Pay Pal ? jak to dziala ?

piotrex
Kontakt:

Post autor: piotrex »

pietryna zgadza sie,to jest loteria.ale zgodnie z prawem wszystkie paczki ktorych wartosc przekracza kwote x (nie pamietam ile dokladnie) powinne zostac oclone.
Nie udzielam porad przez PW/nie skupuje sprzetu
lubella
Kontakt:

Post autor: lubella »

pietryna pisze:Cholera wie ile dał i czy zaniżał wartość(przesyłka 160 dolców)

To może najpierw go zapytasz zanim będziesz się wypowiadał.
pietryna pisze:Żadnego cła nie było.
Gratuluję!! :)
pietryna pisze: Rozmawiałem z dziewczyną która pracuje w urzędzie celnym. To jest loteria. Wybierają sobie kilka i sprawdzają/oclają.
Najwidoczniej niezbyt fachowo ci sprawę wytłumaczyła. Fakt i prawo jest takie że do oclenia klasyfikuje się każda paczka ,której wartość przekracza 40 euro. To ,że jest to loteria to inna sprawa i jak to w loterii bywa możesz wygrać a możesz wdupić kupe kasy! Kupisz parę rzeczy i może się udać... kupisz coś droższego (ale też nie koniecznie) i nagle jeb... płacz i płać. Tak to właśnie wygląda...
Lord_92
Kontakt:

Post autor: Lord_92 »

Ja nie mogę jak czytam niektóre rzeczy to po prostu nie wierze, ściąga w ogóle ktoś coś zza granicy w większych ilościach? Widział ktoś w ogóle jak funkcjonuje urząd celny ? Jaki nawał przesyłek jest przerzucany? Bo chyba wątpie znam wiele osób co całe rowery sprowadzają ściągaja z zza granicy i nic najmniejszej złotówki Ci nie potrącą, bzdurą jest jedno, że celnicy(często przy współpracy z rzeczoznawcami) zawyżają koszta rzekomej przesyłki, chciałbym faktycznie wiedziec kto ma jakąś praktyczną wiedzę na temat takich przesyłek... Miałem rodzine w USA przez jakieś 11 lat dokładnie mieszkali w Detroit, co jakiś miesiąc-dwa przychodziła paczka oczywiście w środku jakieś najnowsze gadżety elektroniczne i nie tylko, np iphona4 gdzie ludzie w okolicy swojego czasu nie mogli tego w PL dostac, a ja się już tym mogłem przylansic :D Waszym myśleniem to portret celnika wygląda tak: człowiek czekający na droższą przesyłkę w celu udupienia kogoś, prawda jest taka, że znikome szanse są żeby Ci coś oclili i na pewno to nie są jakieś koszta jak ktoś tam pisał, oni są głównie od uniemożliwienia przerzutu narkotyków, bądz też innego szmuglu. Pamiętajcie, że Chicago to jedno z największych Polskich miast, gdyby wszystko było takim myśleniem to nikt by nie nic nie wysyłał, daje to troche do myślenia jak przez 11 lat żadnej przesyłki nikt nie sprawdzał to jakie jest prawdopodobieństwo sprawdzenia, popytajcie ludzi którzy handlują rowerami/częściami zza granicy to się dowiecie jak to wygląda, gdyby tak było jak Wy mówicie to na nasz rynek nie trafiałoby tyle sprzętu z USA czy Kanady(myślenie przyczynowo-skutkowe). Zazwyczaj teoria a praktyka różni się diametralnie.
facebook.com/AntidoteBikepark
kontakt@antidotebikepark.pl
pietryna
Kontakt:

Post autor: pietryna »

No ja też tak uważam. I wiem jak to działa. Coś ci oclili to teraz będziesz mówił że wszystko clą.

I tak się zastanawiam, na jakiej podstawie oceniają wartość. List przewozowy? Czy jak już jest coś to walą cło od zadeklarowanej wartości(no chyba że paczka jest wbita na $50 a w środku pełno jakiegoś elektronicznego gówna w pudełkach itp.) czy zawsze rzeczoznawca?

Miałem ochotę nową starą ramę(nówka 2006) ściągać i w sumie gdyby mi mięli oclić po cenie obecnego modelu(demo) to byłby to jakiś koszmar bo cło i ten ****** vat byłyby większe niż wartość samej ramy.

Czy lepiej nie zaniżać(przynajmniej nie aż tak bardzo) i wtedy uznają że wszystko jest ok i oclą wg tej kwoty na jaką jest paczka?
Lord_92
Kontakt:

Post autor: Lord_92 »

Pietryna to już pytaj jakichś handlarzy tym, oni się na tym bardziej znają jakie jest np prawdopodobieństwo zniknięcia paczki, ja nie chce tu teoryzowac jak temacie wiele zbędnych komentarzy, ale myśle że jest to również dobre rozwiązanie, a do cła wiesz nie są to aż takie koszta, chciałem boxxa 09 wc ściągac z us na aukcji było 450 usd, i miałem do tej rodziny słac, przeliczałem to wychodziło 270 zl cła, więc nie jest to aż tragicznie dużo przy 0,1 % prawdopodobieństwu sprawdzenia paczki, a w PL praktycznie większośc rzeczy nie kupisz, bo popatrz na aukcje jak ludzie sobie windują ceny za amorki w PL, ludzie krzyczą tyle za rsy teamy 2010 co w us/cad stoi nówka WC 10 i tych ofert jest na prawde masa jest w czym wybierac, o tych sprzedawców nie trzeba się zabijac, większośc z nich bezproblemowo schodzi z ceny, przy doliczeniu 50 dolcow za przesylke ceny sie stosunkowo wyrównują, a Ty jeździsz na lepszym amorku niż byś miał w PL.
facebook.com/AntidoteBikepark
kontakt@antidotebikepark.pl
pietryna
Kontakt:

Post autor: pietryna »

Wiesz, demo 9 2006 nowe. Nie wiem czy ze sklepu czy jak. 1000 dolarów. Jakby mi cło dowalili od tej kwoty to by było do przeżycia jeszcze(700zł psu w dupę kurwa...) ale jakby poszli po linii najmniejszego oporu i sprawdzili sobie cenę demo 8 na ten rok to bym tego cła zapłacił drugie tyle co za ramę, no to pozdro dla tego kraju i ekipy rządzącej za ułatwianie życia obywatelom.

Nie wiem w ogóle co w tym wypadku bym zrobił... nie miałbym tyle pieniędzy ni cholery. Już ten 1000 + przesyłka to by było wyżyłowane dość mocno(na cło bym już musiał pożyczać)
szymon102
Kontakt:

Post autor: szymon102 »

Mam pytanie co do przewalutowania. Jeśli wpłacę x zł na swoje konto PayPal, a chce wysłać np. w USD to po przeliczeniu pieniędzy wg kursu PP będą jakieś dopłaty ?
S:sztyca CB Joplin,shiver na części,manitou black,sherman 1,5"203mm skoku.
ODPOWIEDZ