Animowana Historia Polski ;)

bike86
Kontakt:

Post autor: bike86 »

Schodek wez sie chłopie uspokój, ile Ty masz lat? ;) Rozumiem ze ktos może nie byc Katolikiem..moze nawet pałac niechecia do KK czy wiary jako takiej , ale po co od razu kogos obrażac, wywalac z jakimis docinkami, bic piane? Gdzie jest wasza wielka TOLERANCJA? Czy tolerowac mozna tylko parady homoseksualistów itp? Czy Ty na serio nie widzisz ze uzywajac takiego jezyka i takiego toku myslenia NICZYM nie odrozniasz sie od tych znienawidzonych przez Ciebie obrońców krzyża ? Jestem przekoanany ze wielu prawdziwych ateistów i liberałów jest zawstydzonych przez taka postawe jaka prezentujesz, tak samo jak wielu homoseksualistów przyznaje ze bardzo nie odpowiada im obraz jaki kreuja parady milosci/wolnosci . Zobacz jak zachowywali sie uczestnicy akcji "Krzyz", bujanie sie na slupach, pijanstwo, okrzyki typu "pokaz cycki"..spoko ekipa, Twoja? Po prostu wyluzuj.
Schodek
Kontakt:

Post autor: Schodek »

bike86 heheh hehe ubawiłeś mnie,widzisz to co pokazuje wybrany kanał medialny...ja mogę pójść do kościoła i zrobić dowolny reportaż,i tylko od mojego humoru będzie wynikać czy pokazywać będę ludzi skupionych na modlitwie czy na dłubaniu w nosie :) Kumasz przekaz ??

Tolerancją jest szanowanie innych bez względu na własne poglądy..mnie nie wadzi modlitwa ale mierzi mnie domaganie się o więcej...ktoś zaakceptował ta animację i wydane pieniądze na promocję a Wy się bijecie o JP ?? żenada...

Pozdro
http://www.gravitycamp.pl
Gorczański Park Rowerowy - Koninki- Gravity Park już ruszył !!
bike86
Kontakt:

Post autor: bike86 »

Schodek a czy dostrzegasz roznice pomiedzy grzebaniem w nosie a dewastowaniem mienia publicznego (znaki drogowe, słupy oswietleniowe) i wykrzykiwaniu w srodku nocy niecenzuralnych tekstów (nie wposminam o najzwyczajniejszym prostackim chamskim i bezczelnym obrazaniu uczuc religijnych innych ludzi) ? Napisałes "widzisz to co pokazuje wybrany kanał medialny" , zachowania uczestników akcji krzyz nie zobaczyłem w TV, mozna sobie to obejrzec na YT, filmik recony "z reki" jednego z manifestujacych ;) "ktoś zaakceptował ta animację i wydane pieniądze na promocję a Wy się bijecie o JP" tutaj nikt sie o nic nie bije, było całkiem sopkojnie dopoki nie pojawił sie Twoj post. Czy nie wystarczyło napisac np. "moim zdaniem rola JPII w historii Polski była znikoma/nie odegrał zadnej roli" ? Naprawde epiej jest od razu sie rzucac na lewo i prawo? Zauwazyłes ze zawsze prowokujesz takie dyskusje? Liczysz na to ze osoby ktore sa zaangazowane w religie beda milczeć? Mysle ze nie bo inaczej bys nie prowokował. Masz jakis problem? Jezeli masz to czy to problem z religia w kraju czy moze masz problem sam ze soba? Znam kilku ateistów, maja sporo rzeczy do zarzucenia róznym religiom (w tym Chrześcijaństwu) jednak nie ma w nich sladu agresji. Widza tez dobre strony sytuacji. Moze ma to cos wspolnego z tym ,ze przed nazwiskiem moga wpisac sobie dr a nawet i prof.? Moze maja szersze horyzonty? Katolikowi miło jest porozmawiac z takim ateista, przynajmniej nie ocieramy sie o insynuacje, fanatyzm i szydercze nastawienie.
mysticar
Kontakt:

Post autor: mysticar »

Tak jasne, Jan Paweł II był tylko nic nie znaczącym pionkiem, zamach na niego tylko wybrykiem jakiegoś psychola.

