na forum jeden uzytkownik go ma wiec o mógłby się wypowiedzieć jak się sprawuje. Hmmm więc co moge zrobić, rozebrać przesmarować ? jak uwazacie ?
jakis sprzedający napisał tak:
Typ amortyzatora upside down
Skok 180mm
Golnie teflonowane
Dwie pułki
sprężyny i elastomer w otwartej kąpieli olejowej
Obie golenie regulowane(napięcie spręrzyny)
Sprężyny i elastomer w otwartej kąpieli ?? Hmm, ciężko mi w to uwierzyć. Możesz rozebrać i przesmarować, na 99% nic nie zepsujesz. Tylko jeśli faktycznie tam jest olej to zlej i zapamiętaj ile było, później wlej nowy.
A no i wymień uszczelki olejowe jeśli takowe będą. Jak masz serwis to masz dostęp do różnych, dużo nie zmarnujesz, lepiej sprawdź, z którym Ci bardziej praca odpowiada.
ok, dobra nie ma co gadać trzeba iść coś porobić, ide pobawić się z tym zawiasem. Napisze co i jak. Kurde dopiero po wekendzie będzie suport, napinacz i mostek...aaa włąsnie dorabiać do ramy mocowanie na napinacz czy kupić przejsciówke pod suport ?
Lepiej kup sobie bo to 35 zł to grosz w porównaniu do straconego materiału, czasu i chęci. Możliwe, że nawet coś by nie pasowało a wtedy tylko roboty dużo i nic z tego.
czy aj wiem tyle godzin dysponuje frezarką tokarką wiec to nie porblem by byl. ale ok boogile mi odsprzeda za piwo ze tak powiem wiec kupie a teraz:
rozebrałem to ustrojstwo zomowskie i nie zastałem oleju a jedynie jakies lepiszcze. Wrzucam foty jak to wygląda. co mam z tym zrobić ? Zawiesznie ma miec malutki luz ?
Mam wrażenie że mając wiedzę na temat motocyklowego zawieszenia i warsztat powinieneś być w stanie sobie przerobić ten sprzęt na olej. Przynajmniej ja bym tak zrobił dysponując potrzebnymi narzędziami i maszynami.
Chyba że nie ma miejsca na uszczelki olejowe nigdzie.
myslałem o tym, ale nie ma tam gdzie wpakowac dobrych uszczelniaczy olejowych. to raz a dwa plastikowy tlok za duzo by nie wytrzymał tam... wiec jak to najlepiej zregenerowac, po za tym to ma byc rower na początek przygody z dh wiec zrobie jak w oryginale tylko jak to zrobić ?
Słyszałem o ludziach którzy kupowali sobie elastomery o odpowiednich parametrach. Niestety sam nie widziałem. Na pewno się da.
Przy czym jeśli mówiłeś że to chodzi w miarę normalnie to nie widzę sensu zmieniać. Rozbierz kompletnie i wyczyść to po prostu dokładnie. Poskładaj, daj nowy, świeży smar i będzie ok.
no chodzi ładnie, ok tak zrbię co do smaru może byż zielony taki jak do lozysk ? lt40 chyba czy coś takiego? spróbuje ulepszych i rozrobić delikatnie olejku do zawieszeń ze smarem i zrobić taką mieszankę powinno być wtedy troche bardziej miękko. Puki co odświeżam i maluje golenie.
tak tylko ze w motocyklowych nigdy nie ma smaru chyba ze w wskach starych. Normlanie masz oleje o różnych gęstosciach. Zawieszenie rowerowe robie pierwszy raz i wole sie zapytac jakiego smaru użyć. Prowadze własny serwis nie tylko przy zawieszeniach.