PSYLO SL '04 vs. SHIVER SC '02
-
- Kontakt:
Biez psylo na sztywna. Shivier fajny ale stary. Wedlug mnie shiva sc to tylko tak dla lansu ciezkie malo skoku. Do czego to? Psylo przynajmniej bedzie dobry do 4x i dualu. Sidi nie pieprz ze bedziesz jezdzic za tydzien bo jak jest 60 cm sniegu to mim najczerszych checie nie da sie jezdzic. Jeszcze jak mokry snieg mozna cos lepic odsniezyc. Ale tak to gdzie ty chcesz jezdzic? Zawsze jezdze i nigdy nie narzekam ale jak wyszedlem ostatnio na rower to mi sie jezdzic nie chcialo bo bezsensu. Po za tym narazie jest - 25 stopni wiec ... Nie lepiej przykisic sie w domku i miec cos co bedzie juz naprawde dobre?
Ssij pento
Sulring => nie wydaje mi sie, zebys wiedzial wszystko, wiec nie oceniaj warunkow dla calej Polski - jakos ja jestem w stanie jezdzic i tego 60 cm nie widze - moze i jest, ale ubite i nie ma problemu z jazda. Ostatnio odpuszczam, bo faktycznie zimno w cholere, ale jak jest powyzej -10, to nie widze problemu. Ty mozesz wymiekac, ale zwracanie sie do innych z tego powodu per "nie pieprz" jest cokolwiek nie na miejscu.
Pozwole sobie to skomentowac. niestety nie moge zrobic tego w obiektywny sposob z racji ze jestem fanem marzoka i ze akurat chce sprzedac tego shivera i w sumie o nim mowa. Mialem kilka RS, poczawszy od judy xc, sl, na psylo xc na sztywna skonczywszy i owszem praca byla spoko. Tak mi sie prznajmniej wydawalo dopoki .... Nie wsiadlem na marzoka ... Moim zdaniem nawet z1 fr 03 na hscv chodzi lepiej niz psylo xc na ktorym mailem przyjemnosc jezdzic. W momencie kiedy wsiadlem na shivera ... szok , jakos pracy nieporownywalna z innym widelcem. Chodzi jak maselko, wybiera wszystko od kostki brukowej na jakis "kraweznikach i progach" skonczywszy. Amor dla lansu ? Chlopie no wybacz nie widze w nim nic dla lansu. Maly skok ? 120 mm w pelni starczy do wiekszosci rzeczy poczawszy od XC na Enduro/lekki fr skonczywszy. A dlaczego ? Bo jest wykorzystwany skok w pelni i go nie dobijesz. Majac psylo xc 115/120 mm skoku nie ugiolem go bardziej niz na 80 mm pomimo ostrych prob. Sztywnosc ? Jasne ze nie jest ogromna w koncu to USD ale ma sztywna os i spokojnie mozna porownywac ja z normalnymi amorkami na szpilke. Ja jezdzac na nim zamontowanym w Giantcie AC i przyzwoitych oponach nie mialem ani 1 sytuacji gdzie wchodzac w jakis ostry zakret odczulem ze amorek schodzi mi na bok....
Polowa z was smiem watpic nie miala wogole do czynienia z shiverem a wypowiada sie tylko na podstawie opini osob ktore sie na nim przejechaly albo pouginaly go w sklepie. Poza tym ja uwazam ze liczy sie funkcjonalnosc... U-turn ktorym sie tak podniecacie bynajmniej nie jest wygodny (przynajmniej dla mnie) mialem Ete w drop ofie i z1 fr i jest znacznie fajnejjsza opcja przekrecic wajche o 90* w bok niz krecic jakims kolkiem w rekawiczkach w deszczu itd. No chyba ze ktos lubi stawac tuz przed podjazdem i krecic pokretlami, ja nie ...
wiadomo sa zwolennicy rs i sa zwolennicy marzoka, ja niewatpliwie jestem tym 2gim a z RS moglbym tylko przygarnac PIKE'a.
