Full do dh do 2200zł z damp. Kona Howler?

Johnyk
Kontakt:

Post autor: Johnyk »

Spaced Ja za to mam wrażenie że sie bardzo przyczepiłeś do mnie. Nie chodzi mi o to, by wykorzystywać pełen skok, tylko o to, że zawsze te 100mm odciąża jakoś stawy, nawet jakby pracować miało tylko 50mm, albo i miał zachowywać się jak sztywniak, a tylko przy większych lotach i twardszych lądowaniach się uginać. Zawsze stawy mniej dostają. Jak dasz damper z dobrą kompresją, to niekoniecznie musi dobijać, a przy okazji wykorzystywać skok. Wszystko zależy od progresji zawieszenia. Wiadomo że jest cięższy, a w zasadzie te 100mm daje tyle co nic i troche nie ma sensu kupować takiego fulla, ale jak już ktoś bardzo chce, to do FR może się lepiej przydać bo zawsze coś stłumi. W ogóle żal takiego fulla brać za taką kase, ale jak sie uprzesz to może być. Żal kupować do 2200 BH, czy Faitha. Te ramy wyrwiesz o wiele taniej z damperem, w idealnym stanie to jest max 1900zł. Ostatnio na allegro był faith z roco za 1500, bh też widziałem z vanilą rc za 1600. Nie podam przykładu co by kupić za 2200 bo na fullach się zbytnio nie znam, ale na pewno coś lepszego niż bh czy faith, który jak wiadomo jest niezłym klocem. Może cane corso używke, ale nie wiem czy też nie oscyluje w cenie bh.
Spaced
moderator
Kontakt:

Post autor: Spaced »

Johnyk nie masz doswiadczenia i kombinujesz na siłe. Juz drugi raz zreszta. Sa 2 rodzaje zawieszenia przy tym skoku. 1. XC/4x gdzie ma byc trakcja i raczej siedza troche w skoku i nie ma mega progresji wiec bedzie dobijac jesli ma w ogole to pracowac. 2. Slope biki gdzie rower w ogole nie bedzie pracowac.
A co do odciazania stawów to jest mit wymyslony przez wariatów. Mam HT, mam Fulle i jako moje stawy nie zarywaja strasznie na HT. Po prostu trzeba miec jezdzic i nie walic dropów na za płaskie ladowania to nie bedzie zle. Zwłaszcza, ze ze skokiem 100mm jak walniesz na cos za płaskiego to i tak dobijesz. Takie skoki w bikach ss sa wymyslone na dirtowe hopy i ladowania z dropów, a wiec i tak dosc dobre ladowania, które daja mało nogi.

A co do zalu do BH to w tej cenie mozna wyrwac BH NOWEJ GENERACJI (tej do 08) wiec jaki zal? bike ma ładna geometrie i fajnie pracuje. Do tego jest lzejszy od CC. Wolałbym BH od starego CC.

A co do małego fulla to totalnie cały koncept rozbija cena fulla z małym skokiem. Po prostu nie ma sensu dopłacac dla niewielkiego (skoro jakies widzisz)
Johnyk
Kontakt:

Post autor: Johnyk »

Jakbyś chciał wiedzieć to powtarzam to co wyczytałem tu. Też uważam że full mało co daje jeśli chodzi o odciążanie stawów przynajmniej przy skoku 100mm, ale jak czytałem temat o tym czy lepiej fulla czy ht na początek i wyskoczyła zgraja zwolenników fulli mówiąca o tym jak to on odciąża stawy ile to on daje dla zdrowia itd, to przestałem wierzyć w własne doświadczenie. Teoretycznie wsadzisz do takiego howlera sprężyne 850 i nie będzie dobijało, ale gdzie tu sens fulla... Mówiłem że skok 100mm spokojnie wystarcza, jednak nie chodziło mi o całość konstrukcji, dobijanie itd, tylko po prostu to, że 10cm ruchu tylnego koła daje rady w PL i więcej nie trzeba. Nie spekuluje tu nt. dobijania, czy pracy zawiechy, tylko o tym że na rowerze który ma 100 skoku z tyłu też da się jeździć i to dobrze. A to jak wyregulujesz zawieszenie i czy w ogóle będzie ono spełniało swoje zadanie przy tych 100mm i czy w ogóle jest sens takie mieć to odrębna sprawa, jak dla mnie bezsens, sam miałem akite ze skokiem 140mm i troche głupio to działało, dobrze wybierało ale i dobijało a jak nie dobijało to nie wybierało. Dlatego zmieniłem. Ja bym sobie darował tą rame zarówno ze względu na cene, jak i wytrzymałość czy, przeznaczenie - pewnie główka tam podchodzi pod 70* prawie jak w signie i geo go dh to tam nie będzie na pewno. Mówie jedynie że 100mm by starczyło, ale skoro twierdzisz że zawicha z takim skokiem będzie dobijała lub nie pracowała (uważam i będę uważał że WSZYSTKO da się wyregulować jak się tylko umie) to ok, dzięki za dobrą rade i moge sie zgodzić że zakup tego nie ma sensu.

