Zakup aparatu

nikom
administrator
Kontakt:

Post autor: nikom »

viejo pisze:d60
ja wlasnie ten zamierzam sobie zprezentowac.apropo wyprzedazy, gdzie taka cene kumpel znalazl? :) pozdr
viejo
Kontakt:

Post autor: viejo »

nikom siec sklepow fnac w madrycie 300€ wczoraj :)

lustrzanka ma zupelnie inna budowe a przez to wiele zalet i kilka wad
podnietek jesli dla Ciebie najtansza lustrzanka rozni sie od kompakta obiektywem to po szczegoly odsylam do wikipedii bo to jest najmniejsza roznica

amatorowi takie body wystarczy i pozwoli sie okreslic.. nie kupuje sie profesjonalnego body nie znajac podstaw fotografii, swoich oczekiwan i wymagan a jakosc zdjec nawet z kitowym obiektywem bedzie znacznie lepsza niz 95% kompaktow ze wzgl na matryce (z dobrym szklem lepsza niz 99% kompaktow)
Speed_Street
Kontakt:

Post autor: Speed_Street »

viejo dokladnie o to chodzi, ja chce aparat do nauki, na poczatek, nie dla profesjonalnego zastosowania. Czytalem o tym troche w gazetce "Foto-Video" i najbardziej mi wpadły w oko.

EOS 450D ( koło 2100zł , z kartą , kitem, jakims pokrowcem ) kit 18-55
D 60 ( okolo 1500-1600 ) kit 18-55 & karta
Sony alpha ( 1500zł ) No tu zaleta ze 18-70 , ale pewnie nic specialnego, no ale na poczatek ?
(SONY A300 ALPHA 300 + 18-70 ALFA A300K +4GB +TORBA)

:roll:
viejo
Kontakt:

450d wg mnie sie nie opaca za ta cene, a alpha ustepuje troche jakoscia zdjec i dopracowaniem bo sony wciaz sie uczy. ja polecam d60 o ile mozesz tyle wydac

pamietaj tylko ze aparat to nie wszystko
podnietek
Kontakt:

Post autor: podnietek »

viejo pisze:podnietek jesli dla Ciebie najtansza lustrzanka rozni sie od kompakta obiektywem to po szczegoly odsylam do wikipedii bo to jest najmniejsza roznica
Akurat jestem na tyle zaawansowany w fotografii, ze TAK, najtansze body nie rozni sie zbytnio od kompakta/hybrydy (wez mi, prosze, porownaj Ricoha GX200 z N40(x)).

I jak zwykle w niedoinformowanej Polsce nikt nie poleci Pentaxa... (ktory ma lepszy stosunek cena/jakosc niz canon, o sony nie wspomne, tylko nikon poziom utrzymuje zblizony)
Speed_Street
Kontakt:

podnietek mam wlasnie z ta gazetka i porownanie, sa tam lx3 vs gx200 i sa zdjecia testowe....

Ogolnie strasznie sie upierasz, czytalem troche i zawsze kazdy pisze ze lustrzanka ma wiecej zalet niz wad, np. szybszy czas reakcji, mniej szumów, przy "zoomie" nie ma takich przeskokow ( tak, kompakty maja jakies tam redukcje, baa mam nawet taka w swoim lumixie... )
maverick-fr
Kontakt:

Post autor: maverick-fr »

Ja dodam od siebie tyle, ze jesli dopiero zaczynasz zabawe z fot to kup najprostsza lustrzanke, ja kupilem sobie Nikona D1x( czyli totalnie najwyzsza polka przed kilkoma laty) i jest tak skomplikowany ze glowa mala, im wiecej grzebie w ustawieniaach tym bardziej chuchowe zdjecia robie. Kupilem go dlatego, ze byl za smiesznie pieniadze(taniej niz D40 nowy) i zanim sie naucze zdjecia jakie takie robic to mi zejdzie sie jeszcze ruski rok.
Tak wiec nie polecam skomplikowanych wynalazkow na poczatek.
Zawsze mozna sprzedac i kupic cos lepszego.
Speed_Street
Kontakt:

maverick-fr no i przeciez tak chce zrobic, na poczatku chcialem do 1000 za body + kit , potem do 1500zł, bo po prostu widze ze lepiej troche dolozyc, ale nie chce zbyt przekroczyc 2000zł :p Bo tyle jestem w stanie dac, no bo mam jakies oszczednosci wkoncu. Rower jest kompletny , i na dobrych czesciach , wiec narazie nie wymaga wkładu :P
podnietek
Kontakt:

