Emes DH-Frame

Vin_OSW
Kontakt:

Post autor: Vin_OSW »

troyo Twoim tokiem rozumowania Santa, Trek i inne firmy powinny pousuwać ze stron "Geometrię", bo ktoś może iść do mielca i powiedzieć, ze chce się takie coś... Przesadzasz ;) Nie ma na rysunku podanych długości linków i innych dokładnych wymiarów, a nie mówiąc już o tym gdzie jakie grubości ścianek są ;)
troyo
Kontakt:

Post autor: troyo »

Co ma geometria do tego rysunku ? Na stronach santy speca czy innego producenta sa podane wymiary + ewentualnie rysunki POGLĄDOWE, nie rysunki z ktorych bez problemu mozna uzyskac wspolzedne osi obrotów i relacji miedzy nim (ten rysunek jest w skali wraz z podanymi wymiarami, wystarczy wrzucic to do chodzby autocada zeby odczytac to co cie interesuje- to ze jestes na to zbyt glupi to twoja sprawa). To jest gigantyczna roznica. Poza tym nie oszukujmy sie. Jesli ty skopiojesz rame speca/gianta/santy to ich prawnicy zjedza ciebie zywcem, a ty pojdziesz z torbami.
Vin_OSW
Kontakt:

Post autor: Vin_OSW »

troyo pisze: to ze jestes na to zbyt glupi to twoja sprawa
Dzięki ;)
BikerJG
Kontakt:

Post autor: BikerJG »

troyo ile masz lat?
troyo pisze:Ze polecam mu chronic cos nad czym spedzil szmat czasu i wladowal swoje siano, zeby jakis dupek nie UKRADL mu po prostu pomyslu ?
W mielcu musieli by miec tez maszyny cnc ktorych zaprogramowanie kosztuje tyle co 3 takie ramy. Stelaze etc tez kosztuja.
troyo pisze:Stworz cos swojego, a potem patrz jak male chinskie raczki szybciutko wygryzaja cie z interesu z twoja wlasna pomoca...
Moj brat nadzoruje budowe maszyny do produkcji papieru w Chinach ktora chinczycy kupili tylko po to aby ja "zgapic", nie da sie przed tym uchronic w PRAKTYCE. A firmy ktore produkuja owe maszyny obracaja znacznie wiekszym kapitalem niz jakis tam Trek czy Santa.
troyo pisze:Ja proponuje zeby Segativ wrzucil szablony do wycinki swoich napinaczy. Tez pewnie powiesz "bez przesady" ? Przeciez to tylko kawalek blachy lub kompozytu ! Z pewnoscia nikt nie skorzysta.
Jestem w stanie w ciagu kilku godzin zrobic sobie samemu projekt napinacza - PROBLEM TO WYKONANIE PROJEKTU, wysle go listem do Chin i mi odesla paczuszka? Czy do mielca? Czlowieku jestes smieszny
mlynooo
Kontakt:

Post autor: mlynooo »

po co kopiować EMESA który nie jeździ skoro można skopiować nowe demo. Też mi problem, w necie jest wszystko, a jak nie to wystarczy trochę inwencji dobra suwmiarka i rama kolegi ;> Gdzieś u mnie w domu wala się od 7 lat projekt big hita z kołem na 24"(wierna kopia z prostymi rurkami), heheh to były czasy ;] wystarczyła kartka papieru, ołówek i znajomość rysunku technicznego jeszcze z czasów podstawówki :]
troyo
Kontakt:

Post autor: troyo »

BikerJG pisze: W mielcu musieli by miec tez maszyny cnc ktorych zaprogramowanie kosztuje tyle co 3 takie ramy. Stelaze etc tez kosztuja.

Moj brat nadzoruje budowe maszyny do produkcji papieru w Chinach ktora chinczycy kupili tylko po to aby ja "zgapic", nie da sie przed tym uchronic w PRAKTYCE. A firmy ktore produkuja owe maszyny obracaja znacznie wiekszym kapitalem niz jakis tam Trek czy Santa.

