NS STREETLEGAL vs. DC PUSSY

smolik6
Kontakt:

Post autor: smolik6 »

Zastanawiam się nad kupnem streetlegal'a jako iż poprzednią ramę złamałem.
Była to dualówka , tak więc sprzęt mam pod mtb.
Nurtuje mnie co będe musiał zmienić aby dopasować stary sprzęt do nowego.
Mam na myśli korbę , czy istnieje jakaś przejściówka ze standartu mtb na mufę bmx jako iż korbę mam felt'a i jeszcze chciałbym na niej pojeździć.
Drugie pytanie dotyczy piasty , poza tym że musi być na wolnobiegu , rozumiem że mój stary dabomb headspin nie będzie się już nadawał. Piasta musi być na oś 14mm czy może być na 10mm ?
Trzecie pytanie , czy można zamontować koła 26 cali oraz ostatnie pytanie czy amortyzator 120mm skoku nie psuje geometrii.

Byłbym wdzięczny za udzielenie mi odpowiedzi ;)
Pozdrawiam ,
Smolik
knypal
Kontakt:

Post autor: knypal »

Ja ujezdzam Bitcha w streecie i dircie i wg mnie jest super szczegolnie w dircie bo jest dluzsza od sl i jest zajebiscie stabilna w locie. Na pussy nie mialem okazji jezdzic. Ja bym bral chyba jedank tego streetlegala bo jednak NS to NS ale niewatpliwym plusem DC jest gwarancja bo wiadaomo ze w DC nie robia zadnych problemow z takowa=) A taki OFF czy w NS jest problem z gwarancja??
www.miniurl.pl/ns_bitch-1989
"By wypełnić swoje życie nie wystarczy być żywym"
KOXX
Kontakt:

Post autor: KOXX »

smolik6 piasta może być na 10mm, tytlko wtedy bierzesz wersję z napinaczami na 10mmi jedziesz ;). mozna zamontować w streetlegalu koła 26". ja tak mam w roczniku 05. streetlegal jest pod mufę BMX, ale można do niego dokupić adapter, żeby pasowała zwykła korba MTB
knypal nie ma problemów z gwarancją ;)
http://www.pinkbike.com/photo/1254584/
normalnie o tej porze wożę się na dworze
smolik6
Kontakt:

Ok , a jak się zakłada peg'a ?
Jest wtedy różnica czy zakłada się na ośkę 10 czy 14?

Po prostu nie wiem co musiałbym dokupić zmieniając ramę , wiem że przejściówke z bmx na mtb do korby , teraz adapter z 14 na 10 i coś jeszcze ;/ ?
knypal
Kontakt:

Post autor: knypal »

smolik6to w sklepie mowisz jakie chcesz haki na kolo 10 czy 14 ja tak w bitch umialem.a przejsciowka mtb/bmx jest na mkbiku
www.miniurl.pl/ns_bitch-1989
"By wypełnić swoje życie nie wystarczy być żywym"
KOXX
Kontakt:

Post autor: KOXX »

smolik6jesty różnica. ośke 10 łatwo Ci się pognie od grindowania, a 14 powinna wytrzymać dłużej
http://www.pinkbike.com/photo/1254584/
normalnie o tej porze wożę się na dworze
bodziek
Kontakt:

Post autor: bodziek »

moze suburban? to jest mega wypasiona ramka, pancerna a wazy 2,5kg! i jest standardowo wszystko pod mtb. zbieram na nia :)
grimeca system 1 (magura gustav) na przod za 100!!! entheogen@o2.pl
smolik6
Kontakt:

Ale jeśli chodzi o haki to raczej nie można ich wymienić ? Tak żeby było raz na 10 raz na 14?

Mam dabomb'a , jeśli nie mam wolnobiegu to chyba nie można go tak sobie założyć więc piastę muszę zmienić.

