Banshee Legend MK2

Spaced
moderator
Kontakt:

Post autor: Spaced »

ArthurGreen KFP jest pełen żółci i dlatego tak mówi :P
KFP
Kontakt:

Post autor: KFP »

jakby główkę zrobili normalną albo jakąś ładną jak w trekach, to było by kozak bo tak to klockowato wygląda i psuje wygląd całej ramy wg, mnie :)

Obrazek
Spaced
moderator
Kontakt:

KFP trek to tapered. Wole 1.5 od tapera.
KFP
Kontakt:

Post autor: KFP »

sie wie i tak wsadzisz tam 1.125 8)
Spaced
moderator
Kontakt:

KFP tak ale problem ze sterami jest, wyzsza górna miska(mały problem) i jakby komus sie zachcialo bardziej stroma/plaska geo to offset cupsów do tapera (jeszcze!!!) nie ma ;)
Driver
Kontakt:

Post autor: Driver »

KFP jak rzucasz tutaj takie trudne liczby jak "1.125" to wyjasnij, ze to jest 1 1/8, bo pewnie coniektorzy maja teraz niezla zagadke :lol:
Spaced pisze:jakby komus sie zachcialo bardziej stroma/plaska geo to offset cupsów do tapera (jeszcze!!!) nie ma
moze i ciezko to przetlumaczyc na polski, ale jak to czytam to chce mi sie smiac
Forumowicz
Kontakt:

Post autor: Forumowicz »

Rama całkiem niezła... a co do główki, to z dorado:

Obrazek

nie wygląda to źle : ) zresztą do tej ramy/główki ; ) dorado najlepiej pasuje, tak, gabarytowo, w końcu "murzyńska pyta" :lol: hahaha :wink: 8) więc musi być proporcjonalnie dla zachowania wrażenia estetycznego :D 8) i wychodzi nam 'zjazdówka' przed którą to 'telewizory' się kłaniają, a nie odwrotnie :wink: :)

Mały OT:

Swoją drogą, co daje patent z główką 'tapered' prócz wizualnego spasowania z górną rurą przedniego trójkąta ramy, no i tych paru g mniej? bo nie za bardzo zorientowany jestem w tej kwestii :oops: :roll: zresztą dla mnie, to trochę, dziwne i w sumie niepraktyczne/ograniczające rozwiązanie, bo jak już mamy 1,5 na dole, no to czemu nie u góry? jak najdzie nas ochota na amortyzator ze sterówką o średnicy 'murzyńskiej pyty', no to co wtedy? [w końcu główka ramy nie blondynka, nie roze... się :twisted: :lol:] :roll: : )
groochas
moderator
Kontakt:

Post autor: groochas »

Wykaże się niewiedzą i ignoranctwem ale... czy właściwie różni się MK1 od MK2 ?
ArthurGreen
Kontakt:

Post autor: ArthurGreen »

groochas o ile sie nie myle to mk1 bylo proto dla zawonikow a mk2 chyba finalna wersja produkcyjna.. Nie wiem, bo jak dla mnie to "jeden pies" ;)
http://BiotopRacing.com Problemy z hasłem? pisz - arthurgreen@wp.pl 

http://bicyklon.pl - mój ulubiony sklep! - dystrybutor http://oneindustries.com/bike
Czlenson
Kontakt:

Post autor: Czlenson »

groochas pisze:Wykaże się niewiedzą i ignoranctwem ale... czy właściwie różni się MK1 od MK2 ?
Nie jestem do konca pewien ale:

Wyplaszczyli kat glowki do 64 stopni,

Obnizyli jeszcze bb,

Dwa oczka na jedno zamienili - nie ma juz opcji zmiany skoku,

Zawieszenie przestawili tak aby mniej korby szarpalo,

Zastosowali inne lozyska,

Zastapili elementy CNC odkuwkami,

Podniesli cene i wage.
GBN CREW

http://www.pinkbike.com/u/czlenson/
Spaced
moderator
Kontakt:

groochas produkcyjne róznice + geo.

http://bansheebikes.blogspot.com/2009/0 ... -mkii.html

Czlenson skad to info? Czesc racji ale jest jeszcze - zmniejszony skok, głowka jest ponizej 64 stopni etc. jest tam w linku. Do tegho podniesli cene i wage? Cena sugerowana za czasów mk1 miałabyc 3500 dolarów, ceny, które widziales na freeborn.co.uk wczesniej to ceny na preoder i byly one ponizej RRP. Rezygnujac z CNC własnie zbili z ceny te 500$. A co do róznicy w wadze to w przypadu Lki wynosiła chyba mniej niz 30g ;)

Samo Mk1 było prototypem ale paru sponsorowanych zawodników dostało do testów inni ludzie mogli kupic ja po kosztach produkcji i zostac testerami ramy, w zamian za pójzniejsze przywileje przy kupnie mk2 ;) Łacznie 63 osoby testowały legenda jesli sie nie myle.
frango
Kontakt:

Post autor: frango »

Forumowicz główka tapered w porównaniu z 1,5" to
zalety:
niższa waga samej główki
niższa waga widelca ze sterówką tapered
ładniejszy wygląd? to kwestia gustu. Mi się podoba

wady:
mniej sztywna? chyba pomijalna sprawa
nie da się zastosować adapterów zmieniających "kąt główki" (aczkolwiek, podobno już ktoś nad tym pracuje... K9?)
mniejsza dostępność sterów? jest pewne zamieszanie, bo nie wszystko zawsze pasuje jak to sobie producenci wymyślili. Ale jest tych sterów co raz więcej.

