[amor] Domain spawanie mocowania hamulca
W aluminium? Co Ty masz gwintowniki z plasteliny?ari4 pisze:Mam nadzieję, że masz trochę pojęcia o gwintowaniu? Jak nieumiejętnie będziesz gwintował, to np. może Ci pęknąć gwintownik i zostanie on w otworze. Wtedy już nic nie zdziałasz
To tam jest śruba M5 normalnie?
Ja bym nie wiercił głębiej, bo się przebijesz do środka goleni. Z drugiej strony możesz ryzykować, dolne i tak do śmieci się nadają.
Z gówna bata nie ukręcisz.
Widzę, że nigdy nie gwintowałeś w ameliniumKubaLaPL pisze:W aluminium? Co Ty masz gwintowniki z plasteliny?
To tam jest śruba M5 normalnie?
Ja bym nie wiercił głębiej, bo się przebijesz do środka goleni. Z drugiej strony możesz ryzykować, dolne i tak do śmieci się nadają.

Jak gwintujesz blaszkę grubości 3mm, to spoko - można na przypał gwintować, ale jak gwintujesz na głębokość kilku cm, to "amelinium" jest gorsze od stali, bo jest bardziej miękkie i pakuje gwintownik, przez co łatwo złamać. Mam pewne doświadczenie.
Dlatego polecałem aby gwintować na denaturat, bo on powoduje, że aluminium nie oblepia gwintownika.
A tak btw. gadamy o stopie magnezu, a nie aluminium. Nigdy w nim nie gwintowałem, więc tylko ostrzegłem przed tym

Mówisz o magnezie czy alu?
Ja przez 2 lata pracowałem w firmie, gdzie bardzo często gwintowałem w alu, stali i kwasówce. I powiem szczerze - tylko kwasówka jest gorsza nawet gwintując specjalnymi gwintownikami.
W alu jest tak, że nawet jak Ci gwintownik nie pęknie, to jak się oblepi wiórami, to zrywa się gwint. Dlatego ważne jest smarowanie przy gwintowaniu. Nawet zwykły łój jest dobry.
Ja przez 2 lata pracowałem w firmie, gdzie bardzo często gwintowałem w alu, stali i kwasówce. I powiem szczerze - tylko kwasówka jest gorsza nawet gwintując specjalnymi gwintownikami.
W alu jest tak, że nawet jak Ci gwintownik nie pęknie, to jak się oblepi wiórami, to zrywa się gwint. Dlatego ważne jest smarowanie przy gwintowaniu. Nawet zwykły łój jest dobry.
Ja też z m6 na m8 robiłem bez żadnego rozkminiania. Cofałem co obrót gwintownik(taki spiralny bardzo - wywalał wszytko do tyłu). Za to śruby z M6 na M8 się nie dało i trzeba było najpierw M7 dać.
Poza tym zauważyłem że to głównie olej który dałem na gwintownik powodował jego zaklejanie.
http://www.engramtools.pl/upload/gwinto ... li-tlo.jpg
Podobny do tego w środku ale dłuższy, bardziej spiralny i zakończony ostrym czubkiem.
Poza tym zauważyłem że to głównie olej który dałem na gwintownik powodował jego zaklejanie.
http://www.engramtools.pl/upload/gwinto ... li-tlo.jpg
Podobny do tego w środku ale dłuższy, bardziej spiralny i zakończony ostrym czubkiem.
-
- Kontakt: