[Składanie] Funbike AM/FR
-
- Kontakt:
-
- Kontakt:
Są fulle z osią 9mm [starsze Demo], i suportami 68mm [Norco]. Uogólniasz jak cholera, zresztą po co się takich pierdół czepiać? Kupuje niekompatybilną z obecnym sprzętem ramę, to sprzedaje co nie pasi, kupuje inne i się nie wczuwa.
"Nie gdybajmy tylko pomagajmy" - właśnie, układanie planu zakupów na następne 3 lata to wg mnie cholerne gdybanie
"Nie gdybajmy tylko pomagajmy" - właśnie, układanie planu zakupów na następne 3 lata to wg mnie cholerne gdybanie

O to mi głównie chodziło, znaczna większość jest na standardy jakie podałem.Las3k_91 Ldz pisze: Kupuje niekompatybilną z obecnym sprzętem ramę, to sprzedaje co nie pasi, kupuje inne i się nie wczuwa.
Trzeba wiedzieć mniej więcej co się chce robić.
Tylko mówie, że moim zdaniem lepiej złożyć maszyne przez ok 2 sezony, bo gdybym ja miał kupić rower gorowy taki, żeby mi pasował to bym musiał z 8 tyś. mieć. Żeby tyle uzbierać to z 3 lata potrzebuje, a wole jeździć na HT, ale jeździć.
-
- Kontakt:
Nie wydaje mi się, nie jeżdżę od wczoraj, a rower trochę bardziej ekstremalny to marzenie od dłuższego czasu, więc wypalenie mi nie groziZa 2 lata to może całkiem stracić zajawkę, zająć się fotografią albo autem, albo np. zaciążyć jakąś pannę, nie mieć czasu i pieniędzy...

Może przejdziemy do części?
Hornet 14" do AM/FR? Dobre sobie...
Jeśli autor oczekuje od roweru jakichkolwiek możliwości podjazdu i nie ma 165 cm wzrostu to będzie mu pasował tylko Hornet w wersji 16". Do tego dwa biegi z napinaczem i rockringiem.
A poza tym kupno HT, pojeżdżenie na nim przez miesiąc lub dwa w górach, później sprzedanie go po cenie 50% nowego i kupienie fulla bo okaże się, że "a jednak full lepszy" mija się z celem. Dokładnie o te 2 miesiące jazdy + 50% ceny ramki HT.
Jeśli ma być to rower po pierwsze AM, a po drugie FR to celowałbym w Reigna. Albo X'a albo zwykłego. Oczywiście rozmiar dobrany pod siebie bo jest to pieruńsko ważne. Na przód po taniości Domain albo stare 66(co najmniej od 2006 roku). Pisze o tych amortyzatorach ze względu na ich budowę, która można porównać do budowy cepa i ze względu na łatwość serwisu, który np. w 66 ogranicza się do wylania starego oleju i wlania nowego.
Z tego co widzę chodzi Ci o rower Enduro. Ze składaniem takiego roweru najlepiej pomogą Ci ludzie z EMTB. Wejdź tam na forum, przedstaw swoje wymagania, a na pewno ktoś Ci pomoże
.
Pozdrawiam!
Jeśli autor oczekuje od roweru jakichkolwiek możliwości podjazdu i nie ma 165 cm wzrostu to będzie mu pasował tylko Hornet w wersji 16". Do tego dwa biegi z napinaczem i rockringiem.
A poza tym kupno HT, pojeżdżenie na nim przez miesiąc lub dwa w górach, później sprzedanie go po cenie 50% nowego i kupienie fulla bo okaże się, że "a jednak full lepszy" mija się z celem. Dokładnie o te 2 miesiące jazdy + 50% ceny ramki HT.
Jeśli ma być to rower po pierwsze AM, a po drugie FR to celowałbym w Reigna. Albo X'a albo zwykłego. Oczywiście rozmiar dobrany pod siebie bo jest to pieruńsko ważne. Na przód po taniości Domain albo stare 66(co najmniej od 2006 roku). Pisze o tych amortyzatorach ze względu na ich budowę, która można porównać do budowy cepa i ze względu na łatwość serwisu, który np. w 66 ogranicza się do wylania starego oleju i wlania nowego.
Z tego co widzę chodzi Ci o rower Enduro. Ze składaniem takiego roweru najlepiej pomogą Ci ludzie z EMTB. Wejdź tam na forum, przedstaw swoje wymagania, a na pewno ktoś Ci pomoże