Generalnie, jest to dla mnie moda ;)

Czlenson zastanawiam mnie jedna rzecz. Nie robią już dolnego "koszyka" na CNC, to czemu cena poszła do góry? Czyż CNC nie jest droższą technologią niż odlew/kucie?

Spaced powtórzę publicznie, to co Ci wczoraj napisałem :P
Uważam, że nie wysilili się z tą ramą za bardzo. Malowanie jest proste, niczym się nie wyróżnia, nie powala. Tył w ogóle nie jest pomalowany.
Nie ma co porównywać z Trekiem czy Specem. Nawet nowa Glory wygląda bardziej efektownie :P
Rury są proste. Przaśne. Ja rozumiem, że nie wszyscy musza kochać ekstremalny hydroforming, ale mogli trochę go użyć. Główka jest jak rura kanalizacyjna :P
No i ta cena. Detal to 2000Ł? Czyli ok. 9200pln? Za te pieniądze to można mieć sporo innych, przynajmniej lepiej wyglądających ram. Myślę, też że nie gorszych pod względem pracy.
pozdro

frango
Spaced
moderator
Kontakt:

frango a ja ci powtórze to co ci na gg wczoraj pisałem - to rama musi korzystac z drogich technologi i byc cała pomalowana zeby była ładna bo wtedy wiecej forsy w nia poszło? Kiedy u ciebie złoty kajdan widze? ;) A co do tej ceny to masz normalna cene, jak nie troche nizsza jak za taka rame - Evil kosztuje w uk wiecej, w us porównywalnie, Canfield w us drozszy, w uk nie ma bo za drogi juz, m6 drozsze. Taniej poza firmami, które robia ramy wielkimi ilosciami wychodzi wlasciwie tylko transition i mondraker.
war23
Kontakt:

Post autor: war23 »

Nowy kolor legenda zamiast czerwonego czarny, nie chcieli tamta piaskować to zamalowali czerwony, wyszło dziwnie ale ładna ładna :)))

ps. ściema :)
Załączniki
banshee legend mk2
banshee legend mk2
2010_banshee_legend_mkii_si.jpg (96.07 KiB) Przejrzano 1807 razy
Karpiel i Duncon to moje zycie
Spaced
moderator
Kontakt:

war23 na dniach powinna sie pokazac czarna anoda wiec cos bedzie ;)
Forumowicz
Kontakt:

Post autor: Forumowicz »

frango pisze:
Forumowicz główka tapered w porównaniu z 1,5" to
zalety:
niższa waga samej główki
niższa waga widelca ze sterówką tapered
ładniejszy wygląd? to kwestia gustu. Mi się podoba

wady:
mniej sztywna? chyba pomijalna sprawa
nie da się zastosować adapterów zmieniających "kąt główki" (aczkolwiek, podobno już ktoś nad tym pracuje... K9?)
mniejsza dostępność sterów? jest pewne zamieszanie, bo nie wszystko zawsze pasuje jak to sobie producenci wymyślili. Ale jest tych sterów co raz więcej.

Generalnie, jest to dla mnie moda :wink:

Hmmm, na przykładzie 36 Van to nie bardzo ; ) [ale to tylko parę gramów, no i tylko 36 Van]

A co do sterów, to u nas można takie dostać? Bo to jest chyba główny problem, o ile ktoś nie kupuje całego roweru... bo ja swego czasu ; ) miałem problem z dostaniem sterów 1,5"-1,1/8" [tylko to było półtora roku temu...], no ale w końcu jest CRC.com :) 8) chociaż jeszcze nie mają w swojej ofercie CK'ów, ale na stronie "Krzysia Króla" widzę wzmiankę o wprowadzeniu ich do oferty, więc to pewnie kwestia czasu... . Dla mnie ta cała główka zwężana, to taki trochę dziwny 'wybździu' ; ) no ale jak widać, staje się on dosyć popularny u producentów...
"To jest blok tekstu, który może być dodawany do Twoich postów. Ma limit 90 znaków!"
Czlenson
Kontakt:

Post autor: Czlenson »

frango pisze:Czlenson zastanawiam mnie jedna rzecz. Nie robią już dolnego "koszyka" na CNC, to czemu cena poszła do góry? Czyż CNC nie jest droższą technologią niż odlew/kucie?
Nie tylko koszyk ale i inne elementy ktore pierwotnie byly CNC. No i odlew a kucie to cos innego. Odlew bylby tanszy i slabszy. Kucie to cos co chcesz miec w ramie :) A na ich blogu mozna zauwazyc ze elementy kute sa pozniej chyba jeszcze delikatnie poprawiane na frezarce. Tak to przynajmniej wyglada, ale co moze wiedziec student finansow i rachunkowosci o obrobce materialu? :P
GBN CREW

http://www.pinkbike.com/u/czlenson/
troyo
Kontakt:

Post autor: troyo »

http://www.sicklines.com/gallery/data/5 ... kii_sh.jpg

Nie zeby cos , ale wali to taka tandeta , ze az strach .
balfa2step
Kontakt:

Post autor: balfa2step »

troyo gdzie widzisz tą tandete ? w odkuwanych elementach ?
ramka bardzo fajna , świetne geo praktycznei nie ma słabego punktu, a przyczepienie się do kształtu główki to głupota , po co kombinować jak trek/spec jesli nic się na tym nie zyska ?
ODPOWIEDZ