inur..........
po prostu narysuj sobie rame w autocadzie i tyle. nie kombinuj z wiekszymi programami, bo samoi ch opanowanie zajmuje sporo czasu. ogolnie od lat wiadomo, w ktorych meijscach lamia sie sztywne ramy, wiec co tu sprawdzac? wzmocnienie pod glowka, ewentualnie nalozony na nia "nalesnik" tak jak u mnie i tyle. jesli to trialowka z ploza to dluga wspawka pod dolna rura od suportu.
i tak w mielcu maja rury z dosc grubymi sciankami, wiec rama w wielu miejscach (zakladajac jednorodna strukture materialu i jego wytrzymalosc, co w wypadku mielca ejst sprawa dosc dyskusyjna) bedzie miala wytrzymalsoc wieksza niz potrzeba. generalnie przy projektowaniu prostych, sztywnych ram, analiaza wytzrymalosciowa ejst zbedna! ma to sens dopiero w wypadku super ellkich rame, wazacych mniej niz 1.5kg, z cieniowanymi rurami o sciankach malej grubosci. no i oczywiscie w projektowaniu fulli, gdzie trudno "na oko" przewidziec rozklad naprezen.
spawali ram poza mielcem niestety raczej nie ma.tylko meilec posiada dojsce do materialu i tylko u nich oplaca sie robic rame na zamowienie. inna sprawa jest jakosc wykonania tych ra (nie chdzi mi tu o estetyke wykonanai spoin, bo to gowno ma do rzeczy) tylko o zachowanie geometrii i jednosladowosci. tak wiec najlepeij chyba by bylo osobiscie ich pilnowac przy wykonywaniu tejze ramy, zeby unikanc pzoniejzych komplikacji.
zycze powowdzenia
p.s. panie nowak, co mi pan na maila nie odpisujesz?
Program do rys. technicznych ram
a tak w ogole to pragne dodac, ze do acada lub solida nie trzeba jakiegos wypasionego sprzetu. ja jade na amd athlon 800, 256mb ram, za to wjebalem kase w duzy plaski 19" monitor, bo ciezko rzezbic cos na jakims malym gownie
jesli mozna powiedzic, ze "rower sam nie jezdzi" to mozna rowniez powiedzic, ze "komputer sam nie projektuje". jesli wiesz jak sie do tego zabrac, poradzisz sobie i bez komputera.
jesli mozna powiedzic, ze "rower sam nie jezdzi" to mozna rowniez powiedzic, ze "komputer sam nie projektuje". jesli wiesz jak sie do tego zabrac, poradzisz sobie i bez komputera.