Po raz kolejny nowy pyta o rower.

agressor
Kontakt:

Post autor: agressor »

Raczej w rozmiar L celuj. Ja mam 190cm i w niektórych m'kach zahaczam kolanami o kierownice a większość L pasuje. Jeśli piszesz że masz budżet do 7k to może warto dołożyć jeszcze troszkę i wziąć nówkę canyona z gwarancją. https://www.canyon.com/pl/gravity/torqu ... pzone.html

Przy twojej masie sprzęt dostanie trochę w dupe więc gwara to byłby istotny atut. dolicz sobie jeszcze minimum 200 zł na twardsze sprężyny.
Ricqo
Kontakt:

Post autor: Ricqo »

Myślałem o tym canyon-ie ale niestety wykracza on poza moj budzet a jest on sztywny i nie do ruszenia, ponieważ musze jeszcze kupić całe oporządzenie. Yhym a jak to jest z tymi spręzynami? To chodzi o spręzyny w przednim i tylnym amoru?
Zalas
Kontakt:

Post autor: Zalas »

Tak. Dobiera się je pod wagę raidera :) Tak samo trzeba ustawić tłumienie oraz sag pod wage i preferencje konkretnej osoby :)
Specialized Big Hit III 07r + 888 RC 2005r 170mm
Ricqo
Kontakt:

Czy moge was prosic o link do takiej twardszej sprezyny? Czy są one uniwersalne? Czy każdy amortyzator/damper ma inną? Jak jest z dostępnością tych sprężyn? Na które parametry patrzeć przy wyborze spręzyny?

Pozdrawiam
Zalas
Kontakt:

Sprężyny różnią się w zależności od producenta i bardzo często też modelu. Przykładowo: sprężyna z marzocchi bomber nie będzie pasować do Rock Shox boxxer. Informacje o twardościach sprężyn znajdziesz na stronie producenta lub na forach internetowych bo takie tematy przewinęły się miliard razy. Z damperami jest trochę prościej bo dużo sprężyn jest kompatybilnych z różnymi damperami jednak trzeba pamiętać aby nie wziąć za krótkiej albo za długiej.
Ricqo
Kontakt:

No i wszystko jasne, popatrzyłem troche w necie i przy sprezynach do amortyzatora przedniego sa wypisane czy sa twarde,srednie czy miekkie. Jak już wybiore rower to wtedy będe sie dopytywał jaka sprezyna bedzie pasować do danego amora, a może się okaże, że już są wsadzone tam twardsze spręzyny.

Dzieki Zalas i pozdrawiam.
Pawel.Boc
Kontakt:

Re: Po raz kolejny nowy pyta o rower.

Post autor: Pawel.Boc »

W sumie nwm dlaczego zapomniałem wspomnieć o najważniejszej rzeczy jaką są ochraniacze. Pamiętaj o najważniejszej zasadzie w kolarstwie(i w sumie we wszystkim innym) - Na zdrowiu NIE oszczędzaj. Podstawą jest dobry kask 400zł+, najlepiej ochraniacze na kolana, piszczele, Ew łokcie... Bez tego ani rusz

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Ricqo
Kontakt:

Fajne kaski są na promocji w rowerowy.pl 500zl+, zbroje również znalazłem na swój rozmiar a z tym ciężko bo jestem szeroki w klatce piersiowej, do tego ochraniacze na piszczele i kolana, gogle, rekawiczki. Wszystko zamyka się w 1500-2000zl.

To jest ta zbroja http://rowerowy.com/mtb/ubrania-buty-oc ... d/x-system . co o niej myślicie ? Pracownik sklepu podał mi wszystkie wymiary rozmiaru xxl i tylko ona będzie pasować na mnie z tej półki cenowej. Może macie inne propozycje ?
Vinrael
Kontakt:

Post autor: Vinrael »

Jeszcze raz ktoś pomyli mój nick i będę strzelał :)

Jeśli chodzi o zbroje - myślę że to trochę przesada - oczywiście zawsze kolejna warstwa to kolejna warstwa, ale zbroje albo ograniczają dość mocno ruch i są sztywne na tyle aby trochę zmniejszyć ryzyko np. połamania żeber, albo nie ograniczają ruchu a dają tylko tyle że się zbyt mocno nie pozdzierasz przy glebie :)
Kask to podstawa i konieczność. Przynajmniej nie najtańszy kask, tu się niestety nie oszczędza.
Podstawą moim zdaniem są też kolana - w DH najlepiej z piszczelami.
Dalej kolejnym krokiem w moim mniemaniu jest stabilizator karku - łokcie są przydatne ale kości rąk się zrosną. Rdzeń kręgowy może być trochę gorzej i tutaj lepiej jednak coś usztywniającego mieć.
Ricqo
Kontakt:

Yhym czyli mówisz, że zbroje sobie darować? Przed oczami mam obraz gdy gość wypada z roweru i wali w drzewo plecami albo klatką piersiową i wtedy jest nie fajnie. Może samą jakąś skorupe na plecy? Jednak zbroja ochrania bardzo ważne organy i elementy naszego organizmu. Ochraniacze na łokcie i kolano też obowiazkowo, o stabilizatorze karku nie pomyślałem, ale tez znajdzie się na liście jako obowiazkowy, ale widzialem wiele filmów gdzie bardzo wielu gości śmiga bez stabilizatora, to jak z tym w koncu? Pomyliłem twój nick? Przepraszam w takim razie :)
Zalas
Kontakt:

Re:

Ricqo pisze:Yhym czyli mówisz, że zbroje sobie darować? Przed oczami mam obraz gdy gość wypada z roweru i wali w drzewo plecami albo klatką piersiową i wtedy jest nie fajnie. Może samą jakąś skorupe na plecy? Jednak zbroja ochrania bardzo ważne organy i elementy naszego organizmu. Ochraniacze na łokcie i kolano też obowiazkowo, o stabilizatorze karku nie pomyślałem, ale tez znajdzie się na liście jako obowiazkowy, ale widzialem wiele filmów gdzie bardzo wielu gości śmiga bez stabilizatora, to jak z tym w koncu? Pomyliłem twój nick? Przepraszam w takim razie :)
Zbroja jak najbardziej ale jak się "rozjezdzisz" tak żebyś czuł ten ruch na rowerze a nie że próbujesz coś zrobić a nie możesz bo coś cie ogranicza.
Może na początek sam tak zwany "żółwik"? Jak pierdykniesz przodem to pół biedy, mięśnie brzucha powinny dać radę, żebra też dość elastyczne j do przodu można się zgiąć (czyt, owinąć do okoła drzewa). Ale na plecy lepiej coś mieć.
Ricqo
Kontakt:

Do tych samych wniosków doszedłem, żeby najpierw dobrze wyczuć rower, jego prace, to jak zachowuje sie na danej przeszkodzie. A jeśli chodzi o zółwie na plecy, to możecie coś polecić? I z tym stabilizatorem karku równiez, bo rozstrzał cenowy jest olbrzymi.
Ricqo
Kontakt:

Napisze post pod postem, bo jak wyedytowalem w tamtym to chyba nikt tu nie zajrzał.

Co myślicie o tym rowerze http://olx.pl/oferta/iron-horse-sunday- ... 9df8f450b2? Na co zwrócić uwage ? Czy jest wart swojej ceny? Jest szansa śćiagniecia do niego najtwardszej sprezyny, cena ok 200 zl czas od 1 tyg do 4 tyg.

I coś na temat tego http://rowerowybazar.com.pl/rower-santacruz-v10,o2436 .
Martwie się o te spręzyny do amortyzatorów, nigdzie w sieci nie są dostępne. A do tego marzochiego z 2007 super twarde nie pasują. .

Jeszcze o tym myślałem, bo ma boxxera z 2009 i mógłbym zmienić w nim ta sprężynę. http://olx.pl/oferta/iron-horse-sunday- ... a7f185df12
agressor
Kontakt:

Post autor: agressor »

Iron horse w rozmiarze M dla ciebie to kiepski pomysł. A co do santy to widziałem kilka popękanych w Polsce więc trzeba by ją dobrze pooglądać i fakt ciężko będzie znaleźć spring do tego 888.
Ricqo
Kontakt:

W takim razie sobie odpuszcze te iron horsy i będę raczej szukał ram L. A specializied demo? Co o tym rowerku myślicie? I jakie są wasze opinie na temat scotta gamblera? Z tego co czytałem to pęka czesto gdzies tam na trójkącie.
Zalas
Kontakt:

A które demo? 7,8,9? rocznik?
To samo gambler...
Ricqo
Kontakt:

Demo 7/8 z lat 2010-2012
Scott tez jakos 2010-2013

Na co zwracać uwage przy ich zakupie? Czy są to dobre ramy/ rowery?

Pozdrawiam
ODPOWIEDZ