Code piszczą jak zarzynane prosię......

Wojtekrk
Kontakt:

Post autor: Wojtekrk »

Wino Pekly jak dales na 200 stopni i 8 minut, czy jak przesadziles?
Nerwus
Kontakt:

Post autor: Nerwus »

Otóż z tymi Codami to różne historie są, wcześniej miałem kone stinky 2006, wszystko spasowane idealnie, tarcze G2 203mm ale jak tyłem hamowałem to była tragedia.
Jakby ktoś świnie zarzynał a rower to aż wpadał w jakieś dziwne wibracje.

Zmieniłem ramę, teraz mam Gianta Glory 0 2007, hamulce, klocki i tarcze te same.
I tylko sobie delikatnie popiskują przy zwalnianiu, żadnych drgań czy drażniących ucho dźwięków.

Z tego co wyczytałem i uzgodniłem z kolegą który pracuje w serwisie rowerowym, doszliśmy do wniosku, że to wina ramy / hamulca. Po prostu niektóre hamulce w połączeniu z niektórymi ramami powodują jakieś dziwny rezonans i wibracje.
darkwarrior05
Kontakt:

Post autor: darkwarrior05 »

Ja bym niewypalał klocków w piekarniku i na kuchence, ja robie tak:
tarcze i klocki wkładam do zlewu, polewam wrządkiem, następnie szoruje szczoteczką z płynem do mycia naczyń (najlepszy odtłuszczacz) i znowu zlewam wrządkiem, robie tak od paru lat i to działa :D
kelahcim666
Kontakt:

Post autor: kelahcim666 »

co do wypalania klockow to 5/10 minut na palniku, zdjac z palnika i poczekac az ostygna, nastepnie przejechac lekko papierem sciernym aby zeszlifowac osad z nich i powinno przestac ;) u mnie przestalo ;) przy okazji jak ci sie nudzi to mozesz znalesc duzy garnek i wsadzic tarcze do niego i ja wygotowac ;) tluszcz napewno zejdzie z niej ;)
[url=http://allegro.pl/show_user_auctions.php?uid=4575535]SELL[/url]
Bomber_GD
Kontakt:

Post autor: Bomber_GD »

Ludzie ale czy ja mówię o usuwaniu tłuszczu z tarczy ? NIE ! Na 99,9% nie mam na tych tarczach tłuszczu więc nie muszę go usuwać chcę żeby przestały piszczeć ! :D
Wino
Kontakt:

Post autor: Wino »

Wojtekrk Hehehe wsadziłem do 220 i poszedłem wziąć prysznic, wyciągnąłem dopiero wtedy gdy siostra zaczęła się drzeć ze coś w kuchni śmierdzi :D

Osad który został na klockach nie ścierałem niczym, nie dotykałem tego palcami żeby nic nie naruszyć i jak narazie wszystko po wsadzeniu dział. Jeździłem po deszczu, błocie, trochę pisku było ale jak wyschło to znowu ciszaa.
robyo
Kontakt:

Post autor: robyo »

Gdzieś na mtbr był jakiś mega topick z tym problemem - podobno znana sprawa i dotyczyła również Juicy w zasadzie tylko z oryginalnymi tarczami i tylko na tyle. Taki urok na niektórych ramach... (podobno avid w niektórych przypadkach wymieniał klocki + tarczę) Wymiana tarcz na Hayesa albo Hopa szczególnie pływające podobno pomaga
Mam to samo z moimi Code 5 w norco shore - pojawia się to od czasu do czasu jak mi przywichruje tarczę. Na oryginalnych klockach jakoś częściej, teraz mam BBB i zawyje okazjonalnie:)
ODPOWIEDZ