Tryton pisze:Rysunki są już u technologa. Jeżeli wszystko pójdzie zgodnie z planem, to już w okresie świąt wrzucę fotki i krótki recenzje (wady/zalety/przeszkody) w/w patentu.
Na szczęście nie napisałem o jakie święta mi chodziło, więc można powiedzieć, że wszystko poszło zgodnie z planem (prawie)
A teraz do rzeczy,
chciałem wam pokrótce opisać jak poradziłem sobie z tymi tulejkami do zmiany kąta główki ramy.
Materiałem, który wybrałem był stop aluminium 2017A T4. Jako półfabrykat kupiłem na allegro wałek fi 80x70. Wykonanie, tak jak wcześniej pisałem, zleciłem firmie Silma Tools Sp. z o.o. z Sosnowca.
Pasowania i tolerancje dobrane zostały na miejscu po konsultacjach z technologiem, który przy użyciu współrzędnościowej maszyny pomiarowej pomierzył główkę ramy, zakupione stery na 1 1/8' i miskę sterów 1 1/8' ZeroStack. Detale odebrałem z firmy Silma Tools Sp. z o.o. w zeszłą środę.
Montaż tulejek wraz z założeniem widelca trwał jakieś 15 min. Kolega, który o wielu lat jest serwisantem, stwierdził że tulejki wchodziły z taką samą siłą co nowe stery. Świadczy to o dobrym dobraniu pasowania
Ceny:
65,- Materiał, wałek fi 80x70 (Alu 2017A T4)
270,- Robocizna :/
112,- Stery 1 1/8' (VP-A69AC)
nie zsumuję! nie będę się denerwował! :]
Jeżeli chodzi o zachowanie się roweru to ciężko jest mi coś już napisać, bo dzisiaj miałem dopiero pierwszą jazdę po lasku. Mogę tylko napisać, że jak na rower XC/allmountain (130mm/130mm) czuję się na nim pewnie.
No i kilka słit foci:
https://picasaweb.google.com/w.kwarcins ... 1250146914