Pisz schodek rzeczowo, a nie ogólnikowo i tylko tak żeby ci się rymowało.
ciesz się z tego co masz, lub przynajmniej śmiej...
yasiuuu
Kontakt:

Post autor: yasiuuu »

Schodek Muszę dorzucić swoje 3 grosze. Pomijając Twoją polemikę z snizy, to niestety "wszystko kościelne" zaczęło się w 966 roku, a idąc dalej z myślą "negatywnego włączania kościoła w historię Polski", to mamy spaprane 1044 lata pod znakiem krzyża(?). Wszędzie, w każdej dekadzie historii Polski przewija się kościół, który na swój sposób ukształtował bieg historii...

Karola Wojtyłę (mogli by - nie koniecznie powinni) potraktować w tej animacji jako postać historyczną, która faktycznie przyczyniła się do rozłamu "czerwonych" - chociażby jako wizytówkę Polski w Świecie.

Schodek nie wsadzaj wszystkich chrześcijan do jednego garnka z wrzącą oliwą. Przytoczyłeś fakty, gdzie chrześcijanie to zbrodniarze z przełomu wieków i kościół powinien za to przeprosić. Historia jednak zna tez przypadki, gdzie to chrześcijan szykanowano i mordowano (choćby Rzym czy PRL).
Schodek pisze:snizy możemy dyskutować tylko trzymaj rytm bez zadyszki..bo swoją postawą pokazujesz jak mało tolerancyjny jesteś w poglądach i nie ma to znaczenia czy jesteś ewangelikiem czy katolikiem...po pierwsze powinieneś być człowiekiem !!
czytaj wyżej - taka mała ironia:P

http://demotywatory.pl/2044964/8-min.
piotrex
Kontakt:

Post autor: piotrex »

Schodek nikt tu nie bil sie o JP,to ze jedna czy dwie osoby napomknely,ze pasowalby do tej animacji powinno Cie sprowokowac (jesli chcialbys rzeczowej i merytorycznej dyskusji oczywiscie) do zadania pytania: po co?za co?
Ty natomiast swoim zwyczajem zaczales od piekielka pod tytulem "wyprawy krzyzowe"-to skumaj teraz ziomus,ze za wyprawy krzyzowe juz pare razy KK przepraszal i stwierdzal ze byly zle,rozumiem ze oczekujesz listu z Watykanu prosto do swego domu?
Idac dalej-wkurwiaja mnie proby indoktrynacji forsowane przez co poniektorych,wkurwia mnie branie pod wlos i manipulacja zwierzchnikow KK tak samo jak wkurwia mnie ich bezradnosc jak trzeba zapanowac nad stadkiem (vide przenosiny krzyza).
Ale tak samo wkurwia mnie szufladkowanie ludzi ktorego wlasnie dokonales,wrzucanie ich do jednego wora (gara z oliwa jak to napisal Yasiuuu),czysta demagogia ktora uprawiasz (bo jak inaczej nazwac maglowanie tego samego tematu po raz setny z tymi samymi argumentami?) i krytykowanie wszystkiego w czambul.
Dziekuje za uwage.
Nie udzielam porad przez PW/nie skupuje sprzetu
Schodek
Kontakt:

Animacja powstała za duuuże pieniądze,pieczę nad nią sprawował zestaw mądrych głów które uznały że JP nie był dość istotny aby się tam znaleźć...ale kilka osób na forum ma inne zdanie, ja tylko wyraziłem swój pogląd na ten temat...

dla jednego Wałęsa był wielki a dla drugiego JP,dla trzeciego wielki to jest jego tata..teraz kumata ?

yasiuuu cieszę sie że KK przeprosił że wymordował pół populacji w te dwa tysiąclecia i powiedział przepraszam,to teraz niech jeszcze odda te skarby zagrabione,ziemie pozyskane i wszelkie dobra jakie zgromadził podstępem..