A jeśli tak , to chyba od razu lepiej na 14 mm?
Schodek
Kontakt:

Post autor: Schodek »

....w mojej mam osobne mocowanie na pega,piasta MTB i 130 na froncie...a 24 na tyle...w góry idealny...a i po mieście wydoli....

mufa na BMX jest zajebistym rozwiązaniem i nie ma co pierpapier !! jak masz obecnie mtb suport to nie masz problemu...jest adapter....a jak zakatujesz go to zakładasz BMX korby ( sam tak zrobiłem ) i zapominasz o problemie....jakoś nie słyszę od ziomali na BMX że im korby nawalają....albo ośki....a w góralach skaczących to problem nagminny....PAkuj korby BMX i skacz...

na tyle możesz i 10 i 14 ośki zakładać...
dobrym rozwiązaniem dla tych co nie mają bmx-owych piast zamiana ośki na pełną.....jakies 8pln....wzmacnia się znacząco wytrzymałość koła...ośkę mtb skrzywiłem pierwszego dnia.....po wymianie na pełną ...zapomniałem o kłopotach...jedyny minus ze na śruby skręcasz koło ;) ale poprawiasz sztywność mocowanie.....bo szpilka to dobra do xc jest a nie do grawitacji...
http://www.gravitycamp.pl
Gorczański Park Rowerowy - Koninki- Gravity Park już ruszył !!
jump frenzy
Kontakt:

Post autor: jump frenzy »

oczywiscie ze streetlegal!! jeśli chcesz do prawdziwego streetu czyli grindy sprockety i tego typu rzeczy najlepszy bedzie sl po za tym korba bmx jest o wiele lepsza niz mtb no po prostu niezniszczalna jest wiem bo mam a druga sprawa to ośka 14 mm marze o niej!! mam juz chyba 3 ośke 10 mm którą z nowu wygiąłem...

to są g.łówne różniece między ns a dc ale dla mnie bardzo ważne więcej różnic ... chyba nie ma:) aha i niewiem dlaczego ale bardziej ufam ns dlatego ze te ramki są o wiele dłużej na rynku
ucz się ucz trening to jazdy na rowerze klucz
Mietek
Kontakt:

Post autor: Mietek »

NS jest bardziej uniwersalny, ale trzeba za to wiecej zaplacic (koszt reduktora do suportu 50zl) i moim zdaniem troche lepiej zrobiony. Ja mam pussy i mi pasi. I tak nie grinduje wiec nie czulbym roznicy, gdybym mial SLa. Poza tym pussy mi sie bardziej wizualnie podoba.
Ja to bym jeszcze tavotu dodał...
szczeki_y
Kontakt:

Post autor: szczeki_y »

pussssyyyy
KFP_Wwa
Kontakt:

Post autor: KFP_Wwa »

szczeki_y pisze:pussssyyyy
UWAGA! Wypowiedz sponsorowana! :P
20 inches isn't a crime
Lord MaGiK I
Kontakt:

Post autor: Lord MaGiK I »

Ja jestem za ns dla mnie pussy jest dobre ale jakby mnue było stać na którąś z tych ram to bezwzględnie street legal (pomyśl jeszcze nad bitchem bo kumpel śmiga w streecie i jest ok a jak chcesz pego to kup bmxa )
smolik6
Kontakt:

"dobrym rozwiązaniem dla tych co nie mają bmx-owych piast zamiana ośki na pełną.....jakies 8pln.."

Co znaczy na pełną ?

Może mi ktoś powiedzieć jak działa taki napinacz ?
http://www.dobrerowery.com/product_info ... cts_id=732

Widzę to , i ciężko mi jest znaleźć zastosowanie tego w hakach :/ Tzn. co się dzieje przy dokręcaniu tego ?
Szukałem w neci jakichś rysunków , ale na polskich stronach nie mogę nic znaleźć a angielskiego nazewnictwa nie znam.
Byłbym wdzięczny.

A tak w ogóle to w mkbike'u te napinacze są niedostępne...
ODPOWIEDZ