Kaski Carbonowe vs Kaski zwykłe

Lomek
Kontakt:

Post autor: Lomek »

kolec1234 pisze:oczywiscie sie rozlecial
A jeżeli właśnie chodzi o wytrzymałość :D (pomijając fakt że kolega kolec1234 miał grubą glebę)
Kask kompozytowy jest bardziej podatny na udeżenia itp. czy jakby tego nie nazwać??
Rafcik
Kontakt:

Post autor: Rafcik »

Spaced Dzięki za odpowiedz ;)
To juz wiadomo ze Carbonowy jest tylko lżejszy, od kompozytowego, nie wiem jak uważacie, lecz gdzy wezme carbonowy lzejszy to moje mięsnie karku nie bd tak bolec jak przy zwykłym ? po całym dniu jazdy ?

A teraz powracam do firm. Wiem ze duzo pisaliscie na temat ze TLD, THE, 661, GIRO, są to jedne z najlepszych firm. Teraz sie zapytam was, bo sie napewno lepiej znacie oddemnie, ja dopiero zaczym przygode z DH, tak wiec moje pytania brzmią :
Pomiedzy Kaskami :
- 661 Evolution Carbon
- THE One Carbon Helmet
- Giro Remedy Carbon
- TLD D3 Carbon

1.Ktory byście wybrali nie patrząc na cene?
2.Który jest najbezpieczniejszy?
3.Co pomiedzy nimi sie rózni jezeli są wszystkie z Carbonu ?(Bo ja teraz procz malowan, nie widze innej róznicy..)
4.Czym sie cechoją te 4 kaski?(chodzi mi o wady i zalety kazdego kasku)

Jezeli mozecie to proszę o odpowiedz na te pytania ;) Dziękuje z góry i pozdrawiam wszystkich ;)
SeraaX
moderator
Kontakt:

Post autor: SeraaX »

Jeśli zaczynasz w DH to warto zadać pytanie czy masz już wszystko inne potrzebne do jazdy (gotowy rower w którym nic już nie chcesz na razie zmieniać, komplet ochaniaczy)
Bo jeśli nie to znaczne lepiej wydać kasę którą masz na zwykły kask + inne rzeczy.
Rafcik
Kontakt:

Rower w miare skończony, tyle ile miałem pieniedzy tyle przeznaczyłem, a teraz chce sie ubezpieczyc"", chodzi o Ciało, wiec zaczynam od kasku i gogli, w marcu bd miał urodziny to kupie sobie ochraniacze na nogi, a rekawiczi itd, to juz przy okazji jak bd jakas dostępna kwota. ;) w rowerze brakuje mi napinacza. Moze rower nie jest najwyższej klasy, lecz ja mysle ze dobry na początek, bo sie na takim naucze jedzic a potem z czasem zaczne wymiane na coraz to bardziej lepsze czesci itd ;)

Tak wiec mam na kask do xxx$ Maxymalnie do przeznaczenia, na CRC, a na tym własnie sklepie znalazłem Evo Carbonowy za xxx, i dlatego załozyłem temat bo kolega radzi mi abym wybrał THE lecz nie ma rozmiaru M ;(
Zaborowski1
Kontakt:

Post autor: Zaborowski1 »

Rafcik no to jezeli masz do przeznaczenia 180$ na kask to nie patrz na TLD D3 bo ich cena siedzi mniej wiecej na 450$ a na CRC to juz wogle ... na CRC wychodzi 2150zl wiec wogle paranoja.
GG:13430637
http://weeze.pl/ [S] mostek Straitline 2010 28mm
Spaced
moderator
Kontakt:

Post autor: Spaced »

Rafcik mam łeb jak sklep i jakos szyja mnie w moim kompozycie nie boli, a bezkarkowcem tez szczególnie nie jestem. Nie wiem po co carbonowe kaski tak na prawde bo ta róznica w wadze jakos mega odczuwalna nie jest. W trakcie jazdy jakos i tak szczególnie nie mysle o moim kasku. Jedyne gdzie róznice w wadze odczulem to ten przelajtowany spec, który nadaje sie tylko do 4x i enduro ale ten kask to taki mózgotrzep, ze nawet nie ma co o nim myslec.
Rafcik
Kontakt:

hmm, to powiedzcie mi czy Dobrym wyborem bedzie Evo Carbon jezeli do 2 tygodni nie dojdze rozmiar M z kasków THE ?
http://rafcik.pinkbike.com/
Cesiu
Kontakt:

Post autor: Cesiu »

Witam!!

Dzisiaj dotarł do mnie Evo Carbon z CRC. Oto moje porównanie z Limar Nutecase:

- waga - 661 900g, Limar 1202g, nawet jak w domu zakładam na chwile to czuć tą różnicę!!

- wygląd - 661 jest piękny ;)

- wygoda - Limar jest wygodnym kaskiem z dużą ilością otworów wentylacyjnych, gąbki całkiem nieźle przylegają, 661 jakoś lepiej leży na głowie, gąbki dopasowujące się do kształtu głowy dają radę, myślałem że to tylko taki bajer ale na prawdę fajnie się kask układa na głowie. W 661 uszy lepiej leżą, jest wygodniejszy w tym miejscu i lepiej w nim słychać otoczenie

- wentylacja - nie miałem okazji przetestować 661

- bezpieczeństwo - obym nigdy nie sprawdzał czy dobrze chroni.

Pozdro
ODPOWIEDZ