzie przytnajmniej śladowo mocniejsza.
pixo
Kontakt:

Post autor: pixo »

ale powiedzcie mi czy przy kupnie ramy signa jest gwara? czy jest to sciągniete z rowera , generalnie kolega mial kiedys signa i mu sie krzywil wahacz , ciekawe jak bedzie z tym prodigy hmm . ale mysle ze cena jest dobra i napewno wiele ludzi sie na nią skusi
www.mudserwis.com
Steel2
Kontakt:

a dlaczego miało by nie być ?
morthias
Kontakt:

Post autor: morthias »

Spaced pisze:tak ale Sign to wlasciwie rama enduro o mniejszej wytrzymalosci.
Ile widziales w zyciu peknietych Signow FR? Bo jak na rame ktora stanowi polowe polskich fulli, to jest niezle, bo ja widzialem tylko jednego (i to byla wada fabryczna...). Sam swojego probuje pokonac od stycznia (miala byc rama na jakis czas, a tymczasem wytrzymala pol roku jazdy z Monsterem i teraz smiga z Boxxerem)...
http://allegro.pl/listing/user.php?us_id=22483678 - Cane Corso '10 + Roco WC
Spaced
moderator
Kontakt:

morthias a ja mowie, ze sign jest malo wytrzymaly? Jak na to ile kosztuje i do czego z zalozenia sluzy to jest bardzo wytrzymaly ale prawdziwej ramki DH nie przebije wytrzymaloscia bo jest zrobiony bardzo prosto i lopatologicznie.

BTW. Polowa fulli w PL to gruba przesada ;)
Bombell
Kontakt:

Post autor: Bombell »

Heh nareszcie jakies oficjalne info. Przecież Szczęki na niej latał het het czasu temu :) z rok temu czy więcej.
Steel2
Kontakt:

Spaced pisze:Jak na to ile kosztuje i do czego z zalozenia sluzy to jest bardzo wytrzymaly ale prawdziwej ramki DH nie przebije wytrzymaloscia bo jest zrobiony bardzo prosto i lopatologicznie.
Taka sama budowa jak prodigy. I prodigy to nie jste rama do dh na 100%. Nie z takimi kątami
Slopstyler
Kontakt:

Post autor: Slopstyler »

Mi się ta rama bardzo podoba i jeśli nie ściągnę jakiejś ramy ze stanów to pierwszy mój full to będzie właśnie ten Freedom.
http://allegro.pl/listing/user.php?us_id=10861186
ODPOWIEDZ