Napęd - kaseta + łańcuch + blat

uzurpator
Kontakt:

Post autor: uzurpator »

Ok. Moja propozycja:

Kaseta: http://allegro.pl/kaseta-szosowa-shiman ... 74022.html
Rozmiar 13-23 lub 13-26, do tego ładujesz z tyłu podkładkę ze starej kasety oraz zębatkę w jakim tam chcesz rozmiarze, coby na dojazd było jeżeli zaliczasz podjazdy. Ewentualnie kasetę pokroju sory w rozmiarze 13-cośtam

Blat: http://rowerowy.com/czesci/zebatki/mtb_104mm/38t_dh
Rozmiar 40 lub 42

Łańcuch: HG70 lub PC850

Dlaczego tak:
1. 8 rzędowy napęd starcza na dłużej
2. Jeżeli jesteś taki katownik na jakiego się opisujesz, to zwiększenie rozmiaru zębatek zmniejszy odbiążenia na napędzie
3. Zmieniając 38 na 42 Tracisz ok 4mm pod zębatką, więc imo do przełknięcia, zwłaszcza na HTku.
4. przełożenie 40/13 jest podobne do 34/11, naprężenia łańcucha spadają ok 15%
SegatiV
Kontakt:

Post autor: SegatiV »

Tak wygląda blat po całym sezonie w górach, sporo H przejechał w Wiśle, i na dojazdach na "Dorotkę"

Obrazek

uzurpator pisze:W praktyce będzie to mniej, bo blacik nie jest jedynym elementem w tym układzie, ale jest to dobre przybliżenie.
W praktyce będzie to więcej, dlaczego? Bo biorąc pod uwagę gorszy blat, ten będzie się ścierał szybciej, co za tym idzie łańcuch rozciągał, niszczył kasetę, a ta dodatkowo będzie obciążać łańcuch, który jeszcze bardziej obciąży blat....

Lepszy blat (nie mówię tutaj tylko o weeze), jest mocniejszy, więc jego zużycie postępuje wolniej, wtedy i wolniej niszczeje łańcuch, co za tym idzie kaseta, jeśli układ nie niszczeje w dramatycznym tempie, to koronka nie jest obciążona.

Przechodziłem to, więc wiem co mówię, nie bez powodu wybrałem właśnie ten stop do produkcji części weeze.

Oczywiście biorąc pod uwagę ten sam łańcuch, tą samą kasetę, to samo środowisko użytkowania, i tego samego użytkownika... Czyli takie badania laboratoryjne.
wojtasu
Kontakt:

Post autor: wojtasu »

SegatiV pisze: sprawdź zęby, czy nie mają wgniotów od Kety, a będziesz wiedział co jest winowajcą
Bo tak patrze na przedni blacik to na każdym ząbku wygląda tak jakby blat był z gumy , posiada w gnioty od "kety".
Natomiast na kasecie można ołówek naostrzyć :wink:
Po prostu dosyć czesto mam piach w napędzie ...
Mam uległość to błota itp. nawierzchni :wink:

Co do Blatu to się decyduje na Weezee.
Łańcuch DuraAce XTR
Kaseta Sora...

Z tego co widzę to mi jeszcze na piwo zostanie :twisted:

Pozdro !!!
Las3k_91 Ldz
Kontakt:

Post autor: Las3k_91 Ldz »

Pytanie za 100 pkt. - prędzej zetrze się aluminiowy blat czy stalowa kaseta? :wink:
Blat Truvativa + kaseta Srama 850 + łańcuch Wippermanna, np. 9SG, jak Ci zostanie, możesz dać np. droższy blat, coś fajnego na allegro wyhaczysz.
mysticar
Kontakt:

Post autor: mysticar »

Używa ktoś dartmoora horneta? Jakieś opinie? Cena ta sama co weeze i się zastanawiam...
ciesz się z tego co masz, lub przynajmniej śmiej...
Schodek
Kontakt:

Post autor: Schodek »

wojtasu a jakim smarem dbasz o napęd ??

..masz tłusty czy suchy napęd ??
http://www.gravitycamp.pl
Gorczański Park Rowerowy - Koninki- Gravity Park już ruszył !!
ODPOWIEDZ