Piękny Klasyk :)

szczur
Kontakt:

Post autor: szczur »

Eee... jesli to nie jest mocne to chyba cos z toba nie tak... widzialem co prawda pare polamanych ale i tak sa zajebiste i bija praca wszystko z tej klasy cenowej
deeejot rusza czarne puyyytyyyyy......
sebonk
Kontakt:

Post autor: sebonk »

fakt, marcok teraz zjebal design swoich widelcow na maksa, gdzie sie podzialy te wszystkie piekne widelce ze swietna praca....
gUtEk
Kontakt:

Post autor: gUtEk »

uwaga głupie pytanie...
a czego ich już nie produkują <Lol> :D ?
zmiany sie opłacają
Junior
Kontakt:

Post autor: Junior »

Eee......yy jasne...shermany rzadza. :D ze swoja zajebista przypadloscia do lapania luzow. widac ze chyba nie jezdziles jesli mowisz o ich pracy, a skroo mowisz mi o wytrzymalosci to...to sam nie wiem czmeu tak naopisales skoro nie trzeba byc jakims mozgiem zeby zrozumiec ze to jedna z najlepszych konstrukcji

a czmeu nie produkuja? bo po co ? moj amor ma juz 7 lat i nic sie z nim nie dzieje. a dj-e pekaja po jednym sezonie. chyba lepiej serwisowac kupwoac noiwe co 1-2 lata niz miec jeden na 7 :> proste?
http://www.pinkbike.com/video/4477/
dc akita+z1 fr2 qr20
gg 3039647
Sulring
Kontakt:

Post autor: Sulring »

Ciekawi mnie tylko jak oni robili to wteyd ze ssv dizalaly tak jak teraz nie ktore hsfv
Ssij pento
wookie85
Kontakt:

Post autor: wookie85 »

Sulring predzej sprawa regulacji itp , i to ze np. sprezyna mogla byc pod czyjas wage dobrana w sam raz.
www.mm-foto.pl
freeride123
Kontakt:

Post autor: freeride123 »

ludzie sie boja starych amorów przykład ludzie wola kupic juniora 2005 ( praca syf) niz monster 98-02 ( praca zajebista a peknie i tak puzniej niz dj i juniory i ine syfy alob 888 wkoncu wele jest ich polamanych fot w necie a polamanego monstera widziałem tylko raz no i pare razy buster wyrwany po spotkaniu z dzrzewem)
http://www.allegro.pl/show_item.php?item=132498620
sprzedam stratos s8
Tryton
Kontakt:

Post autor: Tryton »

Dobry temat!

W koncu stare bombowce to kawałek histori kolarstwa górskiego, a zwłaszcza grawitacyjnego odłamu. To marzocchi w roku 1997 dała bikerom sprzet, ktory pozwolił jezdzic szybciej i robic rzeczy na ktoreby sie nie odwazyli z powodu kiepskiego amora. Tym widelcem byl pierwszy produkt marzocchi z serji bomber, Z1. Jak komus sie nie kjazy, to przypomne ze mial taki oczojebny pomaranczowy (metalic) kolor. Tego samego koloru mial byc 888 od Cedrika Gracia, niestety chyba na nim nie bedzie jezdzil.

Pochwale sie, ze mam taka Z1. W 1996 byl to amor produkowany z mysla o DH, a rok temu zalozylem go do krosówki (xc). Wszystko sie zmienia :P Widelec ten pracuje bardzo dobrze, nawet jak na dzisiajesze standardy, a poza tym wyobrazcie sobie, ze ten widelec ma juz 10 lat i nadal świetnie sobie radzi. Byly oczywiciesz serwisy, ale to tylko uszczelki i slizgi. Manitou to 10 latach trzebaby uginac prasą hydrauliczna, a z1 jest bardziej plynne niz pike race po pol roku. Po porstu jest plynny jak nowy amor. W dodatku tłumienie to podwojne HSCV, czyli najlepsze tłumiki ze wszystkich rozwiazan na jakich jezdzilem.

Jezeli rozbierze sie Z1 model 1997 i 888 2005 zobaczysz dokladnie to samo, tylko ze w innej skali. Marzocchi ma tyle lat doswiadczenia, ze wie, ze dobrych rozwiazan sie nie zmienia. Nie ma jakichs smiesznych dziurek i siteczek, tylko rozwiazania zapozyczone z amortyzatorow motocyklowych. Zakres regolacji tłumienia jest ogromny.