Polowa z was smiem watpic nie miala wogole do czynienia z shiverem a wypowiada sie tylko na podstawie opini osob ktore sie na nim przejechaly albo pouginaly go w sklepie. Poza tym ja uwazam ze liczy sie funkcjonalnosc... U-turn ktorym sie tak podniecacie bynajmniej nie jest wygodny (przynajmniej dla mnie) mialem Ete w drop ofie i z1 fr i jest znacznie fajnejjsza opcja przekrecic wajche o 90* w bok niz krecic jakims kolkiem w rekawiczkach w deszczu itd. No chyba ze ktos lubi stawac tuz przed podjazdem i krecic pokretlami, ja nie ...
wiadomo sa zwolennicy rs i sa zwolennicy marzoka, ja niewatpliwie jestem tym 2gim a z RS moglbym tylko przygarnac PIKE'a.
n0 ridE n0 fUN
Oj wooyek zdziwilbys. Raczej nie wymiakm sadze ze malo jest osob na tym forum ktore maja taka zajawke na rower zeby jezdzic w calkowita ulewe w jesienie albo na -15 stopni i 60 cm sniegu. Wiec nie mow mi ze wymiekam.
Co tego czy da sie jezdzic czy nie to hmm... jakos sie da. Ale jaka to jazda. Chyba mam jakies lipne opony?? Co do plynnosci skoku. Cyferek moze mial za twarde sprezyny albo zagesty olej bo ja w moim Judy ciagle dochodze prawie dokonca, ale zawsze zostaje pare mm i go nie dobijam wcale. Wiec nie mam problemu z nie wykrozystywaniem skoku. Rozumiem ze tez lubisz miec amor ktory ma 120 mm uginajacego sie skoku a nie jest tai zajebisty ze sei go nie da dobic bo nei dochodzi nawet do 80 :) (jak to mowia u mnie w miesci, moj amor jest zajebisty jeszcze nigdy go nei dobilem doszedl najwyzej do polowy, albo text ale ******* ten twoj rock shox caly czas prawie dolazi do konca :)Nie to co moje duro!) A co shiviera Ostatnio byl jakis temat i ktos chcial kupic shiviera i kupil co mial 100mm ;] Wiec myslalem ze ten tez ma 100 ;]
Co tego czy da sie jezdzic czy nie to hmm... jakos sie da. Ale jaka to jazda. Chyba mam jakies lipne opony?? Co do plynnosci skoku. Cyferek moze mial za twarde sprezyny albo zagesty olej bo ja w moim Judy ciagle dochodze prawie dokonca, ale zawsze zostaje pare mm i go nie dobijam wcale. Wiec nie mam problemu z nie wykrozystywaniem skoku. Rozumiem ze tez lubisz miec amor ktory ma 120 mm uginajacego sie skoku a nie jest tai zajebisty ze sei go nie da dobic bo nei dochodzi nawet do 80 :) (jak to mowia u mnie w miesci, moj amor jest zajebisty jeszcze nigdy go nei dobilem doszedl najwyzej do polowy, albo text ale ******* ten twoj rock shox caly czas prawie dolazi do konca :)Nie to co moje duro!) A co shiviera Ostatnio byl jakis temat i ktos chcial kupic shiviera i kupil co mial 100mm ;] Wiec myslalem ze ten tez ma 100 ;]
Ssij pento
3,143k4r2[b/] Mam prosbe czy mozesz do mnie napisac na gg? bo mogli bysmy sie dogadac co do amortyzatora o ile to jeszcze aktualne i w ogole widze ze konkretnie mowisz bede wdzieczny moj numer 1932052 ... z gory dzieki i pozdro... a wracajac do pytania sidi[b/] to ja wlasnie sie sklaniam ku shiverowi... moze i ma swoje 4 lata ale jest to rewelacyjny amor bardzo uniwersalny i bardzo wytrzymaly... i PRZEPIEKNY moim zdaniem to jeden z najpieknieszych amorow na swiecie... psylo ma moj ojciecchodzi dobrze nawet bardzo tylko wg mnie psylo to nie jest amortyzator do katowania w przeciwienstwie do shivera ktory zostal do tego celu stworzony... dzieki wielkie i pozdro :P