Olej, smar do łańcucha
Finish line dry (czerwony), używam od jakiś 3-4 lat i jestem zadowolony.
Po każdym wypadzie warto przetrzeć łańcuch i przesmarować na nowo.
Co prawda ja śmigam przeważnie na suchym i zawsze jest masa kurzu.
W sumie ostatnio na mega błocie to i tak nie robiło różnicy bo nawet rolka się schowała pod błotem ;]
Po każdym wypadzie warto przetrzeć łańcuch i przesmarować na nowo.
Co prawda ja śmigam przeważnie na suchym i zawsze jest masa kurzu.
W sumie ostatnio na mega błocie to i tak nie robiło różnicy bo nawet rolka się schowała pod błotem ;]
Raz tylko zmieniałem łancuch + kaseta, ale to jakiś miękki badziew był, a hussefelt trzyma do dziś ;]EZrider pisze:Że Ci się chce... Ile trzyma Ci napęd?
Przesmarowanie zajmuje raptem 10-15 min, bo warto chwilkę poczekać aż olej zgęstnieje.
Czyszczenie?
Ręcznik papierowy w lapę i nawijasz korbą ;]
Więc albo dobre smarowanie i syf, albo "gorsze" i czystość + częsty serwis
-
- Kontakt:
Shibby - ile km to jest "raz"?
A przez 10-15 minut to można Boxxa przesmarować, a nie łańcuch... no chyba, że go masz 500m
Wg mnie Ez i Vin mają rację, pitolicie się z tymi łańcuchami jak matka z łobuzem. Ja smaruję pilarkowym, jest czysto i mój 9SG rozciągnął się raptem o ~0,4% przez półtora roku. Kaseta jeszcze mniej się zużyła. A śmigam dłuższe trasy często też i nie uważam się za słabiaka. Btw źle zacytowałeś.
A przez 10-15 minut to można Boxxa przesmarować, a nie łańcuch... no chyba, że go masz 500m

Wg mnie Ez i Vin mają rację, pitolicie się z tymi łańcuchami jak matka z łobuzem. Ja smaruję pilarkowym, jest czysto i mój 9SG rozciągnął się raptem o ~0,4% przez półtora roku. Kaseta jeszcze mniej się zużyła. A śmigam dłuższe trasy często też i nie uważam się za słabiaka. Btw źle zacytowałeś.
-
- Kontakt:
Przerobiłem czerwonego i zielonego Finish Line - według mnie oba z dupy. Od początku tego sezonu używam oleju Pedros Extra Dry (stosuję na każde warunki) i jestem mega zadowolony, od siebie polecam! Swoją drogą ciekawa opcja z tym olejem do prowadnic i łańcuchów - będzie następną pozycją do przetestowania!
-
- Kontakt:
Napęd mam 3 sezony, tylko raz przeczyściłem go w ten sposób, ze wrzuciłem go do butelki z wodą i proszkiem do prania, później powiesiłem na drucie za koniec i od góry strzykawką lałem olej od amortyzatora. Smarowanie w rowerze było może 2-3 razy (lanie na łańcuch, kręcenie, szmata i kręcenie). I napęd się trzyma! Nic nie skrzypi, nie piszczy, nie trzeszczy, a Wy tu co jazdę smarujecie FL. To świadczy o tym, ze FL jest ch*jowy czy o tym, ze macie słabe napędy?
Wypróbowałem olej do prowadnic pił łańcuchowych Lotosa i zastanawiam się skąd ten zachwyt użytkowników
Podobno każdy miał być dobry...
Łańcuch po 2h jazdy staje się czarny i gromadzi dużo więcej brudu niż FinishLine Wet.
Jeżeli już polecacie, to moglibyście podać jakiś wypróbowany model i producenta tego oleju? Z góry dzięki
Las3k_91 Ldz - mógłbyś dać nowego linka, bo ten starszy nie działa

Łańcuch po 2h jazdy staje się czarny i gromadzi dużo więcej brudu niż FinishLine Wet.
Jeżeli już polecacie, to moglibyście podać jakiś wypróbowany model i producenta tego oleju? Z góry dzięki

Las3k_91 Ldz - mógłbyś dać nowego linka, bo ten starszy nie działa

-
- Kontakt:
Tak poszukałem w googlu tematów o oleju do łańcucha i z wielu padło na tego kotleta.
Zastanawiam się nad zakupem oleju do łańcucha do zjazdówki (jedynie suche warunki, sporo kurzu) Do tej pory robiłem szejka z rozpuszczalnika, a potem szejka w oleju do amortyzatorów, na koniec zawijałem w szmatkę i rzucałem o ziemię żeby był suchy.
Przeglądając allegro znalazłem 2, które przykuły moją uwagę:
Jakiś antystatyczny:
http://allegro.pl/smar-do-lancucha-expa ... 05642.html
A tutaj cisną na kozaka i ich olej "działa nieco inaczej niż inne suche smary" i smaruje ze smakiem:
http://allegro.pl/olej-do-lancucha-chai ... 19851.html
No i jak z tym olejem do pilarek?
Wolał bym aby łańcuch był na prawdę suchy i nie przylegał do kurzu, nie chcę wydać zbędnie gotówki, i żeby ten olej się trzymał w miarę jak najdłużej.
Zastanawiam się nad zakupem oleju do łańcucha do zjazdówki (jedynie suche warunki, sporo kurzu) Do tej pory robiłem szejka z rozpuszczalnika, a potem szejka w oleju do amortyzatorów, na koniec zawijałem w szmatkę i rzucałem o ziemię żeby był suchy.
Przeglądając allegro znalazłem 2, które przykuły moją uwagę:
Jakiś antystatyczny:
http://allegro.pl/smar-do-lancucha-expa ... 05642.html
A tutaj cisną na kozaka i ich olej "działa nieco inaczej niż inne suche smary" i smaruje ze smakiem:
http://allegro.pl/olej-do-lancucha-chai ... 19851.html
No i jak z tym olejem do pilarek?
Wolał bym aby łańcuch był na prawdę suchy i nie przylegał do kurzu, nie chcę wydać zbędnie gotówki, i żeby ten olej się trzymał w miarę jak najdłużej.