Sposób wybierania zawodników BMX RACING na Olimpiade ?

Kamil89

Post autor: Kamil89 »

Nie masz racje gdzieś w tle to może lecieć ale np. moja rodzina ogląda to z niedowierzaniem że są tacy ludzie którzy to robią :)
Pete
Kontakt:

Post autor: Pete »

Kamil89 daleka droga do O. U nas to jeszcze bardzo młoda dyscyplina. Ile jest aktywncyh zawodników ? Najpierw starty w kraju, potem w Europie i MŚ. Mówimy o min kilkanaście lat doświadczenia. Jest kilka zawodników które startuję od 5-8 lat od już są w czołówce, np Shanze Reade Elite/Pro Women / PRO, Dominigue Daniels Elite/Pro Women, Denzel Stein Elite/AA Pro. Byłem na zawodach MŚ Bmx w 2004. Poziom kat Challenge jest naprawdę wysoki a Elite to już kosmos. Diabeł byl chyba w 2005 to potwierdzi jaki jest poziom. W kraju mamy za mało torów i zawodów żeby poziom zawodników pchał się systematycznie do góry. W Lublinie powstał ogromny bikepark gdzie jest tor który podobno spełnia wymogi UCI. Kto wie może za jakiś czas zorganizują ME w BMX. Nie każdego stać na wyjazdy co weekend do np Czech. Oczywiście można u nas trenować sprinty, starty z bramki (jeżeli ktoś ma bramkę) ale to za mało. Tory są bardzo technicze. Trzeba startować z lepszym od siebie i często. Nie osiągniemy światowy poziom startując kilka razy w roku. Mój syn ma 8 lat i startował 5 razy w 09. 2 razy w Czech, 1 w Pruszczu Gdański, 1 w Tomaszowie i 1 w MP Bmx. Pan Kołodziej zorganizował bardzo fajne zawody w Pruszczu gdzie startowało 3 dzieciaków. Kto wie może w tym roku będzie 2 czy 3 razy więcej. W Tomaszowie jest zajebisty tor i jest cykl zawodów. Nie można szkolić bez torów.
Niestety nasza federacje nie traktuję ten sport poważnie. Można wybudować tor w Pruszkowie, zaprosić trenera z zagranicy żeby przeszkolił kilka osób w kraju. Wysłać info do wszystkich klubów kolarskich i w ten sposób spróbować zachęcić młodszych to uprawiane tego sportu. To nie są ogromne koszty. Potrzebne jest wsparcie z strony Pzkol. Warto podkreślić że kilka zawodników Bmx ondoszą sukcesy na Torze. np były MŚ 1996 w Bmx Jamie Staff, 8 krotny medalista MŚ i Złoty medal w Pekinie 09. W Pzkolu na pewno wiedzą kto to jest. Czyli ten Bmx jednak nie głupi sport dla dzieciaków. Jestem w dobrej myśli i mam nadzieję że podejście do tego sportu się zmieni i będzie traktowany na równo jak XC , szosa czy Tor. Tak jak w innych krajach.

Peace
------------- __o
---------- _ '\<,_
----------(_)/ (_) www.redlinebicycles.com
ODPOWIEDZ