korby bmx w mtb. miski i łozyska.

QPA
Kontakt:

Post autor: QPA »

hehe no własnie chodziło mi o te JUZ nie aktualne suporty:P
www.ROMED.pl lamusy!
erenes
Kontakt:

Post autor: erenes »

ja myslałem o samych miskach i łożyskach. Patrz pierwszy post.

a Twoje pytanie o to jak to wyglada. Oska ma kanciki i inne rzeczy ale najczęsciej jak jest na kulkach. Czasem na maszynach jest tak że nie możesz oski regulowac- ma kancik który wchodzi jak podkładka z jednej strony i blokuje sie od zewnątrz na łożysku. Z drugiej wrzucasz podkładki i już.

A jak normalnie jak os jest gładka? wyboraż sobie że po środku nie masz ramy tylko samo 1 łożysko. W nie wkładasz oske- możesz wsadzic z jednej i wyjąc z drugiej. No wiec wkłądasz do nieówno 1/3 z lewej oski 2/3 z prawej. Póżniej zakładasz ramiona i patrrzysz jak głeboko wchodza na wielowpust, dalej:

-wrzucasz miedzy łożysko a ramiona (narazie bez zebatki) kilak podkładek z kadej strony na puste miejsce ale mniej niż tego pustego miejsca. Wszystko lata troche na boki po założeniu do końa ramion

-wrzucasz ciut wiecej (1-3mm) podkładek niz trzeba i zakładasz ramiona do końca. Do końca nie wejdą o te 1-3mm!!! ale tylko 1-3mm by siedziąły na osi głęboko i pewnie.

i to wszustko. Zebatka sama lub czasem na takiej podkładce z kanciekiem traktujesz jak kolejna podkładke tylko przykreconą do ramienia.
dupa.
troyo
Kontakt:

Post autor: troyo »

mam oske 19mm ale i wystaje tylko ta czesc 19mm grubsza czesc jest schowana . a wiec ta srebrna podkladka z kolnierzem ma wejsc w pajaka tak ?? i pajak ma byc grubszy od niej (bo sam se dorabiam w koncu 160 zeta za kawalek alu nie dam jeszcze mnie nie ******** :]) a taka instrukcje mam w domu :P tylko wlasnie nie wiem czy to gowno ma wejsc w srodek pajaka czy pajak ma sie na tym oprzec czy w ogole tego ma nie byc :]bo nie wiem czy zrobic otwor w pajaku 19mm czy 26 chyba pod ta podkladke :P
troyo
Kontakt:

a i kupilem je na allegro jakies miech temu ale nie wiem czy bedzie je mial ten typ jeszcze jak cos to wal na gg 3036696 to dam ci maila do niego jak znajde :]
erenes
Kontakt:

wszysto zalezy od korb i ramy jak do wygląda. Jak szersza czesc 20mm nie wystaje z ramy to ja by pająka robił pod to 19mm, zawsze póxnije można powiększyć.

http://www.dmrbikes.com/maintain/mk2_cr ... lguide.pdf

po prostu same podładki, A pająk zamiast podkąłdki. Nie moze byc luzu nie moze latać na osi. Ja miałem tak że podkąłdka z kołnierzem miała w środku śrendicę 19,5mm i jak konocówki osi miały 19mm to by lataa , a na 20mm nie wchodziła- wiec miałem 5mm gdzie sie klinowała na 19,5. Zebatki maiły około 24mm ze sklepu- wiec podkładaka by aprzydatna, ale nowe żebatki mam bez podkąłdki na 19,5mm.

Mam inne korby całe gładkie 20mm io końcówki tez. Wtredy zebatkę na 20mm bez podkałdek,

wio!
dupa.
troyo
Kontakt:

czyli z tej instrukcji dmr'a wynika ze jak se zrobie stalowego pajaka to nie trza tej tulejki z kolnierzem :] tylko podkladki dystansowe od strony suportu ta?? pajaka chce zrboic 8mm grubosci w miejscu gdzie styka sie z osia :] moze byc taki gruby ?? czy cienszy zrobic??
troyo
Kontakt:

a jak cos spitole srednice i zamiast 19 wyjdzie np 19,5 to poprostu powieksze otwor pod ta srebrna tuleje i po sprawie :P
erenes
Kontakt:

tylko na poczatku załóż sobie korbe w ramie (oske i miski) i pobaw sie nakładajac kilak razy ramiona do konca i patrzac ile podkładek powinno byc by ramiona siedzuiały głęboko, prawie do końca (bez 2mm) ile podkładek wtredy można wrzucic (zebatka czy pajak) to przeciez jedna z tych podkąłdek, najblizejkorby- zebwnetrzna i już.

!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
no i obczaj czy ta zewnetrzna podkładka bedzie siedziła na ktorym fragmencie osi. Niektóre osie całe są 20mm wiec no problem, inne 19mm-19,5-20mm. I raqz siedzi na 5mm gdzie 19,5mm jest bo 19 przechodzi w 20, a raz siedzi po prostu na 19mm. Wiec sprawdz i juz, OK.
!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

a tu grafika:
http://www.astercity.net/~erenes/3pcs.jpg
dupa.
troyo
Kontakt:

to co jest grubsze jest schowane i nie wystaje :P bo zaraz za miskami sa tez takie podkladki z kolnierzami do uszczelnienia :] heheh rysuneczki zajebiste :P thx .
enjoy
Kontakt:

Post autor: enjoy »

ja moge sprzedac caly zestaw bmx=>mtb

http://users.mci.tychy.pl/~badmike/foty ... CI0026.jpg

pajak zajebisty, lozyska, miski oryginalne stalowe, te podkladki uszczelniajace, dodac moge zebatke z fsa 38T, a nawet klucz do suportu. wszystko pod oske 19mm.

z cena nie wiem jak to bedzie, zalezaloby mi sprzedac wszystko z pajakiem, bo potem samego nie sprzedam, a ze potrzebuje kolo 120zl na zebatke bmx wiec pewnie za tyle sprzedam.
troyo
Kontakt:

a ile chcesz za pajaka ??
ODPOWIEDZ