bike86 nie jestem ateista i nie muszę mieć inż,prof czy dr przed nazwiskiem aby wyrazić swobodnie zdanie w temacie...masz jakiś kłopot z tolerancją ?? chodzę na bosaka więc weź kamień ja nadstawię drugi policzek ;)

bike86 pisze:Schodek a czy dostrzegasz roznice pomiedzy grzebaniem w nosie a dewastowaniem mienia publicznego (znaki drogowe, słupy oswietleniowe) i wykrzykiwaniu w srodku nocy niecenzuralnych tekstów (nie wposminam o najzwyczajniejszym prostackim chamskim i bezczelnym obrazaniu uczuc religijnych innych ludzi)

Był taki demot gdzie staruszkowie biją się z kordonem służb bezpieczeństwa,hasła jakie latały w okolicy( znajomi reportaże kręcili i foty robili dla prasy ) były podobne do tych ze stadionów a w koło byli tylko ci głęboko wzruszeni obrońcy godności i wartości!!

Przestań pitolić i robić z siebie świętoszka bo ze śmiechu w klawisze nie trafiam..

Nie mam kłopotu z pamięcią o poległych ale przestańcie szopkę z tego robić i udawać oburzenie!!

kochaj bliźniego jak siebie samego..czyli wynika że siebie nie szanujecie a oczekujecie tego od innych ?/

piotrex dbaj o słownictwo jako mod

piotrex pisze:Idac dalej-wkurwiaja mnie proby indoktrynacji forsowane przez co poniektorych,wkurwia mnie branie pod wlos i manipulacja zwierzchnikow KK tak samo jak wkurwia mnie ich bezradnosc jak trzeba zapanowac nad stadkiem (vide przenosiny krzyza).
Ale tak samo wkurwia mnie szufladkowanie ludzi ktorego wlasnie dokonales,wrzucanie ich do jednego wora
Piekiełko sami rozpętaliście bo czujecie się dotknięci prawdą..

Pozdrawiam serdecznie i liczę że zrozumiecie o czym pisane..

Każdy chodzi jak chce i ufa w to co chce,tylko na siłę nie zmuszajcie innych do własnych przekonań...rozmawiajcie z innymi bo to rozwija i daje do myślenia a nie ślepego wierzenia że słuszne i jedyne to to co mówią z ambony ci co nie mają domu ani żony..a o rodzinie wiedzą wszystko i bronią jej jak lew stada ! szanować bliźniego wypada..

http://demotywatory.pl/2044919/Czyz-nie-jest-dziwne[/img]
snizy
Kontakt:

Post autor: snizy »

Schodek daj sobie spokój z tą akcją krzyż, krucjatami itd - to jest nudne.

Temat jest o czym innym, z ciekawości przejrzałem kilka stron komentarzy pod filmem na YouTube... notorycznie ludzie piszą że brak jest wspomnienia o papieżu.
Możesz papieża nie uznawać jako głowy kościoła (nawet kościoła możesz nie uznawać - wszak masz problem z tolerancją religijną) ale należy mu się ogromny szacunek i pamięć jako człowiekowi za to jaki włożył wkład w przemiany polityczno-społeczne jakie zaszły w XX w. w Polsce.

Ale Ty nie nigdy nie zrozumiesz słów: "Niech zstąpi Duch Twój! Niech zstąpi Duch Twój i odnowi oblicze ziemi. Tej ziemi!" wypowiedzianych przed w masami ludzkimi zgromadzonymi na homilii w trakcie pierwszej pielgrzymki.
Podpowiem z tym hasłem później strajkowała Solidarność.

Schodek pisze:rozmawiajcie z innymi bo to rozwija i daje do myślenia a nie ślepego wierzenia
jak się z Tobą rozmawia to czasami na myśl się cisną pewne słowa Lema
Schodek pisze:i jedyne to to co mówią z ambony ci co nie mają domu ani żony..a o rodzinie wiedzą wszystko i bronią jej jak lew stada !
znam wielu księży i naprawdę sporo wiedzą o życiu... zresztą... ja tez bronie rodziny jak lew stada i wcale się tego nie wstydzę!