Speed_Street pisze:zawsze kazdy pisze ze lustrzanka ma wiecej zalet niz wad
Ale dokladnie o to mi chodzi. Lustrznka a lustrzanka. D40x, D60, 350D, A200 to sa bardzo proste body, z ktorych nie wyciszniesz zbyt wiele w przyszlosci.

Ja rozumiem, ze ktos woli wydac ~2000zl raz i miec spokoj na kilka lat majac lustrzanke. Ale od razu twierdze, ze set jaki masz za 2000zl nie odbiega wiele od co bardziej zaawansowanej hybrydy.

I ja sie nie upieram, wyrazam swoje zdanie. Z mojego punktu widzenia nie ma najmniejszego sensu inwestowac wspomnianych pieniedzy w najprostrze modele. Ale skoro one istnieja znaczy, ze jest zapotrzebowanie. Zrobisz i tak co bedziesz uwazal i zycze powodzenia w fotografii :wink:
viejo
Kontakt:

podnietek alez chetnie gx200 to swietny kompakt (sam go chcialem na rower i gorskie wycieczki kupic) ale
- jakoscia zdjec (szumy od 400 w gore tragedia; dynamic range, odwzorowanie barw, detali, ostrosc...) odbiega znacznie od chociazby d40 bo musieli tam marketingowcy 12mpix upchnac na malutkiej matrycy.
- d40 czy d60 obsluguje sie praktycznie tak samo jak kazdy wyzszy nikon (i prawie tak samo jak inne lustra) a to malenstwo to wieloguziczkowy potwor dla kobiecych dloni
- nie masz pierscienia zooma (przyciski to sobie mozna w toalecie zamontowac)
- nie masz piercsienia fokusa (jw)
- nie masz prawdziwego wizjera tylko evf (choc podobno swietny to wciaz tylko evf)
- nie wymienisz obiektywu na lepszy (mimo ze szeroki kat jest przyjemny to jest to wolne szklo a konwertery wszlekiej masci tubki przedluzki to mozna sobie na wydech w sportowym maluchu zalozyc)
- nie zalozysz filtrow (tubki i konwertery j.w.)
- to wszystko sie sklada na gorszej jakosci zdjecia oraz wolniejsze i mniej komfortowe uzywanie a w dodatku nie obezna sie z lustrzankami na przyszlosc jak mu sie spodoba.
a jesli ma tego panasonica to upgrade do gx200 jest co najmniej bezsensowny bo to podobna polka... amator roznicy miedzy d60 a d1 nie wykorzysta

co do pentaxa to jesli jestes tak obeznany to wiesz czemu profesjonalisci sie w niego praktycznie nie pakuja (choc dla amatora czemu nie, a canon sie oplaca jak poszukasz promocji)
podnietek
Kontakt:

viejo pisze:wiesz czemu profesjonalisci sie w niego praktycznie nie pakuja
Pewnie, ze wiem: Pentax nie ma profesjonalnej puszki cyfrowej (i dlaczego w ogole wyskoczyles z profesjonalistami, jakby to mialo jakis zwiazek z tematem). I dla Twojej informacji, profesjonaliscie analogowi robiacy w srednim bardzo czesto uzywaja pentaxa, podobnie zreszta jak w malym.

Ostatnio widzialem RAWy z d40x i z d60. No wybacz, ale jakbym przed zakupem mial swiadomosc jakosci tych zdjec to nie sadze, ze kupilbym ktorys z nich :roll:

I jeszcze obsluga: jak ktos jest pstrykaczem i robi w AUTO to nie zauwazy roznic. Ale ja nie moglbym juz robic aparatem:
1) z jednym pokretlem,
2) z marnym dostosowaniem aparatu pod siebie,
3) z wizjerkiem zamiast wizjera,
4) bez panela LCD na gorze,
5) z 3 punktowym AF.

