Zbroja czy Stabilizator

pietryna
Kontakt:

Post autor: pietryna »

quilong pisze:Ubierzcie zbroje (z prawdziwym zółwiem) i odchylcie głowę do tyłu, mi blokuje się na żółwiu, więc jakaś ochrona przed skręceniem karku to jest...nie twierdze, że idealna, ale zawsze coś.
Stabilizator nie chroni ani trochę przed skręceniem karku.
Banan725135650
Kontakt:

Post autor: Banan725135650 »

pietryna pisze:Stabilizator nie chroni ani trochę przed skręceniem karku.
Człowieku... Nie chwytaj autora za słowa wyrwane z kontekstu całej wypowiedzi. Może przed skręceniem nie, ale zabezpiecza odcinek szyjny kręgosłupa przed nadmiernym rozciągnięciem do tylu, do przodu i na boki oraz przed nadmiernym jego ściśnięciem wzdłuż osi pionowej co może odbić się trwałym uszczerbkiem na zdrowiu osoby mającej wypadek.
off_road
moderator
Kontakt:

Post autor: off_road »

Pietryna a Ty ten wynalazek to na oczy widziałeś?

Dziwne jak zestaw zbroja + kask + lett przymierzyłem to zajebiscie ciezko jest obrocic głowe w bok o 90* wiec do jasnej ciasnej nie wal tu swoich teorii ;) bo szczena z kasku sie opiera w pewnym momencie o bark.
Ohlins RS Elka DT Marzocchi AvA DSP WP Showa KYB

Serwis:
www.fb.com/BFGsuspension
pietryna
Kontakt:

off_road pisze:Pietryna a Ty ten wynalazek to na oczy widziałeś?
Tak. Bardzo zdziwiłbym się gdyby ochronił cię przez skręceniem karku... Przed uderzeniem czy nadmiernym wychyleniem owszem ale skręcić kark w kasku i tym ochraniaczu będzie łatwiej niż w ochraniaczu bez kasku.
Banan725135650
Kontakt:

pietryna pisze:skręcić kark w kasku i tym ochraniaczu będzie łatwiej niż w ochraniaczu bez kasku
Rozwiń i wytłumacz, proszę.
XxUzixX
Kontakt:

Re: Zbroja czy Stabilizator

Post autor: XxUzixX »

Od razu zaznaczam, że nigdy nie miałem styczności z Leat'em, ale patrząc z technicznego punktu widzenia, zakładam że przed skręceniem karku to on Cię nie uratuje.. Leat chroni, aby łeb nadmiernie nie wychylił się w tył bądź przód. Przecież, na boki żadnych "blokad" nie ma.
pietryna
Kontakt:

Banan725135650 pisze:Rozwiń i wytłumacz, proszę.
Potrzeba skręcić głowę za bardzo w którąś ze stron. Jako że ochraniacz nie chroni przed skręceniami a tylko przez wychyleniem(przód tył i na boki) to mając na głowie kask który wystaje poza jej obrys dość sporo automatycznie zwiększasz długość dźwigni na którą działa siła skręcająca kark.
quilong
Kontakt:

Post autor: quilong »

pisząc "skręcenie karku" miałem na myśli generalnie urazy szyi.
http://allegro.pl/listing/user.php?us_id=20382844
XxUzixX
Kontakt:

Post autor: XxUzixX »

To my mamy wiedzieć co masz na myśli? Pisz poprawnie bo skręcenia karku troszke się różni od "urazu szyi" :)
quilong
Kontakt:

Post autor: quilong »

XxUzixX - nie czepiaj się, w zasadzie dopiero później skapłem się, że skręcenie karku to obrót wokół pionowej osi, co mniej upierdliwi zrozumieli o co mi chodziło, pozdro
http://allegro.pl/listing/user.php?us_id=20382844
Sert93
Kontakt:

Post autor: Sert93 »

Tak naprawdę definicja skręcenia karku, to przerwanie ciągłości rdzenia kręgowego, co za tym idzie śmierć, a nie jakieś obroty wokół osi...
Dino94HTT
Kontakt:

Post autor: Dino94HTT »

Jeździłem w zbroi i moim zdaniem jest beznadziejna ! ogranicza ruchy dla mnie to wielki minus ! najbardziej polecam żółwia i ochraniacze na łokcie bo w tym będziesz się czuł lepiej i nie będzie ci ograniczało tak ruchów ! Jak nie jeździsz szybko to to ci wystarczy !!:) Pozdro !
Banan725135650
Kontakt:

Dino94HTT pisze:Jeździłem w zbroi i moim zdaniem jest beznadziejna ! ogranicza ruchy dla mnie to wielki minus !
Ciekawe jaką Ty zbroję miałeś...