Ciekawostka w tym amorze jest to, ze ma dwa mocowania na hamulec tarczowy, tzn. na obu goleniach. Niestety nie jest to standard IS, tylko jakis wlasny standard marzocchi, wiem ze pasuja do tego stare hamulce formula. Dziwne tez jest to, ze sprezny napina sie krecac pokretłem w lewo, a nie w prawo jak w wiekszoscie amorów. Po prostu na srubie jest gwint prawosretny.

Jak bedzie mnie stac na inny widelec to go zmienie, ale po to zeby zachowac sobie tego klasyka w jak najlepszym stanie:P Na zachodzie juz od kilku lat nie ktorzy maniacy zbieraja stare rowery MTB(Fat Chance, Yeti, Klein, Gary Fisher), mnie na to nie stac, ale za 20 lat taki Z1 to tez bedzie rarytas.

Ja w zyciu nie przeczytalby takiego dlogiego tekstu a forum :P
HARTKOR FAKKER
KaKTuSSS
moderator
Kontakt:

Post autor: KaKTuSSS »

co tu gadać .....
http://www.pawel.poznet.piastlan.net/DSC00541.JPG
już dawno się w nim zakochałem :]
Serwis amortyzatorów przednich BOS/anodowanie/nietypowe uszczelnienia!
bikermac
Kontakt:

Post autor: bikermac »

WItam
Ja obecnie ujeżdżam Z1 BAM z 1998 roku. amor zaniedbałęm i straciłsię teflon na goleniach a mimo iż amor zyga olejem od roku to pracą bije wszystko co jeździ u mnie na mieście:) to co ten amor przetrwał dropy stair gapy itd. a ma tylko 105 skoku. nawet jak CI się uda takie coś,dobić to jedziesz dalej a nie klęczysz i płączesz ze straciłęś 1700zł. Włąsnie skąłdam fula ale tego amora nie sprzedam. Obecnie kupiłem JR.T z 2001 ale ze starymi goleniami skręcanymi na sztywną oś. COś pięknego. amor za 700zł i nie ma nawet ryski.

MOGE JEDYNIE POWIDZIEC ŻĘ JEŻELI SZUKASZ COŚ NA PARE LAT I MASZ OKAZJE TO SIĘ NIEZASTANWAIAć:)

pozdrawiam wszystkich...
Ziomel
Kontakt:

Post autor: Ziomel »

Hmm chcialem was spytac chlopaki czy do z1 bam z 99 roku wsadze hamulec deore 525 na tarczy 203mm.
On ma normalne mocowanie pod tarcze?
czy cos bede musiał przerabiac
HAKUNA MATATA
i już się nie martw az do końca swych dni :):D:P
konex
Kontakt:

Post autor: konex »

Ziomel Temat sprzed 2 tygodni ;p
Nie wiem czy nie będzie problemu bo nie miałem styczności z tym amorem...ale zapraszam do mojego podpisu ;)
Ziomel
Kontakt:

noo wiesz nie zakładałem nowego tematu, ale jak nikt nie odpowie to bede musiał. :/
HAKUNA MATATA
konex
Kontakt:

Post autor: konex »

Ziomel a masz już hampel??
Ziomel
Kontakt:

mam juz deore 525 z 203, tylko ty sprzedajesz na tył. Tez potrzebowalem, ale kupiłem uzywke od wrzesnia 2miechy za 200zł i do tego nowa tarcza winzip 180mm bo kolo mi krzywa przysłał :/
HAKUNA MATATA
Ziomel
Kontakt:

aaa utworzyłem juz nowy temat z pytaniem
wookie85
prosze o odpowiedz, albo na temacie z1 bam albo tu :)
HAKUNA MATATA
-Przemooo-
Kontakt:

Post autor: -Przemooo- »

wookie ... sam to kurwa wypolerowales ?? wyglada przeslicznie :) ale te amory przeszly juz swoje i hamulca z tarcza 200 mm hydraulicznego balbym sie tam wsadzic przynajmniej do tego na zwykla os bo na sztywna moze wytrzymac jeszcze
http://przemooo.pinkbike.com/album/photos/
wookie85
Kontakt:

Post autor: wookie85 »

no sam , dobra pasta i nawet nie nameczylem sie ;] na zywo jeszcze lepiej wyglada , nowy wlasciciel pewnie sie ucieszy ;]
www.mm-foto.pl
ODPOWIEDZ