Aluminiowe kolorowe nyple dla każdego. Jakie.?

Pablo666
Kontakt:

Post autor: Pablo666 »

KaKTuSSS No niby lepiej mieć dłuższe, ale nie wiem czy teraz nie mam 266mm i są za długie ; \
Czy przy zaplataniu koła można jakoś sprawdzić (nie zaplatając całego) czy szprychy będą dobre.? : )

Jeszcze takie jedno głupie pytanko, skrócić szprychy i jakoś nagwintować, zda to egzamin.?: )
KaKTuSSS
moderator
Kontakt:

Post autor: KaKTuSSS »

Pablo666 zazwyczaj szprychy na przednie i tylne koło różnią się długością, więc nie sugeruj się tym co masz w jednym kole. Przy zaplataniu nie sprawdzisz niestety poprawności doboru długości. Skracanie i gwintowanie raczej nie przejdzie.
Serwis amortyzatorów przednich BOS/anodowanie/nietypowe uszczelnienia!
Pablo666
Kontakt:

KaKTuSSSTo że są inne długości to wiem ; p Trudno żeby nie były ; p Tylne koło mam już zaplecione i wygląda że nyple alu mogę dać. Na przodzie są za długie szprychy. Fakt że trochę takich trochę takich, ale jednak i tak za długie ; ]

Dobra, coś się wymyśli.
KaKTuSSS
moderator
Kontakt:

Pablo666 ale jak za długie? wystają z nypla?
Pablo666
Kontakt:

KaKTuSSS Tak jak mówiłem dobierałem różne długości. Trochę mniej niż połowa jest prawie na końcu nypla a jeszcze są luźne.. Więc ew powymieniam te dłuższe..

AD.1 Po dociągnięciu przedniego koła, do wymiany jest 8-10 za długich szprych.
Zawsze lepiej niż 36 ; )

AD.2 Które nyple wybrać, Dartmoor czy wypróbować HT, śmigał już ktoś na HT.? Jakieś opinie.?
KaKTuSSS
moderator
Kontakt:

Pablo666 jak 8 szprych może być za długich? Zazwyczaj jedyna różnica w długości przy klasycznym zaplocie może być tylko między lewą a prawą stroną, czyli masz 18(16) szprych jednej długości i tyle samo drugiej .... chyba, że wszystkie są tej samej długości. Jeśli masz kilka szprych które są dłuższe, a dobierałeś je jak napisałem wyżej to znaczy że albo źle zaplotłeś koło, albo masz solidne bicie góra-dół. Czy to Twój pierwszy zaplot koła?
Pablo666
Kontakt:

KaKTuSSS Zaplot jest dobrze. Jak masz 4 komplety różnych długości szprych w kole to które muszą być nie dobrze. Bicia nie ma dużego.
A obręcze są nowe. Zaplatam już koła któryś raz ; p
ODPOWIEDZ