To tak na szybkiego, jakbym sie zastanowil to pewnie jeszcze pare rzeczy bym znalazl.
viejo
Kontakt:

to teraz zupelnie Cie nie rozumiem ? proponujesz mu zamiast d40/d60 aparat ktory tez tego nie ma co wymieniles (plus to co wczesniej ja wymienilem)
sprawe pentaxa pomijam

osobiscie bym na jego miejscu kupil (w moim odczuciu lepszy bo o czulszej matrycy i mniejszych szumach wg testow) d40 a roznice w cenie z d60 odlozyl na przyszly obiektyw ale mysle ze decyzje juz podjal i niech mu tylko zapalu i inwencji nie zabraknie
podnietek
Kontakt:

To nie jest "rocket science", niemozliwe do zrozumienia.
Moim skromnym zdaniem nie ma sensu inwestowac w najnizsze lustrzanki, bo ich potencjal jest bardzo ograniczony. A kolega Speed_Street napisal na poczatku, ze ma ambicje, wiec zalozylem, ze pewnie dokupi do tego pare szkiel i sie "wciagnie". Napisal, ze nie za bardzo sie zna, wiec mu przedstawic chcialem czego w d40 nie ma, a co mimo wszystko bardzo ulatwia zycie (oczywiscie moze uzywac d40 bedac nieswiadomym, ze sie sam ogranicza).

I czemu sprawe Pentaxa pomijasz? Bo jest niszowy?
Speed_Street
Kontakt:

Ehhh :P Klocicie sie i kłucicie :P

No a ja chyba uderzam w canona eos 450d , chyba ze jeszcze mnie na nikona d80 ktos przekona... Te 2 aparaty podlegają dyskusji... Na poczatek fotki z kitem, pozniej jakis obiektyw.

Najgorsze ze ciezko o opinie, bo wiekszosc ludzi jak kupi raz nikona, to juz kazdy nastepny jest tej firmy... i wice wersa...
podnietek
Kontakt:

Canona 400d mialem tylko przez chwile w rekach, ale Nikona d80 rozwazalem przy zakupie aparatu i zrobil na mnie pozytywne wrazenie. W przeciwienstwie do C, przy ktorym najbardziej mnie uderzyl rozmiar wizjera (... i plastikowa obudowa zle jak dla mnie wyprofilowana). O ile nie powiekszyli go w 450d (drastycznie) to uwazalbym to za dosc powazna wade.

Z tych dwoch zdecydowanie Nikon.

PS. KLOTNIA -> klOcicie (wybacz, brak pl literek, wiec nie powinienem wlasciwie nikogo poprawiac :wink: )
Speed_Street
Kontakt:

podnietek ale o canonie mowia ze ma lepszy kit, i troche lepsze parametry? Jak to z tym jest? d80 ma troche wieksza martyce, i mniej pixeli, to chyba dobrze swiadczy?

I jak jest z szumami ? Który ma ich mniej ?
podnietek
Kontakt:

Co do kita, to wedlug testow jest najlepszy w Pentaxie :lol:

A co do szumow to teoria mowi, ze jak masz mniej pixeli na jednostce powierzchni to szumiec powinno mniej. Ale do tego dochodzi jeszcze pare innych parametrow.

Mam nadzieje, ze jestes juz na etapie, ze nie patrzysz na ilosc MPix'ow... (N700 ma pelnoklatkowa matryce i tyle samo pixow, co C450D, wiec sam widzisz...)
Speed_Street
Kontakt:

podnietek nigdy nie patrzylem na to, to tylko stare dziadki i dzieci chwala sie ile to pixeli mają.... :)
[=Groove=]
Kontakt:

Post autor: [=Groove=] »

Speed_Street A ja wybrałbym 400 a nie 450d. 400 mój kumpel przywiózł z USA za 1400zł razem z 18-55 i 70-300.
ODPOWIEDZ