Tylne koło do dh do 250zł

Bombell
Kontakt:

Post autor: Bombell »

B.Z. pisze:Novateca który oprócz tego, że waży niemało to ma tylko 2 zapadki
NT DO 42 SB czyli ten popularny na 4 maszynach ma 3 zapadki :)
B.Z.
Kontakt:

Post autor: B.Z. »

A... nawet nie widziałem, myślałem,że bębenek jest taki sam jak w 2-łożyskowym, tylko podparty łożyskami... W każdym razie tak czy owak przypadki wymięknięcia tego elementu zdarzają się i trzeba pedaować płynnie i nie ma sie co oszukiwać, ze to ogólnie jest jakiś wypas. Dobra propozycja dla kogoś, kto oczekuje, że łożyska się nie rozwalą po kilku lotach i generalnie nic poza tym.
Bombell
Kontakt:

Ja natomiast jestem wielkim fanem Novateców NT DO 42 SB.
Miałem ich na stanie pewno z 10 w różnych rowerach i żaden nie był klapnięty na amen. Jak ktoś się trochę zna na rzeczy to nie sprawi mu trudności raz na pół roku wyczyszczenie zapadek czy raz na rok wymienić smar w łożyskach. A nawet jeśli mu pójdą to nowe zapadki to koszt 3-5zł. A łożysko za 3zł do niego kupisz. Ale suma summarum za te pieniądze nie da się kupić nic lepszego. Najtaniej znalezione w sklepie nowe to 119zł. A przypomnę tylko, że Dart to samo za 199zł sprzedaje.
B.Z.
Kontakt:

Post autor: B.Z. »

Fanem to ja nie jestem niczego, ale mimo przypadków klapnięcia uważam Novateca za najsensowniejsza opcję w swojej cenie. Co do bębenka to nie ukrywam, że pewne obawy mam, róznie ludzie piszą, jednym się trzyma , innym wysiada. Mnie się trzyma, ale nie wiem co by było jak bym mocniej kopał w pedały, poza tym nie uzywam tego znów aż tak długo. Pozyjemy, zobaczymy. W każdym razie łozyskami to się w ogóle nie przejmuję, nie zużywają sie wcale w jakimś zatrważającym tempie, a nawet jeśli to tak jak piszesz - parę złotych i zakładasz nowe.
Grooke
Kontakt:

Post autor: Grooke »

ktos tam podal link do mavica zdaje mi sie na allegro, od razu mowie ze go nie kupie - ten wgniot mnie za bardzo odstrasza, poza tym ktos jeszcze podawal komplet do zlozenia z allegro - wszystko slicznie tylko ta firma(uzytkownik sport4you) ma 3 komentarze i 0 wystawionych rzeczy :P chyba ze cos zle zrozumialem;/ niestety z powodu wyjazdu kolo kupie dopiero okolo 5 wrzesnia wiec bede mial jakies 300 zl na nie wiec myslalem o kupnie double tracka/double wide, a jesli nie znajde to dartmoora, do tego novateca ntdo42sb ew. jakiegos lepszego i zaplete u siebie w miescie z jakimis szprychami (z 70zl wyjdzie jakos) wiec da mi to okolo 300zl, chyba ze ktos ma cos lepszego?

bo przypominam ze temat dotyczy kola a nie gadania o 'steelu':P
Vin_OSW
Kontakt:

Post autor: Vin_OSW »

miki_ck
Kontakt:

Post autor: miki_ck »

Grooke pisze:myslalem o kupnie double tracka/double wide, a jesli nie znajde to dartmoora
to przemyśl jeszcze raz;) Double -track czy -wide to ciężkie kloce, jeśli zgodnie z tematem to ma być koło do dh to celowałbym w mtx33 / supra bh itp.
Grooke
Kontakt:

Vin_OSW dzieki :)
miki_ck juz chyba wybralem :)

http://allegro.pl/item702166332_kolo_su ... zedaz.html

ewentualnie kupie od kogos innego jesli znajde taniej:) dobra dzieki wszystkim za pomoc:)
Bombell
Kontakt:

Grooke pisze:myslalem o kupnie double tracka/double wide
Mówisz jakbyś miał nadwagę z 50kg ;D
Ale serio powiedz ile ważysz bo obręcze typu Double Track = MTX 39 czy Double wide to raczej relikty poprzedniej, Benderowskiej epoki, gdzie dwudziesto kilowy rower uważany był za szczyt lekkości :)
pplaymo
Kontakt:

Post autor: pplaymo »

Grooke
Kontakt:

no dobra jako ze jeszcze nie kupiłem to moge powiedziec:P
waze 63kg
i jednak tego mtxa nie kupie, za to na 100% bede wybieral pomiedzy:

http://www.allegro.pl/item728808048_kol ... _bomb.html

a

http://www.allegro.pl/item730749973_dou ... g_730.html

z czego raczej te 2 bo z kaseta razem
i zalezy za ile ten da bomb zejdzie :)
GgG
moderator
Kontakt:

Post autor: GgG »

Po cholerę takie kloce przy Twojej wadze? skaczesz 10m dropy z niedolotem? Ja ważę 80kg i spokojnie s-type wyrabia, jest o wiele mocniejszy niż beznadziejny dartmoor crussher którego mam z przodu, jak narazie pęka na łączeniu, ma 5 wgnieceń i jest ciężki :)

http://www.allegro.pl/item721125124_dab ... e_one.html
Do tego mtx33 i wychodzi 300zł, dopłacisz te 32zł do szprych i masz naprawdę świetne koło.
Morris
Kontakt:

Post autor: Morris »

Chłopie, pod ta wagą to double track jest Ci co najmniej zbędny, ważę parę kilo mniej i double tracki są zmorą mojego roweru, ciężkie, czuć ich ogromną wagę (masa rotacyjna) i jak tylko będę miał coś kasy to zmieniam na mtx 33 a może nawet na 31. Przemyśl sobie to bo potem będziesz żałował.

Pozdro

BTW. Czy w serii MTX jest odpowiednik Single tracka?
Vermin
Kontakt:

Post autor: Vermin »

A ja popieram w 100% to samo co powiedział Steel2 chciałem napisać dokładnie to samo, słowo w słowo. Bo za 250 zł to może wyrwiesz jakąś piastę. To jest drogi sport i 3a się z tym liczyć że na marketach i rowerach innej maści które nie są zupełnie przystosowane do DH się w nim nie jeździ bo nie trudno zrobić sobie qq.
Grooke ten post nie ma na celu obrażania Ciebie tylko doinformowania niektórych kłótliwych kolegów z 1 strony jeśli poczułeś się również urażony to z góry przepraszam bo nie miałem tego na celu, starałem się go jak najbardziej odpowiednio sformułować. W każdym razie życzę powodzenia zrobisz jak będziesz chciał ale radze Ci wziąć pod uwagę to co napisałem ja ze steel2 że lepiej dopłacić niż potem ma być "Płacz" (nie chce nic drastycznie ujmować).
Pozdr ;p
Vermin, Baca.
Spaced
moderator
Kontakt:

Post autor: Spaced »

Vermin ale za jakies 250-300zł jak sie poszuka to mozna znalesc uzywane koło (a czasem nawet nowe), które spokojnie wytrzyma dh tyle, ze po prostu bedzie ciezkie. Jakosc nizsza ale jazdy w dh to nie uniemozliwi.
MUSZEL
Kontakt:

Post autor: MUSZEL »

Morris MTX 31 jest już przeznaczony do lżejszych form kolarstwa górskiego. Jak patrzyłem w katalogu do do Enduro/FR/Dh jest 33 i 39
ODPOWIEDZ