co do żony... małżeństwo szybko uczy słuchania innego człowieka i drogi kompromisu - polecam. Chociaż z jednym się zgadzam.. nie rozumiem za bardzo idei celibatu, ale cóż tak już jest i kropka - nie ze wszystko trzeba popierać.
Schodek pisze:Nie mam kłopotu z pamięcią o poległych ale przestańcie szopkę z tego robić i udawać oburzenie!!
moim osobistym zdaniem masz i to duży
Schodek pisze:szanować bliźniego wypada..
wg. Ciebie szanować wypada pod warunkiem, że ktoś nie jest katolikiem (katolem)... kurde ciężko Ci musi być w tym kraju.. :(

chętnie bym z Tobą wrócił do tego tematu za kilka lat... bo tak jakoś jest, że ludzie z wiekiem zaczynają szukać głębszych wartości i przeszacowują Swój światopogląd.
podnietek
Kontakt:

Post autor: podnietek »

Temat idzie w oczywistym kierunku, wiec co mi tam:

Obrazek

Trzeba miec dystans do wszystkiego...
yasiuuu
Kontakt:

Post autor: yasiuuu »

Aż mi tu pasuje piosenka Kaczmarskiego "Kantyczka z lotu ptaka" :]

"...Jeden naród, tyle kwestii!
Wszystkich na raz - nie wysłuchasz! -
Zadumali się Niebiescy
W imię Ojca, Syna, Ducha..."
www.feel-free.pl
Schodek
Kontakt:

Foxdhx pisze:P.S. Jednego co dla mnie jako patrioty brakuje to wybranie Karola Wojtyły na papieża.
ravfr pisze:to wielkie niedopatrzenie (czyżby " federastyczna poprawność polityczna" ?).
Banan725135650 pisze:Podpisuje się pod tym
snizy pisze: Fakt, trochę zaniedbano z tym brakiem wzmianki o Karolu Wojtyle (przynajmniej pokazali krzyż z pierwszej pielgrzymki)... bez którego mielibyśmy zapewne Czechosłowację '68.
to o braku wzmianki o JP

muras pisze:Przesadzacie troche. To nie jest film na lekcje historii tylko krotki filmik majacy pokazac burzliwosc dziejow Polski. Adresatem filmu nie byli polacy. Mialo byc krotko, prosto i atrakcyjnie. Wybor JPII byl wazny dla polakow, malo kto z zagranicy zdalby sobie sprawe z tego jak bardzo.
Schodek pisze:muras dobrze prawi,bez przesady z wybieraniem głowy kościoła..to ma znaczenie ale dla wybranych..
gdzie tu obraza "katoli" ?? sami się gubicie w swoich wypowiedziach...

snizy pisze: Czasami poczytaj wieczorem jakąś książkę a nie baw się "srajtaśmo imprezę"... na reedukacje zawsze jest czas... wtedy zrozumiesz wiele nudnych faktów z historii.
snizy pisze:
pisze Ci fakty, a Ty wyjeżdżasz z jakiś durnym radiem i moherami spod krzyża... co to ma do rzeczy?? zjeżdżasz z tematu - tak jest najczęściej gdy się nie ma nic do powiedzenia.

dzisiaj sobota... zgromadziłeś zapasy papieru na imprezę?
pierwszy moherowy kamień w ręku Twoim...

muras pisze:ale szanuje ludzi wierzacych dopoki oni szanuja moje przekonania. Przywodcy religijni maja to do siebie ze ciagna za soba tlumy, a to przydaje sie jak trzeba komus wpier..., tak bylo przy wyprawach krzyzowych, tak jest teraz na bliskim wschodzie i jeszcze pewnie w wielu innych miejscach. Nawet wehrmaht mial na klamrach pasow motto "got mit uns". JPII nie byl inny. Na pewno pchnal polakow do walki o wolnosc ale w tym kilku minutowym filmiku pominiecie tego faktu nie bylo przeoczeniem. Ludzie nie znajacy historii polski nie wiedzieli by po co miedzy wojnami, rozbiorami i strajkami umieszczono wybor papierza.

..więcej dystansu proponuję i tolerancji do biegających na bosaka lub z piórami we włosach...dzięki takim szlachetnym postawom jakie siłowo prezentujecie przez wieki mordowano w imię boga !!

Kończę serdeczną wymianę zdań z ludźmi wypełnionymi miłosierdziem i szacunkiem do bliźniego.