Co do BH to myślałem że mówisz o starszym, nowe to wiadomo co innego, jak dla mnie troche dziwnie to wygląda, ale to kwestia gustu. Co do ostatniego akapitu to przełknij śline i powtórz bo nie bardzo zrozumiałem o co Ci chodzi, szczególnie w nawiasie.

Wracając do samej ramy to znalazłem takiego turnera:
http://www.allegro.pl/item582851165_tur ... ealna.html
Zacna ramka, miałem okazje na tym nieco pojeździć i mi bardzo podobała się praca tego zawieszenia, za 700zł kupisz jakiegoś DHXa4 może nawet 5 i ładnie będzie

Jeszcze jest zumbi ale na jej temat niewiele wiem:
http://www.allegro.pl/item586504597_zum ... anowa.html

Co do BH to w sumie dobra ramka, można kupić lepsze do 2200, ale tu masz za 1750 z BDB damperem, a reszta zostaje na koło 24" na tył no i inne bajery, a w sumie BH z tym damperem w lepszej cenie chyba nie znajdziesz:
http://www.allegro.pl/item587213997_spe ... _coil.html
Devil17
Kontakt:

Post autor: Devil17 »

Jakbyscie mogli to linki prosze :D :D
http://devil17.pinkbike.com
Spaced
moderator
Kontakt:

Johnyk pisze:.. Mówiłem że skok 100mm spokojnie wystarcza, jednak nie chodziło mi o całość konstrukcji, dobijanie itd, tylko po prostu to, że 10cm ruchu tylnego koła daje rady w PL i więcej nie trzeba
Na co daje rady jak albo nie pracuje albo dobija? Daje rady na wieszaku?
Johnyk pisze:(uważam i będę uważał że WSZYSTKO da się wyregulować jak się tylko umie)
Wszystko to przede wszystkim ma swoje ograniczenia. Nie wyregulujesz tego damperem tak łatwo przy takim skoku(a tak na prawde to nie wyregulujesz tego wcale zeby osiagnac i czulosc i progresje). Teoretycznie da sie zrobic rower, który by nie dobijał i korzystał z poczatku skoku ale efektywnego skoku miałbys wtedy tego skoku i tak za mało, zeby miec z tego sensowne korzysci.

A co do ostatniego nawiasu to mówilem, ze nie ma sensu dopłacac do fulla jak zero korzysci z tego jest przy 100mm,a nawet straty.

A co do bików.
Turner to jest model 2001 wiec 8 letni bike. Sensu to ma zero bo geo i tak wtedy bylo jak w bikach FR obecnie. DH team to chyba Barnobowy jest i w złym stanie chyba nie jest, a big hit kupowanie starego jak jest nowy w budzecie jest bez sensu. Nie jezdzi sie na dziwnym wygladzie tylko na konkretnym biku. A tak masz nowsza rame, która akceptuje koła w rozsądnym rozmiarze i ma update'owana geometrie. Same korzysci.
Troche nie rozumiem ludzi co wola wziac zabytek byle by sie tylko wyróżnic czy miec cos kultowego zamiast złozyc po prostu sprawną maszyne do jeżdzenia. Dlatego własnie polecane sa ciagle big hity czy faithy. Furory na parkingu nie zrobisz ale przynajmniej bike ci to w trakcie jazdy wynagrodzi.
bottle
Kontakt:

Post autor: bottle »

Dobra przeznaczeni howlera jest 4x. Ale w dircie był często stosowany... Moim zdaniem do DH howler to debilizm. Po 2200 chodzą big hity uzywane już na 26' więc w to celuj.
S: NS Radiator, NS Bad Mama, NS Roller 9mm, Hayes Nine (części), Kaseta Alivio
Spaced
moderator
Kontakt:

bottle tak samo widzialem w dircie bitche ale to ten sam sens :P
nopainnogame
Kontakt:

Post autor: nopainnogame »

Norco 4X też było wykorzystywane w dircie,bo ramek o małym skoku jest nie za wiele na rynku( ba teraz nawet Norco umieściło ten rowerek w kategorii slopestyle :D ). Howler ma tak długi tylni trójąt jak np. Blindside ,więc na dirty to już jak nawet dla mnie jest masochizm. To jest ramka do 4X!!! Czyli jak powiedział Spaced liczy się trakcja, a nie wybieranie przeszkód.
https://www.facebook.com/GeckoRS - moja hodowla gadów ;)
Las3k_91 Ldz
Kontakt:

Post autor: Las3k_91 Ldz »

Sensownie złożony Bitch daje radę w dircie i sporo ludzi tak lata :wink:

Wracająć - może V10? http://www.allegro.pl/item579265402_santa_cruz_v10.html
Jakby nie patrzeć, rama bardziej do DH niż np BH.
Spaced
moderator
Kontakt:

Las3k_91 Ldz nie chce sie wykłucac ale głownie bardziej dh to ona jest z nazwy ;) Sugerowac trzeba sie zachowaniem ramy, nie popularna opinia gdzie BH jako rama do DH jest bardzo sprawna rama.
Creed
Kontakt:

Post autor: Creed »

szczerze mowiac nie dalbym 2 tys za 6 letnia rame :/ a moze stinkacz supreme sprawdzi sie w DH i w FR (w razie jakby mu sie nie spoodbalo). Co do faitha, rama fajna ale ciezka, rower wazyl mi na niej 23 kg, a jak kolega zaczyna to lepiej kupic cos lzejszego zeby latwiej mu sie bylo uczyc :) Ja generalnie polecam konika :)
http://allegro.pl/show_user_auctions.php?uid=3959489

BLESS YA!
off_road
moderator
Kontakt:

Post autor: off_road »

Spaced już klikałem na forumie wcześniej, BH da sie okazyjnie z DHX 5.0 ti wyrwać nawet za 1600zł To najlepsze rozwiązanie jeśli chce sie zmotać fulla.
Co do wagi 4160g na dhx 5.0 z tytanową sprężyną wiec powiem szczerze BH od 2006 roku jest naprawdę mocno wylajtowaną ramą.

Mój po złożeniu z moniką 2005 waży minimalnie ponad 17,5kg :P A do zmiany koła jeszcze i kilka części z włókna węglowego w planach jakieś 1,5kg w dół :) Docelowo z monsterem będzie ~16kg :)
Ohlins RS Elka DT Marzocchi AvA DSP WP Showa KYB

Serwis:
www.fb.com/BFGsuspension
Spaced
moderator
Kontakt:

Creed jak ci 23 kg wazył to wina czesci nie ramy. Znam faithy na 18kg złozone, a nawet screama na 20kg czy glory FR na 15-16kg ;)

off_road własnie o to mi chodzi, te nowe to bardzo fajne ramki.
piotrex
Kontakt:

Post autor: piotrex »

Devil17 ..
Nie udzielam porad przez PW/nie skupuje sprzetu
Devil17
Kontakt:

Dobra dzęki za rade wybrał kolega akite a jak nie spodoba sie na miejscu to bh . Dziękuje za info :wink:
Creed
Kontakt:

Post autor: Creed »

Spaced pisze:jak ci 23 kg wazył to wina czesci nie ramy. Znam faithy na 18kg złozone, a nawet screama na 20kg czy glory FR na 15-16kg
Kumpel ma BH z 2008r, wazy 15,6 czy cos takiego ;)
http://allegro.pl/show_user_auctions.php?uid=3959489

BLESS YA!
Devil17
Kontakt:

http://www.allegro.pl/item586446466_kon ... dh_fr.html a ta kona do dh na polskie trasy ?? przee wszystkim miejscówki krakowskie
Spaced
moderator
Kontakt:

Devil17 wszystko tylko nie stinky. Nadaje sie ale mongoose czy poczekanie na big hita albo faitha bedzie duzo lepszym rozwiazaniem. Stinky ani praca, ani geometria nie zachwyca. Wytrzymałe tez nie sa jakos zjawiskowo. Sredniak 100%.
ODPOWIEDZ