Wybór sztywnej ramy FR

brooce
Kontakt:

Post autor: brooce »

Ach przepraszam! Kumpel miał P3 która mu tak pękała, może one się czymś różnią.
http://brooce.pinkbike.com
Sert93
Kontakt:

Re:

Post autor: Sert93 »

Bogumil pisze:No to jeżeli zależy ci na wytrzymałości to NS'a odradzam, prawie wszystkim moim kolegom pękła pod główką, już widziałem z 10 jebniętych NS'ów.
Nie chce robić znowu pojechanki w tym temacie ale ramy stalowe są znacznie słabsze od aluminiowych bo stal ma znacznie niższy stosunek wytrzymałości do gęstości niż aluminium po za tym rama stalowa nie może być obrabiana cieplnie po spawaniu w przeciwieństwie do aluminiowej.
Przez wysoką gęstość rurki w takich ramach są ultra cieniutkie i takie ramy podczas jazdy plączą z bólu po za tym maja znacznie mniejszą sztywność i ważą więcej.

Ja kilka lat temu na swoim specu P2 katowałem wszystko, takie hopeczki to dla tej ramy lajt: http://www.pinkbike.com/photo/4281644/
Dropy też znosiła bez problemy: http://www.pinkbike.com/video/134512/
Z dużym amorkiem na tej ramie jeździ się na prawdę dobrze.

Tyś chyba nie miał stalowej ramy do fr/dh w rękach typu Surge.
Takich pierdół dawno nie słyszałem, za pisanie takich bzdur na forum powinien być ban, ludzie to czytają, a potem się sugerują takimi głupotami. Ktoś, kto rzeczywiście się na tym zna, powinien te Twoje teorie zrównać z ziemią.

PS. mam wrażenie, że masz kompleks wyższości na tle sprzętu, który użytkowałeś... żenujące.
SegatiV
Kontakt:

Post autor: SegatiV »

Mnie w dziwce wkur**ało to, że ma poziome haki, dla mnie rama jest genialna, wytrzymała itd. ale to ją dyskwalifikuje, nie chciało by mi się bawić w jakieś napinacze rodem z bmx itd.

Brałbym coś od darta, nowe hornety czy phantomy wyglądają miodnie, a po doświadczeniu ze starym Street Fighterem nie boję się kupować/polecać ich sztywniaków, wysokiej klasy Chińczyk, będzie działać :)
Vinrael
Kontakt:

Post autor: Vinrael »

SegatiV - masz rację, dart będzie dobrym wyborem. Ale tak się zastanawiam... Do bitcha nie było przypadkiem po prostu dokręcanych haków?
SegatiV
Kontakt:

Były wkręcane, na dwie śruby, ale właśnie tego nie chciało by mi się używać, pół tyłu do rozebrania żeby oponę wymienić :P
MUSZEL
Kontakt:

Post autor: MUSZEL »

ale Surge ma już pionowe haki ;)
SegatiV
Kontakt:

Dlatego rama jest zayebista!

Ale ja lubię aluminioki, bo są nieco lżejsze i jak się zarysują to nie rdzewieją brzydko.
MUSZEL
Kontakt:

Post autor: MUSZEL »

SFa od Darta też miło wspominam, teraz siostra ma Street Style'a, także moim zdaniem Dart vs. NS to tylko kwestia co się bardziej komu podoba :)
ramy typu Morfinka, Cock, Cocker - fajne, ale już troche mają latek. Chyba że kolega chce się bawić w FR definiowane jako latanie 5m dropów i 15m przelotów. A szpece pe są jednymi z najbrzydszych sztywniaków, moim zdaniem :P
Sokół
Kontakt:

Post autor: Sokół »

Wiedziałem, że Bogumil będzie się udzielał w tym temacie i nie zawiodłem się jego wypowiedziami, kompendium beki.

Bierz Surge'a. Bitch fajna rama ale stara, dorwać egzemplarz, który nie jest przetyrany będzie ciężko. Dużego wyboru nie ma niestety.
Paton
Kontakt:

Post autor: Paton »

Dzięki za rady ;)
Bardzo mi pomogliście.
ODPOWIEDZ