Pozdrawiam!
http://tadziu-.pinkbike.com/album/2k12-Riding/
-
- Kontakt:
Niestety trochę więcej niż zakładany przez Ciebie budżet;) Ale chodziło mi tu przede wszystkim o koncepcję roweru.BlackHornet pisze:piotrmarch Widziałem, widziałem i nie powiem, bo taki rower byłby w sam raz na moje potrzeby Tylko zastanawiam się ile Cię to kosztowało.
Najlepiej byłoby jakbyś wybrał się w jakiś ciepły weekend na Kamieńsk i pogadał z miejscowymi, poprzymierzał się do różnych rowerów i zobaczył co z czym się je.
Do stylu jazdy o jakim opowiedziałeś idealnie pasuje mi tu full o skoku 140-170 poskładany na lekkich częściach. HT daje radę, ale odbiera sporo przyjemności podczas przejażdżek w górach.
-
- Kontakt:
Wg mnie też full.
BlackHornet - możesz pokazać jakieś zdjęcię, aukcję roweru, który idzie mniej więcej w tę samą stronę? Bo ja bym rozważał jakiegoś Nomada + 1 blat z szeroką kasetą, ["bardziej ekstremalnie"], ale to kwestia gustu. Zakładam, że skoro nie jeździsz od wczoraj, to jakieś preferencje i wizję masz.
BlackHornet - możesz pokazać jakieś zdjęcię, aukcję roweru, który idzie mniej więcej w tę samą stronę? Bo ja bym rozważał jakiegoś Nomada + 1 blat z szeroką kasetą, ["bardziej ekstremalnie"], ale to kwestia gustu. Zakładam, że skoro nie jeździsz od wczoraj, to jakieś preferencje i wizję masz.
-
- Kontakt:
Od kiedy zacząłem interesować się tematem, miałem kilka zajawek (DH, poźniej może jakies FR etc.) Teraz najbliższe moim ideałom byłoby na przykład takie yeti http://yeticycles.com/#/bikes/SB66/9/ czy spec piotrmarcha, ale chciałem racząć trochę spokojniej, od jakiegoś HT, bo budżet niewielki.
Edit: Kropka dodana
Zresztą widzę, że =disbrainer= też ma horneta
Przynajmniej na PB.
Edit: Kropka dodana

Zresztą widzę, że =disbrainer= też ma horneta

-
- Kontakt:
-
- Kontakt:
BlackHornet, nie sugeruj sie nazwami jakimi okreslane sa rowery/ramy, bo w wiekszosci sa one z dupy. jeden nazwie je tak a drugi juz inaczej. zastanow sie przede wszystkim jakie masz konkretnie wymagania i w jakim terenie bedziesz najwiecej jezdzil. ocen czy sa to tereny gorskie, mocno wyboiste, czy raczej gladkie lesne sciezki / drogi szutrowe / wrecz asfalty (z tego co zauwazylem to w AM sporo tych dwoch ostatnich bywa). na podstawie tego lepiej wybierac rame, czy ma to byc HT czy full o skoku 130, 150 czy 170. przynajmniej ja bym tak zrobil ponownie gdybym mial po raz kolejny skladac/kupowac rower.
jak dotad absolutna WIEKSZOSC z dostepnych fulli od AM po mniejsze FR ma oske 10mm i mufe 68/73 (przez wzglad na zastosowanie przedniej przerzutki) - wszystkie ramy ktore takiej mozliwosci nie maja, jak dla mnie odpadaja w przedbiegach, chyba ze stac Cie na Hammerschmidt'a.
osobiscie uwazam, ze tak jak Tadziu wspomnial, zwykly Reign 152mm (nie koniecznie X) bylby dla Ciebie idealna opcja, bo zaspokaja pelen zakres od AM do lekkiego FR. lub inna ramka podobnej klasy.
osobiscie niezgadzam sie, ze kupowanie HT na poczatek z mysla o przekladce jest bez sensu. gdybym nie mial kasy na fulla, a wiedzial jakiego bede szukal, to wolalbym zlozyc dobrego sztywniaka (wlasnie na hornecie np) by potem przelozyc tylko czesci, a poprzednia ramke sprzedac/zostawic dla zony, etc.
jak dotad absolutna WIEKSZOSC z dostepnych fulli od AM po mniejsze FR ma oske 10mm i mufe 68/73 (przez wzglad na zastosowanie przedniej przerzutki) - wszystkie ramy ktore takiej mozliwosci nie maja, jak dla mnie odpadaja w przedbiegach, chyba ze stac Cie na Hammerschmidt'a.
osobiscie uwazam, ze tak jak Tadziu wspomnial, zwykly Reign 152mm (nie koniecznie X) bylby dla Ciebie idealna opcja, bo zaspokaja pelen zakres od AM do lekkiego FR. lub inna ramka podobnej klasy.
osobiscie niezgadzam sie, ze kupowanie HT na poczatek z mysla o przekladce jest bez sensu. gdybym nie mial kasy na fulla, a wiedzial jakiego bede szukal, to wolalbym zlozyc dobrego sztywniaka (wlasnie na hornecie np) by potem przelozyc tylko czesci, a poprzednia ramke sprzedac/zostawic dla zony, etc.
mam horneta 16" i uzywam go jako all-around. bardzo fajny rower uzupelniajacy fulla 180mm.BlackHornet pisze:Zresztą widzę, że =disbrainer= też ma hornetaPrzynajmniej na PB
Właśnie o to mi chodziło=disbrainer= pisze:osobiscie niezgadzam sie, ze kupowanie HT na poczatek z mysla o przekladce jest bez sensu. gdybym nie mial kasy na fulla, a wiedzial jakiego bede szukal, to wolalbym zlozyc dobrego sztywniaka (wlasnie na hornecie np) by potem przelozyc tylko czesci, a poprzednia ramke sprzedac/zostawic dla zony, etc.

Jeszcze chciałbym przypomnieć o kasku i ochraniaczach

Ale jak już full'a to jw. Reign, jest bardzo "elastyczny", można go zrobić na maszyne do ciężkich zastosowań lub na dalekie wyprawy. Ale najpierw skupiłbym się na HT, bo lepszy HT na X-9 niż full na X-3 :P
-
- Kontakt:
Mam Horneta 16 cali 180skok ,180 wzrostu prawie 100 kg czystego hiphopu.
Rama ogarnia zaskakująco dużo ,na podjazdach trochę przymała i geo trochę słaba ale odwdzięcza się na zjazdach.Polecam gorąco. Oprócz tego mam sprzęt do Enduro ale Hornet na krótsze wycieczki by mi wystarczył.
Myślę że na początek Ci to styknie a jak już będziesz wiedział czego oczekujesz od roweru łatwiej będzie Ci wybrać ten odpowiedni.
Ponad to uważam ,że 5koła to kwota nawet za wysoka na HT ,spokojnie zmieścisz się w 3 z używanym amorem.
Ja zaraz po XC wskoczyłem na Kone Coilaira i teraz uważam że to był kiepski wybór i taki Hornet byłby lepszym:)
Pozdro 600
Rama ogarnia zaskakująco dużo ,na podjazdach trochę przymała i geo trochę słaba ale odwdzięcza się na zjazdach.Polecam gorąco. Oprócz tego mam sprzęt do Enduro ale Hornet na krótsze wycieczki by mi wystarczył.
Myślę że na początek Ci to styknie a jak już będziesz wiedział czego oczekujesz od roweru łatwiej będzie Ci wybrać ten odpowiedni.
Ponad to uważam ,że 5koła to kwota nawet za wysoka na HT ,spokojnie zmieścisz się w 3 z używanym amorem.
Ja zaraz po XC wskoczyłem na Kone Coilaira i teraz uważam że to był kiepski wybór i taki Hornet byłby lepszym:)
Pozdro 600
-
- Kontakt:
=disbrainer= Tak, jak pisałem. Tereny okoliczne, czyli lasy (dużo lasów, bo lubie jeździć po korzeniach i jakichś niewielkich rock gardenach), od czasu do czasu góry, częściej góra kamieńsk (na kamieńsk spokojnie podjeżdżam na XC). Do tego różne dziwne miejscówki typu okolice kopalni odkrywkowej Bełchatów (nielegalnie co prawda, ale cóż...frajda ważniejsza
)
Myślę bardziej o HT bo chciałbym zacząć od bike'a z dobrym osprzęcie, którego nie będę musiał zmieniać przez pewien czas oprócz, ewentualnie ramy. Wydaje się się to lepsza opcja niż full na niskim osprzęcie lub skatowanym.
Kask i ochraniacze to temat oddzielny, mam na to odłożone parę groszy
misiopysio Hornet to nie jest czasem rama do skoku maks. 150mm?

Myślę bardziej o HT bo chciałbym zacząć od bike'a z dobrym osprzęcie, którego nie będę musiał zmieniać przez pewien czas oprócz, ewentualnie ramy. Wydaje się się to lepsza opcja niż full na niskim osprzęcie lub skatowanym.
Kask i ochraniacze to temat oddzielny, mam na to odłożone parę groszy

misiopysio Hornet to nie jest czasem rama do skoku maks. 150mm?