KOWA forks mtb

off_road
moderator
Kontakt:

Post autor: off_road »

Bardzo chętnie bym zobaczył inny film z tymi amorami faktycznie trasa mogła być zbyt płaska i amor nie miał na czym się uginać. Kolejne filmy rozwieją wątpliwości :)
Ohlins RS Elka DT Marzocchi AvA DSP WP Showa KYB

Serwis:
www.fb.com/BFGsuspension
Liwcio
Kontakt:

Post autor: Liwcio »

fajnie, że po filmie oceniacie prace amorów, cool

a co do tego systemu zmiany skoku, to bardzo fajnie to wygląda, ciekawe jak z awaryjnością
http://www.pinkbike.com/photo/1612744
Spaced
moderator
Kontakt:

Post autor: Spaced »

już mówie Smile

nie ufam chińskim, japońskim itd. patentom i bardzo ubolewam że są ode dookoła mnie, takie mam uprzedzenie. robią części na masę. zawsze mam wrażenie że w krajach azjatyckich liczy się ilość, a nie jakość Smile

i proszę nie mówić mi zaraz że nie mam racji, bo ta wypowiedz nie odnosi się do drogich aut, wysokiej klasy komputerów, czy telefonów. w tym to fakt - są bezkonkurencyjni. Ale mowa tutaj o rzeczach w normalnej cenie, osiągalnych dla szarego polskiego człowieka, a w tej dziedzinie no to przepraszam wszystkich fanów produktów ze wschodu, ale japońce robią szit! Smile
Showa? Honda Bike? Tech-in Suspension? Shimano? Yaban? I do tego tona lokalnego sprzetu, o którym nie wiesz (gdzies ostatnio ktos wrzucal bike wygladajacy jak honda).

A co do samej kowy to MSC ich w europie sprzedaje z tego co wiem. Pare recek widzialem ale to ludzie zwiazani z firma dawali wiec nic nie jest jeszcze pewne. Ogolnie ludzie sa zadowoleni z pracy i nic o awariach nie widzialem wiec nie wiem czemu sie na nie nastawiac.
hemi427
Kontakt:

Post autor: hemi427 »

hej,Ogladalem je na zywo i uginałem na targach w tokio w swieta a pozniej w lokalnym sklepie zamontowane do m6. Przedewszystkim to usd wiec ciezko mi porownac czegos stricte co jezdzi po polsce. Pracuje podobnie jak dobrze ustawiony stratos s7 ultra..
wiem ze i tak raczej nikt nie zlapie bo "tego nie ma kolega" . Powiem szczerze ze spedzilem godzine w sklepie gadajac z gosciem o nim i porównujac go do groove 200 bo obaj mielismy te widelce...w pewnym momencie mialem pozyczyc tysiaka od panny i wyjsc z nim ale sie wstrzymalem :) do tej pory mam z gosciem kontkat i zacheca mnie do kupna poza europejskimi dealerami. Co do reszty widelcy z tej marki to masakra....uginaja sie jak rozgrzany noz w maslo...po prostu poezja. Pewnie kiedys zloze rower na tym. Wiem tez od przedstawiciela ze w tym roku maja pokazac damper. Ostatnio w mailu ten gosc ze sklepu (pracuje tez w kowa) napisal ze ogladali damper bosa i ponoc ten sam co ich prototyp sprzed 2 lat :)
Spaced
moderator
Kontakt:

hemi427 cholera gdzie ty pracujesz, ze co chwile gdzie indziej po swiecie sie szwedasz ;) Znaczy jak taka robote dostac :P
ddex
Kontakt:

Post autor: ddex »

Digas, jak mozezsz wkladac Japonie i Chiny do tego samego worka jesli chodzi o mysl techniczna, o ile chinczycy swoje pomysly maja srednie i czesto kopiuja cudze rozwiazania to japonczycy na wielu plaszczyznach daja sobie rade rewelacyjnie nawet lepiej niz europejczycy. m in firmy ktore wymienil Spaced.

poza tym to pewnie na zachodzie by powiedzieli ze z polski to tez moze byc gowno bo tam bieda i wogole, co nie znaczy ze polacy nie moga zrobic porzadnego sprzetu wiec nie generalizuj

Moje zdanie jest takie, ze bardzo mi sie podoba patent w ud i chetnie bym to wytestowal, ciekawe tylko jaka cena bedzie
hemi427
Kontakt:

Spaced wierz mi ale bywa meczace wloczenie sie,nawet za dobra kase. Szczegolnie jesli w domu czekaja kumple,rower i inne zabawki...moze w ta zime sciagne jakiegos dirt bike'a a wtedy szpital pewny :twisted:

dobrze ze sa takie firmy nie masowe...mialem mozliwosc bawienia sie produktami wielu z nich i powiem ze nawet jesli sa niedorobki jakosciowe to praca i poswiecenie ludzi ktorzy buduja rozne rzeczy jest najlepsza rzecza. Jest takie auto polskie,może słyszeliscie - Leopard (silnilk z corvette :) )..mialem przyjemnosc jazdy i bycia przez pare godzin w mielcu z włascicielem ktory omowil i pokazal mi wszystko od podstaw jak powstawl ten projekt. Miesiac pozniej bylem w lamborghini we wloszech..i za nic nie zamienil bym jakosci tworzenia tych dwoch aut...w Leopardzia naprawde bylo czuc czlowieka i rekodzielo,mimo niedorobek. I tak tez jest np z takim widelcem Kowa jak dla mnie albo pare malo znanych amerykanskich marek. Warto miec cos innego szczegolnie jak praca nie dorwnuje mu nic. Myslcie sami przy zakupach a nie sluchajcie "kolegi" czy innych swietnych polskich doradzców...w końcu to wasza zabawka ;)

p.s. Tak apropo mielca to z wiedzy branzowej moge was przekonac i zapenic ze mamy tam jednych z najlepszych spawaczy aluminium w europie. Jako przyklad podam ze rama drugiego Koenigsega (pierwsza byla spawana przez szwedow i nie przeszla crush-testu-pogiela sie jak scyzoryk) byla spawana wlasnie w mielcu a modelu ccx byla poprawiana przez naszych spawaczy...
Spaced
moderator
Kontakt:

hemi427 ja rozumiem, ze sie teskni po czasie do domu ale zawsze lepiej sie meczyc i cos przezyc niz siedziec na dupie i nic nie robic.

A co do mielca to w takim razie panie z lokalnego bufetu tam te ramy spawaja? Bo slyszalem juz o złych kątach w ramach, a same spawy w nich wygladaja okropnie jak na handmade. Czy moze maja ulgi za zatrudnianie upośledzonych i ci rowery spawaja?

BTW. Branża metalowa? ;)
hemi427
Kontakt:

No walsnie to jest Polska. Najladniejszy kraj na swiecie.... ale dziwny. Jak chcemy to umiemy...tylko rzadko nam sie chce :)

W takich przypadkach wydaje mi sie ze wina polega w inzynierze produkcji,kims z nadzoru i kontroli jakosci. Tak jak przynajmniej bym to postrzegal. Przy zamowieniach duzych,powaznych firm presja jest duza..i tu wychodzi nasza natura, jak mamy cisnienie i presje to jestesmy najlepszymi fachmanami na swiecie..i mowie to z dosiwadczenia ale kiedy cos ma isc na nasz rynek to juz sie nam nie chce...:)
No chcialem tylko zaznaczyc ze naprawde mamy swietnych specjalistow, ostatnio moj kolega polak dostal awans w bmw jako inzynier chlodzenia silnikow w m-power ...najmlodsza osoba na tym stanowisku w histori tej marki!..jak mamy presje przed odbiorca to umiemy :)
Wiec zawsze mnie cieszy kazda inicjatywa polskich marek,chocby np zumbi.
Spaced
moderator
Kontakt:

No tylko problemy z zumbi dalej sa. Lubie straszne Pawła, projekt tez fajny ramy ale mielec niszczy ta rame dla mnie. Za duzo jaj z nimi bylo.
snizy
Kontakt:

Post autor: snizy »

Spaced pisze:No tylko problemy z zumbi dalej sa. Lubie straszne Pawła, projekt tez fajny ramy ale mielec niszczy ta rame dla mnie. Za duzo jaj z nimi bylo.
dokładnie...
sam się zastanawiałem nad tą ramką, jeździłem na kilku ramach Zumbi od kolegów i geometria jak i praca zawieszenia dla mnie genialna, niestety ramy lubią sobie pękać, w większości z winy złych spawów:(
PS poznałem Pawła na zawodach w Kasinie bardzo mi wtedy pomógł - bezinteresownie (jeszcze raz dziękuję) i mam nadzieje, że szybko sobie poradzi z awaryjnością ram Zumbi, bo to naprawdę świetna rama i chętnie bym się na nią przesiadł:)
Ogólnie się zgadzam z opinią hemi na temat unikalnego sprzętu, warto mieć czasami taki rodzynek jak przytoczony w topicu amortyzator:)
Małe manufaktury maja swój niepowtarzalny urok, człowiek obdarza taki przedmiot uczuciem i ma ogromy sentyment
ddex
Kontakt:

Post autor: ddex »

hemi427czy kolega moze zalatwic zwiedzanie fabryki dla 2 osob ? :D oj naogladalem sie na discovery i ng fajnych filmow o fabrykach bmw i ladne rzeczy tam robia i nawet o srodowisko dbaja,
Co do leoparda slyszalem juz chwile temu o tych autkach, ale cene maja wysoka, no ale to jest niszowy sprzet.

Co do ram z mielca, to slyszalem ze ramy robione rano sa kozak a te z wieczora gorsze, dlaczego pozostawiono mi sie domyslic.
kumpel mial jakies problemy z glowka w zumbi byla pod zlym katem spawana i wysylal na przespawanie z tego co wiem zakonczylo sie sukcesem
ODPOWIEDZ