Nicolai UFO ST - cóż to takiego?

AlanCK
Kontakt:

Post autor: AlanCK »

agressor nie wydaje mi sie żeby tutaj chodziło o mocowanie dampera

Moim zdaniem ten element ma za zadanie zmniejszyć siły oddziałujące na dolną rurę podczas ugięcia zawieszenia, już sam fakt że sie go skręca na to wskazuje

Postaram sie przedstawić to na obrazku :D
Obrazek

Różową strzałką zaznaczyłem siły oddziałujące na dolną rurę podczas ugięcia zawieszenia
Niebieska strzałka czyli ten element ściąga dolną rure z podsiodłową dzięki czemu na dolną rurę działają mniejsze naprężenia.

No i tak bym to widział a jak jest w stu procentach to już trzeba pytać projektantów nicolaia :wink:
B.Z.
Kontakt:

Post autor: B.Z. »

AlanCK pisze:No i tak bym to widział a jak jest w stu procentach to już trzeba pytać projektantów nicolaia
pod warunkiem że sami wiedzą po co tak zrobili :wink:

Sorka, ale dla mnie to jest lekko zabawne. Są na świecie dziesiątki podobnych ram, i każda, KAŻDA, obchodzi się bez tego typu "odciągów". W żadnej nie łamią się dolne rury, a mocowania damperów pękają bardzo rzadko. to, że w tym przypadku wszystko jest dokładnie przeliczone i że ten element jest w tym konkretnym przypadku niezbędny z jakiegoś powodu to nie wątpię, ale w sensie ogólnym to jest wyważanie otwartych drzwi. Nic nie szkodziło, żeby zrobić to normalnie, no, ale jak ktoś napisał wczesniej - coś takiego jak Nicolai musi się czymś wyróżniać, nawet jeśli to jest najprostsza forma 1-zawiasu... No i cel jest osiągnięty, nie byłoby takiego mielenia na forach, gdyby nie to badziewie...
miki_ck
Kontakt:

Post autor: miki_ck »

B.Z. pisze:Są na świecie dziesiątki podobnych ram, i każda, KAŻDA, obchodzi się bez tego typu "odciągów".
Ale te dziesiątki nie są od Nicolai-a ;) Jeśli dokonali obliczeń czy symulacji i okazało się że rama będzie dzięki temu sztywniejsza nawet o 1-2% to dla Nicolai to już wystarczający powód żeby coś takiego zrobić :wink:
Kiedyś w Dircie czytałem bardzo fajny artykuł o Nicolaiu, opis ich fabryki i sposobu działania firmy i po prostu stwierdzam, że fakt, że coś nie jest "niezbędne" w projekcie ramy nie jest wystarczającym powodem żeby tego nie zrobić. Po prostu projektują ramę tak, żeby była najlepsza jaką są w stanie zrobić a dopiero potem wyceniają efekt swojej pracy :wink:
ODPOWIEDZ