Jestem w stanie w ciagu kilku godzin zrobic sobie samemu projekt napinacza - PROBLEM TO WYKONANIE PROJEKTU, wysle go listem do Chin i mi odesla paczuszka? Czy do mielca? Czlowieku jestes smieszny
Rower na sezon 2011
Widze, ze musze cie po prostu oswiecic. Bikepol posiada centrum obrobcze cnc. "Zaprogramowanie" jak to ciekawie nazywasz nie kosztuje tyle co 3 takie ramy i nie wiem skad wzieles taka kwote, bo jest ona po prostu wyssana z palca. Widac po prostu, ze wiesz o czym mowisz...
Swietnie, ze twoj brat nadzoruje chinoli. Tak jak piszesz musieli kupic maszyne, zeby ja skopiowac. Ciezko skopiowac cos co sie sklada z setek/tysiecy elementow skoro nie ma sie pojecia co siedzi pod obudowa. Niestety rama sklada sie w porywach z 4 elementow, ktorych zasadnicze wymiary mozna bez najmniejszego problemu sciagnac z ww rysunku, a reszte przyjac na zdrowy rozum, bez skomplikowanej matematyki jak to bywa u skosnookich.

W ciagu kilku godzin jestes w stanie zrobic rysunek napinacza. To ze sobie przyjmiesz jakis ksztalt wyjety z otchlani twojej dupy to nie znaczy ze taka czesc zaprojektujesz. Dowiedz sie czym jest projektowanie, bo to nie jest rysowanie na pałe.
Wykonanie napinacza to jest problem ? To zes dopiero dowalil. Moze podzielisz sie swoimi rewelacjami, w czym jest problem w wykonaniu napinacza w tym kraju, poza cena jesli slabo szukasz?
BikerJG
Kontakt:

troyo pisze:Bikepol posiada centrum obrobcze cnc. "Zaprogramowanie" jak to ciekawie nazywasz nie kosztuje tyle co 3 takie ramy i nie wiem skad wzieles taka kwote, bo jest ona po prostu wyssana z palca.
Zaprogramowanie obrabiarki sterowanej numerycznie tyle wlasnie kosztuje, w sklad tego wchodzi wiele czynnosci. Zadzwon do mielca i zapytaj czy wykonaja Ci element taki jak w Emesie za powiedzmy 500zl - wysmieja Cie.
troyo pisze:bez skomplikowanej matematyki jak to bywa u skosnookich.
Zaprojektuj rame bez skomplikowanej matematyki. Nie masz zielonego pojecia jak wyglada jakikolwiek PROCES produkcji takiej ramy. Samo znalezienie odpowiednich rurek to juz problem w malych ilosciach. Do tego sprawdzenie naprezen etc.
troyo pisze:To ze sobie przyjmiesz jakis ksztalt wyjety z otchlani twojej dupy to nie znaczy ze taka czesc zaprojektujesz.
Twoj mozg pochodzi z otchlani mojej dupy. Napinacz to banalnie prosta konstrukcja, nie ma tam totalnie nic skomplikowanego, skomplikowane jest samo zalatwienie materialu i ludzie chetnych do wykonania jednego czy 5 egz.
troyo pisze:w czym jest problem w wykonaniu napinacza w tym kraju, poza cena jesli slabo szukasz?
No wlansie nie ma problemu w wykonaniu PROJEKTU napinacza, problem jest z jego realizacja.

troyo Mozesz mi wierzyc ze rysunek emesa pokazany przez jego konstruktora to za malo zebys mogl "Zrobic sobie taka rame w mielcu" - chyba ze wydasz na to wiecej niz kosztuje w oryginale.
Spaced
moderator
Kontakt:

Post autor: Spaced »

BikerJG pisze:Zaprojektuj rame bez skomplikowanej matematyki. Nie masz zielonego pojecia jak wyglada jakikolwiek PROCES produkcji takiej ramy.
Z tego co wiem Troyo ma całkiem dobre pojecie jak wyglada taki proces.
Co prawda Troyo troche przesadza bo kradniecie emesa nie ma sensu. W necie jest tona dobrych rysunkow ram 1 zawiasowych o podobnych konstrukcjach ale kopiowanie takiej ramy masowo sie nie oplaca z marketigowego pktu widzenia, a jednostkowe kopie z mielca to nie to samo ;)

btw. Napinacz wydaje sie prosty ale jakbyś wiedział ile kosztują moldy do napinacza to myśle, że długo byś pod siebie robił ze zdziwienia ;)
morthias
Kontakt:

Post autor: morthias »

BikerJG, jesli chodzi o Bikepol to sie troche mylisz. Pare ladnych lat temu (!) dostalem w swoje lapy rame GT Lobo DH z peknietym wahaczem i popychaczami dorobionymi metoda 'chalupnicza' (pospawanymi z kilku stalowych profili). W Bikepolu zrobili mi wahacz (z elementami cnc, gniazdami lozysk) na wzor starego, oraz popychacze na wzor zdjec ramy oraz niedokladnych rysunkow technicznych (rowniez metoda cnc) wlasnie za jakies 500 zl ;). A byly to troszke bardziej skomplikowane elementy niz w Emesie (wielozawias). Z tego co wiem, to jakis gosc skopiowal u nich stara Sante V10 za jakies 1500 zl. Po co to pisze? Otoz po to, zeby udowodnic, ze to nie jest mega droga zabawa i do tego Bikepol posiada warunki do robienia takich rzeczy. A ze tego nie wykorzystuje, to inna sprawa, bo z takim warsztatem juz dawno powinni klepac wlasne, technicznie zaawansowane ramy.
http://allegro.pl/listing/user.php?us_id=22483678 - Cane Corso '10 + Roco WC
BikerJG
Kontakt:

morthias Oj to ukradnij "projekt" emesa z rysunku powyzej i zacznij je produkowac, bo o tym mowa w tej rozmowie ;) Warunki maja, wiem o tym.
xsnailx
Kontakt:

Post autor: xsnailx »

Jonasz zaliczyl pierwsze zawody na ramie:
Obrazek
http://emes-racing.com/
http://xsnailx.pinkbike.com/
groochas
moderator
Kontakt:

Post autor: groochas »

Nie wiem jakies upodobania Jonasza, ale na zdjeciu to ta ramka wygląda mocno przymaława :)
xsnailx
Kontakt:

Hmm...mi nic takiego nie zglaszal - wiec chyba mu pasuje :)
quilong
Kontakt:

Post autor: quilong »

Bardzo ładnie by wyglądała gdyby wahacz zostawić biały..a przedni trójkąt coś podobnego do jerseya, lub taki niebieski.
http://allegro.pl/listing/user.php?us_id=20382844
GgG
moderator
Kontakt:

Post autor: GgG »

troyo pisze:To ze sobie przyjmiesz jakis ksztalt wyjety z otchlani twojej dupy to nie znaczy ze taka czesc zaprojektujesz.

Spokojniej trochę, trzymajmy jakiś poziom.
BikerJG
Kontakt:

Czerwien ogolnie pasuje tylko do Intens-a :P Pewnie itak wersji kolorystycznych bedzie sporo.

Kiedy ostatecznie zostanie zaprezentowana rama/kolory etc?
xsnailx
Kontakt:

Jak narazie Jonasz testuje ramke na zawodach a innym torem ruszaja prace nad ogarnieciem malowania ladnego :)

Cel jest taki by spokojnie byla dostepna przed nowym sezonem
Spaced
moderator
Kontakt:

Post autor: Spaced »

Ta ramka, na której Jonasz siedzi to mka? Jaki to miało rozstaw osi przy jakim kącie głowki? Sam jezdze na lekko przymałej ramce ale tutaj emes mikroskopijnie wyglada.
EZrider
Kontakt:

Post autor: EZrider »

Przede wszystkim w porównaniu do prototypu wygląda obrzydliwie. Pomyśl proszę xsnailx nad jakimś innym kształtem wahacza i żeby dźwignie nie były jak klocki lego w obrębie tych samych parametrów. Wiem że trudno, że sztywność, ale sraczki można dostać na widok tego.
ODPOWIEDZ