Dino94HTT pisze:Jak nie jeździsz szybko to to ci wystarczy !!:)
Sam sobie odpowiedz na to pytanie:
CEZAR pisze:Śmigam w dh głownie na pomorzu ale do tego dochodzą jakies wycieczki w góry, obozy, zawody.
BiałyMadball
Kontakt:

Post autor: BiałyMadball »

Dino94HTT pisze:Jeździłem w zbroi i moim zdaniem jest beznadziejna ! ogranicza ruchy dla mnie to wielki minus ! najbardziej polecam żółwia i ochraniacze na łokcie bo w tym będziesz się czuł lepiej i nie będzie ci ograniczało tak ruchów ! Jak nie jeździsz szybko to to ci wystarczy !!:) Pozdro !
Przy rejestrowianiu się na dh-zonie powinien być test na inteligencję...
Ręce opadają jak się czyta takie głupoty.
2015 set - Intense Socom FRO + Manitou Revox PRO + Boxxer RC 2012
MiP
Kontakt:

Post autor: MiP »

Dino94HTT pisze:Jeździłem w zbroi i moim zdaniem jest beznadziejna ! ogranicza ruchy dla mnie to wielki minus ! najbardziej polecam żółwia i ochraniacze na łokcie bo w tym będziesz się czuł lepiej i nie będzie ci ograniczało tak ruchów ! Jak nie jeździsz szybko to to ci wystarczy !!:) Pozdro !
Czytając takie rzeczy to wstyd mi za swój rocznik, który w nicku widnieje.
Zapewne miałeś na sobie gówno za 65zł, a nie zbroje i od razu pakujesz wszystkie do jednego worka. Przy małej prędkości nie można przelecieć przez kierownice i wylądować na kamieniach?
.proXof
Kontakt:

Post autor: .proXof »

Człowieki, stabilizator to nie ochraniacz!!! Chcecie ochrony to kupcie zbroję, chcecie mieć stabilną głowę podczas jazdy to kupcie sobie stabilizator.
BiałyMadball pisze:Przy rejestrowianiu się na dh-zonie powinien być test na inteligencję...
W 100% popieram. Powinny być jakieś testy na inteligencję i czytanie ze zrozumieniem :)
BiałyMadball
Kontakt:

Post autor: BiałyMadball »

Ktoś ogarnięty powinien kasować takie posty, bo jakiś inny "początkujący" chłopaczek przeczyta to co jest tutaj napisane, weźmie sobie te głupie rady do serca i potem zrobi sobie krzywdę. Czasem odnoszę wrażenie, że pewien procent dzieciarni która lubi spędzać tutaj swój wolny czas piszę tylko po to by "pisać". Idąc takim tokiem myślenia można też powiedzieć - Na **** mi kask skoro ogranicza pole widzenia ? albo Po co mi zbroja, skoro całkiem dobrze jeżdżę i rzadko glebię ?

Po to ktoś mądry wymyślił taką rzecz jak zbroja, kask czy ochraniacze i rozwinął ich technologię by sprawić aby ten sport był bardziej bezpieczny...
2015 set - Intense Socom FRO + Manitou Revox PRO + Boxxer RC 2012
pietryna
Kontakt:

.proXof pisze:Chcecie ochrony to kupcie zbroję, chcecie mieć stabilną głowę podczas jazdy to kupcie sobie stabilizator.
Ortopedyczny to może...
MiP
Kontakt:

Post autor: MiP »

Takie małe pokazanie jak wygląda ochrona w stabilizatorze, bez zbroi: http://www.pinkbike.com/video/247660/
ODPOWIEDZ