Księga Wyjścia

4Nie uczynisz sobie obrazu rytego ani żadnej podobizny tego, co jest na niebie w górze i co na ziemi nisko, ani z tych rzeczy, które są w wodach pod ziemią. 5Nie będziesz się im kłaniał ani służył. Ja jestem Pan, Bóg twój, mocny, zawistny, karzący nieprawość ojców na synach do trzeciego i czwartego pokolenia tych, którzy mnie nienawidzą; 6a czyniący miłosierdzie tysiącom tych, którzy mię miłują i strzegą przykazań moich.

w sumie to myślałem że bóg kocha i wybacza wszystkim wszystko...no ale w sumie mylić się to ludzkie.

snizy pisze:chętnie bym z Tobą wrócił do tego tematu za kilka lat... bo tak jakoś jest, że ludzie z wiekiem zaczynają szukać głębszych wartości i przeszacowują Swój światopogląd.
snizy - mój światopogląd ukształtował się dzięki temu co widziałem gdy dorastałem w bliskiej okolicy świątyni,chodziłem na religię bo sam się na nią zapisałem,sam też z niej się wypisałem gdy zrozumiałem więcej..tak to była 6 klasa ale wystarczyło aby zrozumieć że prawdy nie znajdę w tym miejscu...możemy rozmawiać jeśli tylko masz ochotę...trzymaj tylko poziom wypowiedzi bo nerwami nie zdziałasz więcej niż ci co krzyczą pod pałacem...
jan.mikael
Kontakt:

Post autor: jan.mikael »

schodek zadaj sobie trochę trudu i poznaj jak się ocenia w światowej politologii i historii rolę Thatcher, Reagana i JP II w kontekście zagadnienia - rozkład systemów komunistycznych we wschodniej Europie. Nie chodzi nawet o obrazę, ale sugerując że wybór jp II to wydarzenie doniosłe tylko z punktu widzenia katolików tudzież jakiejś małej grupy Polaków, pokazujesz swoją ignorancję w tym temacie. Temat nie jest o tym czy chrześcijaństwo dobre czy nie dobre, po prostu uznaje sie że wybór Karola Wojtyły miał duże znaczenia dla wsparcia tożsamości narodowej Polaków tudzież mieszkańców innych państw Europy Wschodniej. Dla Ciebie Kościół to sekta, możesz go nie lubić, ale obiektywna prawda jest taka że dla Polskiej postawy wobec obalenia komunizmu ta instytucja, ba, więcej, ta WSPÓLNOTA!! miała ogromne znaczenie, co przyzna Ci każdy zaangażowany w działalność antykomunistyczną, od katofaszystów do Michnika czy Kuronia, którzy nie jedna noc spędzili pochowani po kościołach, kiedy było to jedyne bezpieczne miejsce, jedyne gdzie ich chcieli.
Ps. Ci którzy krzyczą pod pałacem pozdrawiają tych którzy obok ustawiają krzyż z puszek albo wrzeszczą "wypier*alać" do spokojnych ludzi robiących ( głupio czy nie) spokojnie to co im sumienie nakazuje. Swoją droga poziom kultury Twoich wypowiedzi też jest porażający, chyba ciężko się przenieść z elitarnego klubu Bezwzględnie Mojej Racji do bardziej otwartego audytorium, bo Tobie to ewidentnie nie idzie. Jak chociaż się o Ciebie otrze fakt że monopolu na prawdę póki co nie posiadasz to możesz próbować z ludźmi rozmawiać, na razie proponuję ograniczyć się do plucia przed monitorem..
dawniej mikael:)
Schodek
Kontakt:

...ja nie mówie co zrobił tylko zwracam uwagę na to że ktoś wydał na animację pieniądze,ten ktoś pewnie się sporo zastanawiał nad tym na co wydaje kasę,ktoś to zrobił ( Bagiński i ekipa ) ktoś ocenił efekt twórców...nawet jestem skłonny postawić tezę że był przetarg na animację i wybrano najlepszą ofertę,były też pewnie jakieś wytyczne od strony historyków co ma być w niej zawarte,jakaś komisja to oceniła...bo nie widzę tu logo sponsora reklamówki więc o co chodzi ??

...czujecie się dotknięci brakiem wzmianki o JP to napiszcie skarge do ministra kultury który wykładał na to kasę,zróbcie pikietę pod Wawelem i walczcie o swoją godność..może się uda !!

na marginesie tematu

..spadł samolot i na spontanie ludzie palili znicze - co zrozumiałe,ale to co nastąpiło po tym już jest szopką i histerią grupki fanatyków nudzących się w życiu,zerknijcie na zdjęcia kto tak pikietuje?
młodzi są w pracy a emeryci mają dużo czasu i zapału z braku zajęć...tablica powinna tam zawisnąć i to wystarcza aby okazać hołd poległym tragicznie ludziom..to miejsce to Trakt Królewski i ma swój charakter historyczny,każda zmiana w rejonie powinna być akceptowana przez konserwatora a nie że ktoś krzyczy na głos - ja chcę,ja wymagam !!
to jest miasto ludzi wielu nacji i poglądów i szanować trzeba wszystkich....

Plucie przez staruszki na kordon policji to co to jest ?? okazywanie miłości do bliźniego ??

...rozejdźmy się w spokoju,ofiara została spełniona
jan.mikael
Kontakt:

Post autor: jan.mikael »

Po pierwsze- konserwator zabytków już dawno nie wyraził sprzeciwu wobec obecności krzyża w tamtym miejscu. Po drugie- słuchasz tak ogólnych głosów że nie rozumiesz o co Ci śmieszni ludzie tam walczą- im nie chodzi o to żeby w reprezentacyjnym centrum stolicy stał na chodniku jakiś rozpadający się drewniany krzyżyk, tylko żeby ktoś GODNIE upamiętnił największą PAŃSTWOWĄ tragedię w historii RP. W stanach po WTC planuje się zagospodarowanie memorialne całej przestrzeni Ground Zero, a u nas po stracie , wyjątkowo symbolicznej, 96 najważniejszych osób w państwie, w wyjątkowy sposób łączącej Lewicę, Prawice, Młodość, Starośc, Przeszłość, Przyszłośc, wojsko, pacyfizm, pewnie tak dużo wartości jak dużo było ludzi, WMUROWYWUJE SIĘ POKĄTNIE MAŁĄ TABLICĘ?! O to chodzi tym ludziom, wszędzie trafi się grupa oszołomów, ale clue jest takie że ludzie boją się, że kiedy oni nie będą pamiętać, zapomną wszyscy. Bo to co robi się od czasów katastrofy jest potwierdzeniem zdania, że nikomu we władzach na pamięci tych ludzi naprawdę nie zależy, co jest tez wyrazem smutnej nielojalności wobec swoich Przyjaciół, i wobec osób które zasłużyły się dla tego, aby oni dzisiaj ta pamięć i szacunek mogli im godnie oddać. To jest spór o pomnik, o pamięć, o godny symbol, co zostało sprowadzone fałszywie do walki grupy fanatyków o kawałek drewna na trawniku. Takie rozwiązanie sytuacji jakie zaproponował P Komorowski za uwłaczające skali wydarzenia uznają nie tylko Jarek i powszechnie znienawidzone "katofaszystowskie oszołomy", ale chociażby i mąż p. Szymanek-Deresz, i wielu innych. Tam ma być zachowana ich pamięć, w GODNY sposób, o to tam chodzi.
Tak, zerkam na zdjęcia, tak , więcej, mam znajomych w stolicy, i co widzę? Modlące sie pod krzyżem babcie, część pewnie troche ześwirowaną, ale też normalnych miłych ludzi, którzy robią coś co mogę odbierać jako przesadny radykalizm, albo też zbyt naiwny sentymentalizm. Pewnie bym tam z nimi nie stał. Ale wtedy widzę co- tłumy wściekłych, prymitywnych, często nie posiadających nawet namiastki wiedzy i doświadczenia tych wyszydzanych "moherów" młodych ludzi, pijanych, roześmianych, obrażających, wyśmiewających, atakujących, znieważających oczywiste symbole (krzyż, flagi) czy pamięć ofiar, podburzanych przez osoby ze świata "celebrytów" ( vide Anna Mucha) tudzież pierwszej wody gangsterów ( jak bardzo tam widoczny niejaki "Niemiec", polecam zapoznać się ze sprawą szantażu na senatorze Piesiewiczu) - i czemu to nie oni są w tym sporze "tymi złymi"? Dzięki takim scenom zaczynam rozumieć po co ludzie pod tym krzyżem stoją. Jako Polak nie czuję aby zrobiono wszystko aby upamiętnić ofiary Smoleńska, nie czuję też aby zrobiono wszystko aby dokładnie wyjaśnić przebieg tej katastrofy, aby uspokoić sumienia. Ktoś kto nie stracił kogoś naprawdę bliskiego nie zrozumie jak ważna dla bliskich jest PRAWDA, poznanie PRAWDY, zrozumienie DLACZEGO. Myślę, że jesteśmy im to winni, więc sprowadzanie całej sytuacji do tematu obrony rekwizytu na krakowskim przedmieściu jest dowodem na to jak łatwo nami manipulować.
dawniej mikael:)
Spaced
moderator
Kontakt:

Post autor: Spaced »

jan.mikael najwieksza panstwowa tragedia w losach RP to lekkie nadużycie. RP nie powstała w 45.

A co do prawdy - niech sobie kupia folowe czapki zeby im rosjanie w myslach nie czytali. Ten poziom teorii spiskowej.
LisuKrakow
Kontakt:

Post autor: LisuKrakow »

jan.mikael z tym ze ten krzyz nie ma tam prawa bytu poniewaz nie jest symbolem 'katastrofy" pod Smolenskiem, tylko jest symbolem kosciola katolickiego. nie popadajmy w paranoje, symbol religijny nie ma prawa stac w takim miejscu. lepiej by go do kompletu na wawel wjebac ;p
http://www.goride.pl 661, Royal, Dartmoor, Funn najtaniej w PL - POLECAM
ravfr
Kontakt:

Post autor: ravfr »

Schodek pisze:..czujecie się dotknięci brakiem wzmianki o JP to napiszcie skarge do ministra kultury który wykładał na to kasę,zróbcie pikietę pod Wawelem i walczcie o swoją godność..może się uda !!
moja godność nie ma nic wspólnego z tym , że ktoś spieprzył robotę .

Kończmy już tą gadkę bo się żenująco robi , ładna pogoda ,może by na jaki rower .....
ravfr
Kontakt:

Post autor: ravfr »

LisuKrakow pisze:symbol religijny nie ma prawa stac w takim miejscu. lepiej by go do kompletu na wawel wjebac ;p
"wjebać" to Ci ktoś może jak go wkur*isz , pomyśl co piszesz i o czym.
podnietek
Kontakt:

Post autor: podnietek »

Pomijajac "jezyk" to niestety LisuKrakow ma racje. Dlaczego to jest akurat krzyz? Wszyscy na pokladzie to byli katolicy? Wszyscy byliby zadowoleni z "czczenia" pamieci po nich pod krzyzem - symbolem ruchu, z ktorym mogli miec malo wspolnego lub miec wrecz "na pienku"? Dlaczego wierzacy nie potrafia pojac, ze niektorym moze przeszkadzac nachalny widok symboli, z ktorymi sie nieidentyfikuja? Dlaczego nie moge powiesic sobie w oknie przekreslonego krzyza podpisanego "WON", a musze ogladac krzyz na kazdym programie telewizyjnym (no przesadzam, nie ogladam telewizji w ogole, ale jakbym...) i narazac swoje dziecko na indoktrynacje od najmlodszych lat? Dlaczego nie szanuje sie moich uczuc?

Zgadzam sie, ze trzeba uczcic pamiec tych co zgineli. Ludzie beda pamietac ich za to co zrobili i to czego nie zrobili, a mogli. Ale to co sie teraz tam dzieje to jest jakies wariactwo, z ktorego ludzie na swiecie sie podsmiewuja. Dobrze, ze wiekszosc ma do tego dystans, ktorego Polakom brakuje.
ODPOWIEDZ